Akıllı telefonlar giderek daha akıllı olup aynı anda birden fazla yapıyorken, ne yazık ki pillerinin çabuk bitmesi karşımıza büyük bir dezavantaj olarak çıkıyor. Hepimiz telefonumuzla yüzlerce arama yapıp, müzik dinleyip, aplikasyonları çalıştırıp, internette gezinmek istiyoruz ve tüm bunları yaparken şarjımız en azından birkaç gün dayansın istiyoruz. Ancak görünen o ki, pil konusunda büyük değişim yaşatacak bir yenilik henüz ufukta görünmediği için telefonlarımızı her gün şarj etmeye devam edeceğiz.
Yine de, birkaç küçük uygulamayla telefonunuzun pil ömrünü uzatmanız mümkün. İşte o alışkanlıklar ve uygulamalar:
1) Daha bilinçli olun
Uygulamaları kullanmıyorken, onları kapattığınızdan emin olun. Akıllı telefonlarınız size yalnızca uygulamaları indirme ve açık olanları görüntüleme imkanı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda en çok şarj tüketen uygulamaları da gösteriyor. Örneğin; Iphone kullanıcıları ‘Ayarlar’ bölümünde ‘Genel’ kısmına gelerek ‘Kullanım’ bölümünden telefonunu ne kadar kullandığıyla ilgili bilgiye ulaşabiliyorlar. Diğer telefon kullanıcıları da benzer ayarlara girerek kullanımı denetleyebilirler.
2) Yazılım güncelleştirmelerini yapın
Mühendisler sürekli telefon yazılımlarını güncelleştiriyorlar ve bu güncelleştirmelerde pil ömrünü geliştirmeyi de hedefliyorlar. Bu yüzden daha verimli pil performansına ulaşmak için güncellemelerinizi düzenli olarak yapın.
3) GPS veya lokasyon kullanan uygulamaları daha az kullanın
Her ne kadar bazı uygulamalar için lokasyon servislerini kullanmanız gerekse de (Örn; Haritalar), bu uygulamalara sadece ihtiyacınız olduğu durumlarda kullanmanız daha faydalı bir kullanım olacaktır. Bunu, telefon ayarlarınızın ‘Lokasyon Servisler’ bölümünden etkisiz hale getirebilirsiniz.
4) Anlık bildirimlerinizi kapatın
Anlık bildirimler; mail veya uygulamalarınızdan anlık olarak gelen bildirimlerdir. Elbette Facebook güncelleştirmesi hakkında bilgi sahibi olmak iyi bir şey olsa da, şarjınızın daha çok dayanmasını istiyorsanız bu bildirimleri kapatmalısınız. Iphone kullanıcıları ‘Ayarlar’ bölümünün içerisindeki ‘Bildirimler’ bölümünden kapatabilirler. Diğer telefon kullanıcıları da benzer şekilde anlık bildirimlerini kapatabilirler. Ayrıca endişelenmeyin; Facebook’a girdiğinizde güncelleştirmeleri indirebiliyor olacaksınız.
İlgili yazı: Akıllı telefonlar mültecilerin tek tesellisi
5) Veri tasarrufu yapın
Google Chrome ayarlarından ‘Veri Tasarrufu’ bölümüne girerek veri tasarrufu özelliğini etkinleştirin. Bu uygulamada internet trafiğinin içerdiği veri sıkıştırılıyor ve internette gezinme deneyiminiz etkilenmeden internet kullanımı azaltılıyor. Bu uygulama sayesinde çok büyük boyutta veri tasarrufu yapabilirsiniz.
6. İhtiyacınız olmadığında Wi-fi ve Bluetooth’u kapatın
Eğer sürekli Wi- Fi kullanmıyorsanız, kapatın. Hücresel ağ bağlantısı üzerinden internette gezinmektense kendi bağlantınızı kullanmak şarjınızın daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur. Aynı şekilde Bluetooth’u da sıklıkla kullanmıyorsanız, kapatmanız daha uygun olacaktır.
7) Nerede olduğunuza dikkat edin
Eğer telefonunuz şebeke arıyorsa, bu durum şarjınızı tükenmesine neden olacaktır. Eğer ara ara sinyal aldığınız bir yerdeyseniz, telefonunuzun 3G’sini kapamanız şarjınızın tükenmemesi adına doğru bir hareket olacaktır. Eğer az veya sınırlı sinyalin olduğu bir noktada iseniz telefonunuzu Uçak Modu’na almanız gerekir; ancak Uçak Modu’na almadan önce telefon görüşmesi yapıp yapmamanız gerektiğini düşünmelisiniz.
8) Parlaklığı ayarlayın
Her ne kadar süper parlak bir ekrana sahip güzel bir duygu olsa da, bunun pil ömrünüz için sonuçları olumlu olmayacaktır. Eğer telefonunuz varsayılan otomatik parlaklık durumunda değilse, ayarlar bölümündeki ‘Parlaklık’ kısmından kendiniz ayarlayabilirsiniz.
9) Telefonunuzu gereğine uygun şekilde şarj edin
Telefonunuzu ayda bir kere tam olarak şarj ettiğinizden ve tam olarak şarjının bittiğinden emin olun. Her şarj edilebilen pil gibi sizin pilinizin de vakti gelince yenilenmesi gerektiğini unutmayın.
10) Telefonunuzu kilitleyin
Her ne kadar bu kişilerde sağ duyu gibi bir durum olsa da, yine de düzenli olarak telefonunuzu ekran kilidi şifresi koyduğunuza emin olun ve kontrol edin.
Kaynak:
womansday.com