Paşa kılıcı çiçeği bakımı hakkında her şey

Paşa kılıcı bakımı hakkında merak ettiğiniz her şey bu yazımızda. En çok tercih edilen ve en dayanıklı ev bitkilerinden biri olan paşa kılıcı, aynı zamanda peygamber kılıcı, kılıç çiçeği gibi isimlerle de anılıyor. Bu güzel bitki, yurtdışında ise kaynana dili ya da yılan bitkisi isimleriyle de biliniyor.

Paşa kılıcı bitkisi, 2017 yılına kadar Sansevieria trifasciata olarak sınıflandırılıyordu ancak Dracaena türleriyle olan ortak noktaları gözden kaçırılamayacak kadar çoktu. Bu nedenle artık Dracaena trifasciata sınıfında yer almakta… Paşa kılıcı bakımı ve özellikleri hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.

Paşa kılıcı özellikleri

Paşa kılıcı 15-20 cm uzunluğa kadar değişen sert, kılıç benzeri yapraklara sahip. Bu bitkilerin rengi değişebilir, ancak birçoğunun yeşil bantlı yaprakları ve genellikle sarı bir kenarlığı bulunur. Paşa kılıcının büyümesi oldukça kolaydır ve o kadar dayanıklıdır ki neredeyse ölmesi imkansız diyebiliriz. Yetiştirilme ortamında çok parlak ışıkta veya neredeyse karanlık köşelerde gelişebilir. Bir başka ifadeyle iç mekan ışığında yavaş büyür ama ışığa maruz kalmasının arttırılması, birkaç saat doğrudan güneş alması durumunda büyümesi hızlanır. Dikim ve saksı değişimi için en ideal zamanlar ise ilkbahardır. Paşa kılıcı aslen Afrika’nın kurak çöllerine özgü olduğundan, özellikle kış aylarında fazla suya ihtiyaç duymaz.

Kılıç çiçeği çiçek açınca ne olur?

Peygamber çiçeği olarak da anılan paşa kılıcı çiçeğinin aynı zamanda derin bir anlamı olduğu bilinir. Bu nedenle kılıç çiçeği çiçek açınca ne olur sorusunun cevabı merak edilir. Bir rivayete göre bu güzel bitkinin boyunun 1 metreyi geçerse ve yaprakları çiçek açarsa ev sahibinin ev satın alacağına inanılır. Bu, halk arasında bir inanış olsa da tıpkı birçok ev bitkisi gibi paşa kılıcı da yaşam alanlarınıza güzel enerjisiyle renk katabilir.

Paşa kılıcı çiçeği faydaları

Paşa kılıcı, yalnızca gündüz oksijen salan birçok bitkinin aksine, gece boyunca da oksijen salmasını sağlayan özel bir fotosentez türünü gerçekleştiriyor. Dolayısıyla yaşam alanlarındaki havayı tazeliyor olmasını, paşa kılıcı faydaları arasında saymak mümkün. Ayrıca hava temizleme özelliği ve zararlı uçucu organik bileşenleri emen yapısıyla da alerji giderici görev üstlenen paşa kılıçları için her evin ihtiyacı diyebiliriz.

Paşa kılıcı bakımı: Paşa kılıcı nasıl yetiştirilir?

Paşa kılıcının ölmesi çok zor olduğu için bitki bakmaya yeni başlayanlar için ideal bir seçimdir. Bir saksıda harika bir şekilde yetişebilir; onu yerde veya masa üstünde konumlandırabilirsiniz. Sıcak havalarda büyür, gelişir ama soğuk koşullarda da iyi mücadele eder. Bu bitki kuraklığa dayanıklıdır, ancak kök çürümesine yol açan aşırı sulamaya karşı hassastır. Onu yalnızca toprağını kuru hissediyorsanız sulayın. Özellikle kış aylarında sulamalar arasında iki ay bile beklenebilir. Sıcak aylarda ise onu her 3-4 haftada bir sulayın. Paşa kılıcı bakımı nasıl olmalı, keşfetmek için okumaya devam edin.

Işık

Paşa kılıcı bakımı için bir miktar doğrudan güneş ışığı ile dolaylı ancak sabit ışık alan bir yer seçin. Bu bitki tam güneş koşullarına uyum sağlayabilir, ayrıca loş ışıklı ortamlarda da hayatta kalabilir.

Toprak

Paşa kılıcı gevşek, iyi drene edilmiş bir saksı karışımını tercih eder. Bu bitki kumlu topraklarda iyi bir gelişim gösterir. Onun için turba içeriği düşük bir saksı ortamı kullanın. Turba birçok durumda iyi çalışır, ancak bazen yeniden su alma veya boşaltma sorunları yaşayabilir. Çok amaçlı bir kaktüs saksı toprağı bitkiniz için iyi bir seçimdir.

Sulama

Paşa kılıcını sulamalar arasında mutlaka kurumaya bırakın. Kış aylarında, sulamayı aylık olarak veya toprak dokunulamayacak kadar kuru olduğunda gerçekleştirin. Yetersiz sulamadan ziyade fazla su bitkinize zarar verebilir.

Sıcaklık ve nem

Paşa kılıcı ılık koşulları sever ve 10°C’nin altındaki sıcaklıklara maruz kalırsa zarar görür. Bitkiyi soğuktan korunacağı bir yere yerleştirin. 21-32°C arasındaki sıcaklıklar paşa kılıcının gelişmesi için en ideali.

Gübre

Paşa kılıcını büyüme mevsimi boyunca hafif bir kaktüs gübresi veya yarım seyreltilmiş dengeli bir sıvı yavaş salınımlı gübre besleyin. Kışın gübreleme yapmayın.

Paşa kılıcı bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Bakımlarını yaptığınızda veya aksattığınızda paşa kılıcında meydana gelen iki değişim size izlemeniz gereken yol hakkında ipucu verebilir. Bunlardan bir tanesi yapraklarındaki değişimdir. Eğer kahverengine dönen bir renk oluşuyorsa ve yaprakların yumuşadığını fark ediyorsanız bu fazla suladığınız anlamına gelir. Eğer az su verdiyseniz de yapraklardaki damarlar belirginleşmeye veya kırışmaya başlar. Bu nedenle yeterli su konusunda paşa kılıcının yapraklarını gözlemleyebilirsiniz.

Paşa kılıcı çeşitleri

Paşa kılıcının yaklaşık 60 çeşidi bulunduğu biliniyor. İç mekanlarda yetiştirilmek üzere yaygın olarak tercih edilen paşa kılıcı çeşitlerini ise şöyle sıralamak mümkün:

Sansevieria Trifasciata: Gümüş ışıltılı yaprak çizgileriyle bilinir ve yapraklar uçlara doğru incelir.

Sansevieria Cylindrica: Ortalama 3 cm genişliğinde yaprakları vardır ve yaprakların üstünde grimsi silik çizgiler bulunur.

Sansevieria Trifasciata Hahni: Paşa kılıcı çeşitlerine göre daha bodurdur.

Sansevieria Grandis Hook: Koyu yeşil ve gümüş, gri tonlarındaki çizgileriyle geniş ve uzun yaprakları vardır.

Bodur kılıç çiçeği bakımı

Sansevieria Trifasciata Hahni ismiyle tanımlarda geçen ve diğer paşa kılıcı çeşitlerine göre yukarıda belirtttiğimiz gibi daha kısa olan bodur kılıç çiçeği bakımı da merak edilen konulardan biridir. Bu tür kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Fazla bakım istemez. Su depolama özelliğinden dolayı fazla sulanmayı gerektirmez. Sulamadan önce toprağının kuru olduğundan emin olun. Ayda bir gübreleme bu tür için yeterli olacaktır.

Renkli paşa kılıcı bakımı

Renkli paşa kılıcı son zamanlarda özellikle hediye etmek için bitki arayışına girdiğimizde sıkça karşımıza çıkan bitkiler arasında. Renkli ve genellikle kadifemsi bir çeşit kumaş veya doku ile uç kısımlarının kaplanmasıyla ortaya renkli paşa kılıcı diyebileceğimiz bir bitki çıkar. Aslında bu paşa kılıcı bitkisinin bir başka türü olan Sansevieria Cylindrica’dır. Düz olabildiği gibi örgü halinde de piyasada bulunabilir. Dayanıklı bir bitkidir ve susuzluğa karşı dirençlidir. Doğal ışıkta daha hızlı büyür, aydınlığı sever. Tıpkı bodur kılıç çiçeği bakımında olduğu gibi sulamak için toprağın kurumasını beklemek gerekir.

Paşa kılıcı nasıl budanır?

Paşa kılıcı bakımı konusunda merak edilenlerden biri de nasıl budanacağı. Paşa kılıcını budamak için şu noktaları göz önünde bulundurun:

Yeni büyümeyi teşvik etmek için steril budama makası, makas veya keskin bir bıçak kullanarak toprak hattındaki yaprakları çıkarın ve hasarlı veya olgun yaprakları kesin.

Budamak için en iyi zaman büyüme mevsimidir, yani genellikle ilkbahar veya yaz. Sezon dışında da budama yapabilirsiniz, ancak budama bitkiyi strese sokabileceğinden bunu büyüme dönemindeyken yapmak en iyisidir.

Paşa kılıcının yüksekliğini kontrol etmek için en uzun yaprakları çıkarın. Ayrıca, lekeli yaprakları de koparın. Yaprakların çıkarılması yeni yaprak büyümesini destekler.

Paşa kılıcı nasıl çoğaltılır?

Paşa kılıcını yine büyüme mevsimi olan ilkbahar ve yaz aylarında çoğaltmak gerekir. Bu bitki en az 10 cm boyundaysa saksı değişimi sırasında kolayca bölünebilir. Alternatif olarak, topraktan yeni sürgünler çıkabilir ve bağımsız olarak saksıya alınabilir. Paşa kılıcını ayrıca kesimler yoluyla da çoğaltabilirsiniz. Her iki yöntem için de sırasıyla aşağıdaki talimatları izleyin.

Kök bölünmesi yoluyla çoğaltma

  • Keskin bir bıçak, temiz bir saksı ve kaktüs saksı toprağını hazırlayın.
  • Kök topunu eski saksıdan çıkarın ve bitkiyi düz bir yüzeye yerleştirin. Elinizi kullanarak toprağı kök yapısından veya köksaptan nazikçe fırçalayın.
  • Keskin bıçağı kullanarak bitkiyi bölümlere ayırın, her bölümün köklerinin sağlam kaldığından emin olun. Bitkiyi kesmek bitkiyi öldürmez.
  • Kaktüs saksı toprağı ile temiz bir saksıya yeni paşa kılıcı bölümlerini tekrar yerleştirin.
  • Sulayın ve kısmen güneşli bir yere koyun.
  • Yeni sürgünlerle çoğaltma
  • Bitkinin geliştirdiği yeni yavrular veya yavru sürgünler fark ederseniz, bunları ayrı ayrı ekebilirsiniz.
  • Kök bölünmesinde olduğu gibi, keskin bir bıçağa, temiz bir saksıya ve kaktüs saksı toprağına ihtiyacınız olacak.
  • Kök topunu saksıdan dışarı çekin, sürgünün kökünü bulun, yavruyu kesin ve kesilmiş kök ucunu kaktüs saksı toprağına dikin.
  • Sulayın ve dolaylı parlak ışık alan bir yere koyun.

Yaprak keserek çoğaltma

  • Temiz bir makas, keskin bir bıçak veya budama makası kullanarak bitkinizden uzun, sağlıklı bir yaprak kesin.
  • Yaprak kesimini, su dolu temiz bir kavanozuna yerleştirerek suda köklendirin. Kısmen güneşli bir yere koyun ve kök büyümesine bakın.
  • Birkaç günde bir, su seviyesini koruyarak suyu tamamlayın. Her iki haftada bir, eski suyu boşaltın ve bakteri veya yosun oluşumunu engellemek için tekrar temiz suyla doldurun.
  • Kökler en az 2,5 cm uzunluğuna geldiğinde, kök ucunu iyi drene eden bir kaktüs saksı karışımına ekin.
  • Sulayın ve kısmen güneşli bir yere koyun.
  • İsteğe bağlı olarak suda köklendirme yöntemini atlayabilirsiniz. Bitkinizden sağlıklı bir yaprak kestikten sonra, 24 saat boyunca kesilen ucun nasırlaşmasına izin verin ve ardından kaktüs saksı karışımına, kesik ucu aşağı gelecek şekilde dikin. Paşa kılıcı yavaş büyüyen bir bitkidir, bu nedenle yeni büyümeyi fark etmeniz iki ay kadar sürebilir.

Paşa kılıcı saksı değiştirme

Paşa kılıcı bakımı konusunda bir diğer önemli nokta, gerektiğinde saksı değişimi yapmak. Güçlü kökler zayıf saksıları kolayca çatlayıp kırabileceğinden, saksı seçerken sağlam malzemeden olmasına dikkat edin.

Paşa kılıcı nadiren saksı değişimine ihtiyaç duyan ve yavaş büyüyen bir bitki. Ancak bol miktarda güneş ışığı alırsa hızla büyüyebilir ve saksı değişimi gerektirebilir. Bu bitkileri dikmek için en iyi dönem ilkbahardır. Saksı değiştirirken her zaman taze saksı toprağı, kaktüs saksı karışımı veya her ikisinin bir karışımını kullanın.

Paşa kılıcının zararı var mı?

Paşa kılıcı bitkisinin ev ortamında bakılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak, ağız yoluyla alındığında toksik bir etkiye sahip olabilirler. Dilin uyuşmasına ve şişmesine neden olabilecek bir tür zehir içerebildiğinden paşa kılıcı bitkisinin kesinlikle ağız yoluyla tüketilmemesi gerekir. Özellikle bebekler, küçük çocuklar ve evcil hayvanlar açısından bu konuda dikkatli olunmalıdır.

Kaynak: bloomscape, evimdergisi, heryerbitki

İlginizi çekebilir: Evde devetabanı bakım kılavuzu

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!