Performans artırıcıların aşırı kullanımı erkeklerde beslenme bozukluğuna neden oluyor
Yıllardır kadınların sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü alışkanlıkları hakkında sayısız araştırma yapıldı. Peki ya erkekler? Yapılan son araştırmalar, erkeklerin görünüşlerini değiştirmek için aldıkları besin takviyelerinin aşırı kullanımının da beslenme bozukluğu olarak tanımlanabileceğini gösteriyor.
Kadınlar yıllardır kendilerine dayatılan ideal kadın görünümüne ulaşmak için çabalıyor. Şimdi ise sıra erkeklerde… Erkekler, her an her yerde karşılarına çıkan kaslı ve yağsız görünüme hızlıca kavuşabilmek için çareyi içecek tozları, haplar ve türlü türlü performans artırıcı maddelerde arıyor.
Erkekler neden performans artırıcı maddeler kullanıyor?
Yaşları 18 ile 65 arasında değişen, haftada en az iki defa spor salonunda kas çalışan ve protein suyu, kreatin, L-karnitin gibi besin takviyeleri kullanan yaklaşık 200 erkeğin katıldığı bir araştırma yapıldı. Sonuçları, Amerikan Psikoloji Derneği‘nin Toronto’daki buluşmasında paylaşılan çalışma kapsamında katılımcı erkeklere yeme-içme ve egzersiz alışkanlıklarının yanı sıra vücutlarıyla ilgili kişisel görüşleri soruldu. Araştırma sonucunda birçok erkeğin, kendi fiziksel görünüşünden memnun olmadığı için besin takviyelerini kullandığı ortaya çıktı. Bu da yeme-içme bozukluğunun en temel göstergelerinden birini oluşturuyor.
Araştırmadan çıkan bir başka sonuç da performans geliştirici besin takviyesi kullanan erkeklerin yüzde 30’unun, bunlarla ilgili endişeleri olmasına rağmen bu maddeleri kullanmaya devam etmeleri. Üstelik katılımcıların yüzde 40’ı zamanla bu takviyeleri daha fazla kullanmaya başladıklarını, yüzde 22’si ise bu takviyeleri yemek yerine tükettiklerini söyledi. Katılımcıların yüzde 8’i ise doktor tarafından kendilerine bu takviyeleri kullanmayı bırakmalarının tavsiye edildiğini, yüzde 3’ü ise bu takviyelerin aşırı kullanımından kaynaklanan böbrek ve karaciğer problemleri yüzünden hastaneye kaldırıldıklarını açıkladı.
Erkekler kötü alışkanlıkları daha az önemsiyor
Yapılan bu çalışma, performans artırıcı besin takviyelerinin erkekler tarafından görünüşlerini değiştirmek için gittikçe daha sık kullanılmaya başlandığını gösteriyor. Araştırmacılar, şimdiye kadar kadınlardaki yeme bozukluklarının daha çok konuşulduğunu ancak erkeklerin performans artırıcı bu ilaçlara eğiliminin artması nedeniyle erkeklerde yeme bozukluğu sorunlarının çoğalacağını söylüyor. Uzmanlar, erkeklerin kadınlara kıyasla yeme bozukluğu gibi kötü alışkanlıklar üzerine daha az düşündüğünü ve bu durumun da sorunu karmaşıklaştırdığını belirtiyor.
Kaynak:
Mother Nature Network