Pilates yaşlanmayı önlemeye yardımcı olup anti-aging etkisi gösterir mi?
Hayat akıyor ve aslında pilates bu akışın ta kendisi! Zaman içinde gelişen kendi pratiklerim ve verdiğim derslerde yaptığım gözlem sayesinde, pilatesin spiritüel yanını keşfediyorum ve bundan ayrı bir keyif alıyorum.
Sezgilerin ve hislerin hayat bulduğu yer aslında bedenlerimiz. Onları besledikçe, bedende gözle görülür değişimler olması tahmin ettiğimizden daha da mümkün. Yıllar önce bunu ilk keşfeden Joseph Pilates de “Omurganızın esnek olduğu kadar gençsiniz” sözleriyle bunu anlatmıştı. Ona hak vermemek elde değil, daha genç bir his ve görünüm pilates ile mümkün.
Kim olduğunuz, kaç yaşında olduğunuz ve nasıl hissettiğinizin bir önemi yok. Pilates; günlük rutin fiziksel aktivitelerinizi yapmaktan daha tempolu koşmak veya yüzmek gibi egzersizler yapmanıza kadar her noktada sizi daha iyi ve dinamik hissettirecek ana egzersizlerden biri. Fiziksel güç sağlamanın yanı sıra beden-zihin arasında bağ kurmanıza yardımcı oluyor ve iyi hissettiriyor. Bu da tüm yaşamınıza yayılıyor ve daha sağlıklı, zinde, dinç bir görünüm sağlıyor. Düzenli pilates yapan öğrencilerimin zamanla yüzlerine yerleşen parlak ve mutlu gülümsemeyi gördükçe ben de mutlu oluyorum.
Pilates, bir anlamda yaşama sıkı sıkı bağlanmayı ve dinç hissetmeyi sağlıyor. Bu da kişiyi adeta gençleştiriyor.
50 yaşındaki bir bedenin düzenli egzersizlerle 20 yaşındaki kişiler gibi performans, esneklik ve güç gösterebildiğine tanık oldum. Aynı zamanda tam tersi örneklerle de karşılaştım; 20 yaşındaki bir bedenin hareketsizlikten adeta 50 yaşındaymış gibi bir görünüme sahip olduğunu da gördüm.
Peki pilates, akıp giden gençlik çeşmesine nasıl katkıda bulunuyor, pilates nasıl gençleştiriyor?
1. Nefes
Pilates günlük hayatınızı çok kolaylaştıracak derin nefesler alıp vermeyi öğrenmenize yardım ederek farklı hissetmenizi sağlıyor. Yeterince oksijenle dolan hücreler sayesinde daha parlak bir cilde ve daha dinç bir bedene sahip olmak mümkün.
2. Postür
Pilatesin her bir egzersizi bedeni simetrik çalıştırmayı amaçlar. Günlük hayatta çantalarımızı hep bir tarafa takmaya, çocuklarımızın ellerini farkında olmadan hep aynı taraftan tutmaya alışkınız. Tüm bu günlük alışkanlıklar bedende asimetri oluşturuyor ve asimetrik bir beden de sakatlanmalara, erken deformasyonlara davetiye çıkarıyor. Tüm bedeni ayakta tutan omurgamız da bu asimetriden etkileniyor ve artık bizi taşımakta zorlanıyor. Bu da en küçük bir aktivitede bile yorulmamıza, kendimizi yıpranmış hissetmemize neden oluyor. Pilates ise bizi bugün ve gelecekteki deformasyonlardan koruyarak anti-aging etkisi gösteriyor.
3. Eklem ve hareket açıları
Pilatesin birçok egzersizi, eklemleri birden çok yönde hareket ettirmeyi amaçlar. Bu tip egzersizler, eklemler arası sıvı eksikliği gibi problemleri önleyerek eklemleri kuvvetlendirmeye ve hareket açılarını genişletmeye yardımcı olur. Eklemlerin az hareketli olduğu bir beden, zamanla daha az hareket edebilir bir hale gelir. Bu da yaşlanma, yıpranma hızının bedende artması anlamına gelir. Bedenimizde 300’ün üzerinde eklem olduğunu düşünürsek hareket edebilme özgürlüğünün ne kadar değerli olduğunu hayal edebiliriz. Her yöne hareketliliği sağlayan pilates egzersizleri ile yaş ilerledikçe rahatsızlıklar için ilaçlara gerek kalmıyor. En güzeli de ilerleyen yaşınıza rağmen içinizde hissettiğiniz enerji ve hareketlilik, dışarıya da yansıyor.