X

Pasif gelir nedir, nasıl elde edilir: 9 pasif gelir modeli

Pasif gelir elde etmek istiyorsunuz ve nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? Özellikle ekonominin bu karamsar döneminde sizin de herkes gibi fazladan biraz paraya ihtiyacınız varsa, şimdi her şeyi bir kenara bırakın ve bu detaylı gelir rehberini tüm dikkatinizi vererek okuyun. Okumayı bitirdiğinizde bu konu hakkında ihtiyacınız olan bütün bilgilere sahip olacağınızdan emin olabilirsiniz.

Pasif gelir nedir?

Pasif gelir çok az vakit harcayarak veya hiç vakit harcamadan gelir elde etme yöntemidir. Bu tür gelir elde ederken yarı zamanlı veya tam bir iş gibi düzenli bir çaba göstermek zorunda olmazsınız. Pasif gelirin esas amacı mümkün olan en az zamanı ayırarak düzenli bir gelir akışı elde edebilmektir. Eğer yeteri kadar maddi kaynağınız varsa, finansal yatırımlar yaparak kolaylıkla gelir elde edebilirsiniz. Örneğin, evinizi kiralayabilir veya hisse senedi alabilirsiniz. Ancak yeteri kadar finansal kaynağınızın olmadığı durumlarda, entelektüel kaynaklarınızı zekice kullanarak da pasif gelir elde etmeniz mümkün.

Peki, nereden başlamalıyım?

Günümüzde pasif olarak gelir elde edebilmek için sistem kurmanın mantığını bilmek zorundasınız. Aksi halde, pasif olarak gelir elde etmeyi başarsanız bile bunun devamlılığını sağlamakta oldukça zorlanırsınız. Sonuç olarak, yatırım yapmak için kullanabileceğiniz finansal kaynaklarınız yoksa, pasif gelir kaynağınızın devamlılığını nasıl sağlayacağınızı öğrenmelisiniz. Değil mi? Bu konuda henüz tamamlamadıysanız, öncelikle “İşleyen Bir Sistem Nasıl Kurulur?” adlı eğitim modülümü tamamlamanızı tavsiye ederim.

Birçok kişi pasif gelirin zaman gerektirmediğini öğrendiğinde bir gecede pasif şekilde gelir elde etmenin yollarını aramaya başlar. Oysaki pasif gelirin mantığı günü gününe aktif bir çaba göstermek zorunda kalmadan, düzenli bir gelir elde edebileceğiniz bir sistem kurabilmektir. Sistemi kurmak tabii ki emek ve zaman ister ama sistemi bir kere başarıyla kurabilirseniz, düzenli gelir elde edebilmek için çok fazla çaba harcamanıza gerek kalmaz. Başarıyla kurduğunuz sistem zaten kendi kendine işler. Bu yüzden de eğer finansal kaynaklarınız yoksa ve pasif bir şekilde gelir elde etmeye niyetliyseniz, öncelikle sistem kurmanın ne demek olduğunu ve temel mantığını öğrenmeye ihtiyacınız vardır.

Pasif gelir hakkında yanlış bilinen bilgiler

YANLIŞ BİLGİ: Pasif gelir çok kısa süreli bir projedir.
DOĞRU BİLGİ: Bir yatırım yapmadan gelir elde edemezsiniz. Yapacağınız yatırım finansal bir kaynağa dayanmıyorsa, duygusal, entelektüel ve sosyal bir kaynağa dayanmalıdır. Yani kiraya verecek bir dükkanınız yoksa, o zaman duygusal dayanıklılığınızı, bilginizi veya sosyal çevrenizi ortaya koyarak pasif bir şekilde gelir elde edebilirsiniz. Bunun için de kendinize en azından 6 ay-1 senelik bir zaman dilimi ayırmalısınız.

YANLIŞ BİLGİ: Pasif geliri yalnızca zengin insanlar elde eder.
DOĞRU BİLGİ: Pasif geliri finansal özgürlüğü olan insanların daha kolay elde ettiği tabii ki doğrudur. Ancak bunun sebebi finansal kaynaklarının çokluğundan öte doğru sistemi kuracak bilgilerinin, doğru insanlara erişimlerinin ve doğru düşünce yapısına sahip olmalarının önemidir. Eğer denemezseniz, asla ilerleyemezsiniz. Eğer sormazsanız, asla öğrenemezsiniz. Eğer başlamazsanız, asla bitiremezsiniz. Cesur ve kararlı olun.

YANLIŞ BİLGİ: Bana kimse hiçbir ödeme yapmaz.
DOĞRU BİLGİ: Eğer size kimsenin ödeme yapmayacağını düşünüyorsanız, muhtemelen kimse size bir ödeme yapmayacak. Ancak ortaya değerli bir ürün koyarsanız, ürününüzün değerinizi görenler buna uygun bir ödeme yapmayı kabul edeceklerdir. Önemli olan, siz ortaya bir değer koymaya hazır mısınız?

Pasif gelir önerileri

Pasif gelir elde etmek için bilgi ve becerinizi çok fazla zamanınızı yatırmadan uzun vadeli bir paraya çevirmenin yolunu bulmalısınız. Bunun için de ya var olan bir sistemi kullanmalı ya da kendi sisteminizi kurmalısınız.

Öneri 1: Stok fotoğrafları satın

Fotoğraf çekme konusunda ilgili veya yetenekliyseniz, birçok site fotoğraflarınızı belli bir komisyon ile yüksek çözünürlükte satmanıza izin verir. Shutterstock, Adobe Stock, iStock ve Depositphotos sitelerine çektiğiniz fotoğrafları yükleyebilir ve satıldıkları takdirde dolar üzerinden ödeme alabilirsiniz.

Başlangıçta fotoğrafları çekmek ve satılmaları için dikkat etmeniz gerekenler için tabii ki emek vermeniz gerekecektir. Ancak belli bir süreyi bu işe yatırırsanız, daha sonrasında fotoğraflarınız her satın alındığında hesabınıza para pasif bir gelir olarak gelecektir.

Öneri 2: Bir blog başlatın

Yazma becerinize güveniyorsanız, uzmanlığınızın olduğu bir konu varsa veya ilgi alanlarınızla ilgili sıkılmadan saatlerce araştırma yapabiliyorsanız, o zaman bir blog açmayı düşünebilirsiniz. Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, Blog Nasıl Açılır ve Neden Yazılır? başlıklı yazımı okumalısınız! Blog projeleri uzun soluklu projelerdir ve yazılarınızın fark edilip sitenize tıklamaların artması uzun zaman alabilir, ancak belli bir kitleye ulaştıktan sonra sitenize reklam alabilir veya bir sonraki maddede detaylarını öğreneceğiniz satış ortaklığı programlarına katılarak pasif gelir elde edebilirsiniz.

Öneri 3: Satış ortaklığına katılın

Herkesin link verdiği bir dünyada, siz neden link paylaşarak komisyon kazanmayasınız! Öyle değil mi? İçerik üreticiliği gerçekten yükselen bir trend ve en iyi yanı da satış ortaklığı denilen komisyonlu link programlarından faydalanmak. Yapmanız gereken yazılı, sesli veya videolu içerikler üretip bir kitleye sahip olmak. Belli bir kitleniz olduktan sonra satış ortaklığı veren Trendyol ve Hepsiburada gibi platformlara kayıt olabilir ve paylaştığınız linkten alışveriş yapanlar sayesinde pasif gelir elde edebilirsiniz.

Öneri 4: Dijital kitap yazın

Uzmanlığınızın olduğu bir konu varsa dijital kitap hazırlayabilirsiniz. Dijital kitapların satışı daha kolaydır. Sizleri uzman olarak tanıyan insanlar belli bir ücret ödeyerek dijital kitabınızı satın alabilir. Bunun için kullanmanız gerek sistemler de pek karışık değildir. Blog sayfanıza bir Shopier linki ekleyerek dijital kitap siparişlerinizi alabilir ve ödemeyi yapan kişilere eposta ile dijital kitabınızı kolayca gönderebilirsiniz. Üstelik dijital kitabı bir kere hazırlayıp defalarca satabileceğiniz için harcayacağınız zamana fazlasıyla değecektir.

Öneri 5: Lisanslı müzik satın

Müzik üreticiyseniz, Spotify ve Apple Music üzerinden pasif gelir elde edebilirsiniz. Bunun için sanatçılar için Spotify ve sanatçılar için Apple Music sayfalarından detaylı bilgi alabilirsiniz. Eğer şarkılarınız keşfedilir ve sevilirse, 1 milyon dinlemeye 3.300 dolar ila 3.500 dolar civarında bir ödeme almanız mümkün.

Öneri 6: Bir uygulama yazın

“Yazılım öğrenin” diye boşa demiyorlar! Şaka bir yana uygulama geliştirme fikri sizi heyecanlandırıyorsa, Google’a “Uygulama Nasıl Yapılır?” yazdığınızda karşınıza online olarak bu konuda ders alabileceğiniz bir sürü kaynak çıkacak. Eğer kararlıysanız, uygulamalarınızı yazarak Apple Store ve Android Market’e yükleyebilir ve pasif bir şekilde gelir elde edebilirsiniz. Üstelik bu süreçte öğrenecekleriniz, sizin karşınıza pasif gelirden çok daha fazla fırsat çıkarabilir. Aklınızda olsun!

Öneri 7: Bir YouTube kanalı açın

Andy Warhol bugün hayatta olsaydı “Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacaktır.” sözünü “Bir gün herkes YouTube kanalı açacaktır” diye değiştirirdi. Youtube, içerik üreticilerinin izleyicilere kolay erişim sağlayabildiği bir platform. Eğer video düzenlemeyi biliyorsanız ve kurgu, içerik üretmek konularıyla ilgiliyseniz, bir YouTube kanalı projesi başlatabilirsiniz. YouTube üzerinden para kazanma özelliğini açabilmeniz için belli bir izlenme süresine ihtiyacınız olacak ki bu işin sancılı kısmı. Ancak belli bir kitleniz olduktan sonra her izlenmeden pasif olarak gelir elde edebileceğiniz gibi uzun vadede markalarla iş birliği yapmaya da başlayabilirsiniz.

Öneri 8: Bir podcast başlatın

“Ben video kurgusu yapmayı hiç bilmiyorum, bunun biraz daha kolay bir yolu yok mu?” diyenler podcast işine başlamayı düşünebilirler. Podcast de içerik üreticileri arasında gittikçe popülerleşen bir yayın şekli. Üstelik işin içine görsellik girmediği için estetik bir kaygıya kapılmadan gerçekten ilgi çekici, keyifli ve bilgilendirici içerikler üretme imkânınız var. Tabii ki podcast yayıncılığından da pasif olarak gelir elde edebilmek için bir kitle oluşturmanız gerekecek. Yalnız, daha az rekabetin olduğu podcast platformlarında daha hızlı bir dinleyici kitlesi elde etmek mümkün.

Öneri 9: Tasarım yapın

Eğer dijital görseller, rehberler, logolar ve posterler gibi görsel ürünler tasarlamakla ilgiliyseniz, Canva ve Etsy kullanarak hızlıca pasif gelir elde etmeye başlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken tasarlamak istediğiniz ürüne karar vermek ve ürünü dijital bir ürün olarak Etsy’e yüklemek. Böylelikle ürününüzün her satışında ekstra bir şey yapmadan ödeme alabilirsiniz. İşin güzel yanı Etsy üzerinden dış pazarlara da ulaşabileceğiniz için dolar ve euro ile satış yaparak da kazanç sağlayabilirsiniz.

Pasif gelir elde etmek uzun soluklu projeler ve kendi kendine işleyen bir sistemin mantığını anlamaktan geçer. Elbette ki bütün gelir yöntemleri bu kadarla sınırlı değil. Dijital dünyada pasif bir şekilde gelir elde etmek için yapabileceklerinizin bir sınırı yok. Eğer siz de pasif olarak gelir elde etmek konusunda istekliyseniz, o zaman yukarıdaki seçeneklerden birine en az 6 aylık bir süre verip ne kadar ilerleyeceğinizi görebilirsiniz.

Kazancınız bol olsun, cepleriniz para dolsun! Sevgiler…

İlginizi çekebilir: Zihinsel yorgunlukla nasıl mücadele edebilirsiniz?

Ayça Karaman: Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsünden mezun oldum. 2013 yılından beri halen Boğaziçi Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım. Üniversitedeki görevimin yanı sıra eğitimci kimliğim ile kendini geliştirmek isteyen yetişkinlere ve eğitmenlere yönelik atölye çalışmaları yapıyor, eğitim programları tasarlıyor ve projeler üretiyorum. Dijital dünyada ise bireylerin gelişimlerini destekleyici metinler yazıyor ve içerikler üretiyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale