Pasif agresif davranışların farkına varma ve mücadele etme yöntemleri
“Pasif agresif” davranışın ne olduğunu gerçekten biliyor musunuz? Peki, iş arkadaşları veya çiftler arasındaki pasif agresif davranışları tespit etmenin neden çok zor olduğunu biliyor musunuz?
Pasif agresif davranış modeline sahip olan kişiler, belli durumlar karşısındaki öfkelerini baskılamayı tercih ederler çünkü çatışmadan korkarlar. Bu durumda öfke duygusu başka şekilde, daha pasif yollarla ortaya çıkar.
Hepimiz zaman zaman pasif agresif davranışlar sergiliyoruz. Gerçek şu ki her ne kadar sonuçlarından nefret etsek bile pasif agresif davranışları durdurmak pek de kolay olmayabiliyor. Öfkemizi ve kızgınlığımızı doğrudan olmayan şekilde ifade ettiğimizde, pasif agresif davranış sergilemiş oluyoruz. Ve sonra bu döngü devam ediyor. Alttan alta büyüyen öfke, aslında başka bir şey kastederken farklı bir şekilde ortaya çıkar, bu durum duyguların daha fazla dolaylı yoldan ifade edilmesine neden olur.
Pasif agresif davranış genelde kin duyma veya iş birliği karşısında huysuzluk etme şeklinde kendini gösterir. Pasif agresif davranış sergileyen kişi, kendisinden bekleneni yapar ancak huysuz davranışlar sergiler veya kendisinden isteneni layıkıyla yerine getirmez. Ancak yakınlarımız, sevdiğimiz kişiler, arkadaşlarımız pasif agresif davranış sergilediklerinde, onların bu davranışı için kendimize bir bahane üretmeyi ve gerçeği reddetmeyi seviyoruz. Böyle durumlarda pasif agresif davranışı fark etmek pek de kolay olmuyor. Ancak bunun farkına varabilir, pasif agresif davranışın zehir döngüsünü kırabilir ve ilişkilerinizi daha sağlıklı bir zemine oturtabilirsiniz. İşte pasif agresif davranış döngüsünü kırmanızı sağlayacak yöntemler:
1. Pasif agresif davranışı olabildiğince erken fark edin
Pasif agresif davranış döngüsünün en tehlikeli noktalarından biri, bu davranışa maruz kalan tarafın başka duyguların, yorgunluk hissinin etkisinde kalması ve bu davranışı fark edememesi.
2. Karşınızdaki kişiyle anlaşma yapın
Karşınızdaki kişiyle açık açık anlaşma yaptığınızda, her iki taraf da birbirinden bekleneni daha iyi anlamış olur.
3. Kendi öfkenizin farkına varın
Bazen pasif agresif davranış sergileyen kişi, karşısındakinin öfkelenmesini, bağırıp çağırmasını ve sonunda programı yaratan kişi olarak görülmesini isteyebilir. Bu yüzden çatışma istemediği için kendi öfkesini açığa vurmaktan kaçınabilir. Siz böyle durumlarda öfkenizi dağıtmak için yapabileceğiniz her şeyi yapın ve daha sonra bu döngünün dışına çıkın. Unutmayın, bir oyun oynamak için en az 2 kişi gerekir. Eğer siz oyundan çıkarsanız, karşınızdaki de bunu devam ettiremez.
4. Agresif değil ama kendinizden emin olun
Olayları ve fikirlerinizi açıkça ortaya koymaktan çekinmeyin. Karşınızdaki kişinin davranışının, sizin üzerinizdeki etkisini fark etmesine izin verin.
5. Talepleriniz ve beklentileriniz konusunda net olun
Eğer karşınızdaki kişiden bir şey yapmasını istiyorsanız, bunu net bir şekilde ifade ettiğinizden emin olun. Eğer karşınızdakinden özel bir teknik kullanmasını istiyorsanız, bunu açıkça söyleyin. Taleplerinizin karşılanmaması durumunda sonuçların ne olacağına dair açık ve net olun.
6. Kendi sınırlarınızı bilin ve açıkça ifade edin
Kendi sınırlarınızı bildiğiniz sürece, pasif agresif döngüden uzak durabilirsiniz.
7. Kendi sorumluluklarınızı üstlenin, geri kalanı yüklenmeyin
Kendi hatanız olan veya kendi payınıza düşen şeylerin sorumluluğunu üstlenin. Gerekirse özür dileyin ve davranışınızı değiştirin. Özür dilemenin, sadece bu davranışı değiştirdiğiniz zaman işe yarayacağını unutmayın. Ancak her şeyin sorumluluğunu üstlenmek için kendinizi baskı altında da hissetmeyin.
8. Unutkanlığı bir mazeret olarak kabul etmeyin
Sizin için önemli olan şeyleri açıkça ifade edin ve karşınızdaki kişiye bunu hatırlatın.
9. Eğer pasif agresif davranış sergileyen sizseniz, bunun farkına varın
Eğer pasif agresif davranışı sergileyen sizseniz, karşınızdaki kişi sizi bu konuda uyarmıyorsa bile işleri kendi başınıza yoluna koymaya çalışın.
10. Sorumluluğu paylaşın
Pasif agresif döngüsüyle mücadele etmek zor olabilir. Bunun her zaman bilinçli bir seçim olmadığını kabul edin. Pasif agresif davranışla mücadele etmek istiyorsanız, bu önerileri sık sık aklınıza getirin.
Kaynaklar:
PsychCentral
Psychology Today