X

Partnerler arasında parasal konular nasıl konuşulmalı?

Kabul etmekte fayda var ki parasal konuları konuşmak, toplumumuzda bir tabu olarak görülüyor, özellikle de partnerler arasında… Oysa ki, paranın bir ilişkide etkisi yalnızca maddi bir boyutu ifade etmiyor, aynı zamanda duygusal ve psikolojik bir anlam da taşıyor. Çiftler arasında para konuşmak, genellikle geçmiş deneyimlerden, toplumsal ön yargılardan, birtakım endişelerden kaynaklanan duygusal engellerle dolu bir konu. Ancak, finansal konulara duyarlılık göstermek, partnerlerin birbirini anlaması, sağlıklı bir iletişim kurması ve ortak paydada buluşabilmesi için çok önemli.

Öte yandan, finansal sıkıntılarla baş etmek, sadece matematiksel işlemler değil, duygusal zeka ve empati de gerektiriyor, dolayısıyla bu konuda konuşabilmek ve ortadaki durumları çözebilmek, ilişkinin devamlılığı ve sağlıkla ilerlemesi açısından da kritik bir rol sahibi. Peki, partnerler arasında parasal konular nasıl konuşulmalı?

Parasal konuları erken konuşmaya başlayın

Ama çok da erken değil. İlk buluşmadan parasal konulara balıklamasına bir dalış yapmanız pek hoş olmayacaktır. Ancak, ilişkinin başlarında konuşmanızda da fayda var. Bu tür konularda partnerinizin ne kadar şeffaf olduğunu, konuşmaya açık olup olmadığını, para hesabını nasıl yaptığını, mali konularda uyumlu olup olmadığınızı, bakış açınızın benzer mi yoksa tamamen mi farklı olduğunu öğrenmek, aranızdaki ilişkinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için yardımcı olabilir.

Elbette ki iki insan para da dahil olmak üzere herhangi bir konu üzerinde her zaman %100 aynı görüşleri paylaşamaz. Ancak yine de büyük bir uyumsuzluk olup olmadığını öğrenmek, ilişkinizin geleceğini değerlendirmenize de yardımcı olabilir.

Harcamaları bölüşün

Genellikle ülkemizde ‘hesabı erkek öder’ gibi yanlış bir yaklaşım olsa da bunu yıkmak kişilerin kendi elinde. Partnerinizle birlikte yaptığınız tüm harcamaların tek tek hesabını tutmanıza, kuruşu kuruşuna denklemeye çalışmanıza gerek yok, ancak buluşmalarınızda sırayla ödemeleri yapabilirsiniz.

Örneğin, buluşmanızın farklı bölümleri için sırayla ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sinemayı siz ödediyseniz, partneriniz patlamış mısır ve içecekleri alabilir veya yemeği partneriniz ısmarladıysa bir sonraki buluşmanızda ödemeyi siz yapabilirsiniz.

Ortak bir hesap oluşturmayı deneyebilirsiniz

İster buluşmalarınızda kullanmak ister o hayalini kurduğunuz tatil planını yapmak için ortak bir hesapta para biriktirmeyi deneyebilirsiniz. Böylece hem harcamalarınızı yaparken ikinizin de katkıda bulunduğu bir ‘fon’u kullanıyor olursunuz hem de ortak bir amaç için birlikte bir şeyler yapmanın tadına vararak ilişkinizi daha da sağlamlaştırabilirsiniz.

Kişisel mali durumunuzu paylaşmaktan çekinmeyin

Birçok insan için mali durumu hakkında konuşmak, rahatsız edici gelebilir, dahası özellikle bireyin bir borcu varsa suçluluk, utanç gibi duyguların tetiklenmesine neden olabilir. Bu nedenle çoğu kişi, kişisel mali durumunu paylaşmaktan, özellikle de partnerine anlatmaktan kaçınabilir. Ancak, gerçek ve dürüst bir ilişkide bu tür konular da açıkça dile getirilmelidir.

Partnerinize, finansal sıkıntılarınızdan, varsa bir borcunuzdan ya da ödeme zorluğu çektiğiniz konulardan bahsedebilirsiniz. Yalnızca ödemekte zorlandığınız bir durumu değil, yapmak veya satın almak istediğiniz herhangi bir şey için para biriktirdiğinizi de anlatabilirsiniz. Böylece hem kendinizi daha rahatlamış hissedebilir hem de partnerinizin de elinden geliyorsa size destek olması için uygun ortamı yaratabilirsiniz.

Gelecek planlarınızı konuşun

Partnerinizle birlikte yaşamaya karar verdiyseniz veya evlilik yolunda ilerliyorsanız, aynı eve çıkmadan önce finansal konuları nasıl yöneteceğinizi mutlaka konuşmanızda fayda var. Kira, aidat, faturalar ve benzeri ev giderlerini nasıl bölüşeceksiniz ya da paranızı ortak bir yerde toplayıp gerekli harcamaları oradan mı yapacaksınız, karar verin. Maaşınızın ya da gelirinizin eşit olmasına gerek yok, önemli olan ikinizin de ortak katılım sağlayarak evin bütçe yönetiminde söz ve destek sahibi olması. Bu konuları birlikte yaşamaya başlamadan önce konuşmanız sonradan ortaya çıkabilecek tatsız sürprizlerin önüne geçmenize yardımcı olabilir.

Yargılayıcı ve suçlayıcı konuşmalardan kaçının

Parasal konularda konuşmak, ekstra hassasiyet ve özen gerektiren bir konu. Dolayısıyla yargılayıcı veya suçlayıcı bir üslupla konuya yaklaşmadığınızdan emin olmalısınız. Aksi halde partneriniz kendisini savunmaya geçmek zorunda hissedebilir, bu da konuşmanızı daha da zorlaştırabilir. Partnerinizle finansal konuları konuşurken konunun kimin iyi/kötü, doğru/yanlış olmadığını, hedeflerinize birlikte nasıl ulaşabileceğinizin ve her şeyi nasıl daha iyi hale getirebileceğinizin önemli olduğunu hissettirin. Ortak bir hayatı en güzel şekilde paylaşmanın önemli olduğunu sık sık dile getirin. Sorunları birlikte çözebileceğinize inandığınızı gösterin.

‘Ya partnerim bu konuları konuşmak istemiyorsa?’

Evet, bu önemli ve büyük tabuyu yıkmak pek kolay değil, dolayısıyla partneriniz parasal konuları konuşmak istemeyebilir… Böyle bir tepkiyle karşılaştığınızda doğru bir şekilde konuya yaklaşırsanız, üstesinden gelebilirsiniz. İşte dikkat etmeniz gerekenler:

  • Finansal konuları konuşmak için doğru zamanı seçmek önemlidir. Her ikinizin de rahat hissettiği ve dikkatinizin dağılmadığı bir zamanı tercih edin.
  • Konuşma sırasında partnerinizi eleştirmek veya suçlamak yerine, nazik ve empatik bir üslup ve ben dili kullanın. Kendi hissettiklerinizi paylaşın, ancak bunu yaparken olumsuz ifadelerden kaçınmaya özen gösterin.
  • Konuşmanın ana konusunu belirleyin ve dağılmadan bu konuda odaklanın. Konu dağıldıkça gerilim artabilir.
  • Finansal konuşmaları olumlu bir yönde yönlendirmek için ortak hedefler Birbirinize nasıl destek olabileceğinizi ve ortak finansal hedeflere nasıl ulaşabileceğiniz üzerine düşünün.
  • Partnerinizin görüşlerini dinleyin ve anlamaya çalışın. Dinleme, sağlıklı bir iletişimin temelidir. Ve anlamak için dinleyin, karşılık vermek için değil.

Parasal konular, bir ilişkide derin bir anlayış ve iş birliği gerektiren hassas bir konu olabilir, ancak, açık iletişim ve anlayışla partnerinizle uzlaşabilir, hem finansal sağlığınızı iyileştirebilir hem de ilişkinizi güçlendirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Dinlemeyi öğrenmek, işte bütün mesele bu!

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit

Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale