Parfüm, insanlık tarafından yüzyıllardır kullanılıyor olmasına rağmen hala yanlış biliniyor. Örneğin parfümün ismi bile kafa karıştırıyor. Eau de toilette, yani parfüm şişelerinin üzerindeki kısaltmasıyla EDT erkekler için, eau de parfum yani parfüm şişelerinin üzerindeki kısaltmasıyla EDP ise kadınlar için sanılıyor. Oysa ikisi arasındaki tek fark, parfümün içeriğindeki esansiyel yağın oranı.
Parfümlerle ilgili bunun gibi yanlış bilinen pek çok şey var. İşte parfümler hakkında en sık karşılaşılan doğru bilinen yanlışlar:
Yanlış: Parfüm banyoda muhafaza edilmeli.
Doğrusu: Sıcaklık ve nem, parfümün içindeki yağın daha hızlı bir şekilde uçmasına ve parfümün kokusunu bozabilir. Parfümün kokusu kötüleşmese de ilk baştakinden farklılaşabilir.
Yanlış: Parfümerilerde kağıt üzerinde kokladığınız parfüm, teninizde de aynı şekilde kokar.
Doğru: Bir parça kağıdı koklayarak parfümün derinizde nasıl kokacağını kestirmek neredeyse imkansızdır. Derideki sıcaklık ve nem, parfümün kokusunu değiştirir. Her parfüm, herkesin teninde farklı bir koku yayar.
İlginizi çekebilir: Bahar aylarında tercih edebileceğiniz en iyi kadın parfümleri
Yanlış: Parfümü bir bulut şeklinde ortama sıkmalı ve sonra bu bulutun içine doğru yürümelisiniz.
Doğru: Parfümü doğrudan kuru teninize sıkmalısınız. Boyun, göğüs gibi vücudunuzun doğal olarak daha sıcak olan yerlerine sıkarsanız, parfümünüzün kokusu gün boyunca yayılmaya devam eder. Ancak parfümü sıkarken dikkatli olun, aşırıya kaçmayın.
Yanlış: EDT erkek için, EDP kadın içindir.
Doğru: EDT ve EDP kavramları, parfümün cinsiyetini değil içindeki esansiyel yağ oranını ifade eder. Kolonya en hafif koku cinsidir, yaklaşık yüzde 3 esansiyel yağ içerir. EDT yüzde 10 civarında, EDP ise yüzde 15-20 civarında esansiyel yağ içerir. Gerçek parfüm ise yüzde 25 civarında konsantrasyon içerir.
Yanlış: Parfüm sıktıktan sonra teninizi ovuşturmalısınız.
Doğru: Parfüm sıktıktan sonra teninizi ovuşturmak, parfümün içindeki yağın daha hızlı uçmasına ve parfümün daha kısa süre etkili olmasına neden olur. Parfümü sıktıktan sonra bırakın teniniz kendi kendine absorbe etsin.
İlginizi çekebilir: Parfümler ve kokular üzerine: Neden parfüm kullanıyoruz?
Yanlış: Tüm parfümlerin kalıcılığı aynıdır.
Doğru: Bir parfümün kalıcılığı, içinde ne kadar esansiyel yağ olduğuyla doğrudan ilişkilidir. Güçlü bir parfüm, doğal olarak daha güçlü kokar, daha az sıkmanız yeterli olur.
Yanlış: Bir parfüm ne kadar kalıcıysa o kadar güzel kokar.
Doğru: Parfümün içeriğindeki esansiyel yağ oranı, parfümün ne kadar güçlü olduğunu belirler, onu daha güzel kokan bir parfüm yapmaz. Tercih ettiğiniz kokunun türüne göre, daha kalıcı kokular sizin için daha iyi olabilir. Öte yandan, aynı parfümün farklı konsantrasyonlarda olan türleri, farklı şekilde kokabilir.
Yanlış: Bir parfüm ilk sıktığınız anda da sonrasında da aynı şekilde kokar.
Doğru: Birçok parfüm doğrusal değildir ve zaman geçtikçe içeriğindeki farklı notaların kokularını verir.
Yanlış: Parfümünüz ne kadar pahalıysa, o kadar iyi demektir.
Doğru: Parfümün fiyatı, her zaman onun ne kadar iyi olduğunu belirlemez. Bazı ucuz parfümler, tasarımcıların hazırladıkları parfümlerden bile daha iyi kokabilir.
İlginizi çekebilir: 7 maddede kokuların ruh halimiz üzerindeki etkisi
Yanlış: Bir parfümün ömrü 1-2 yıldır.
Doğru: Parfüm zamanla bozulabilir ancak parfümü bozan şey sıcaklık ve ışıktır. Eğer bir parfümü dikkatli bir şekilde muhafaza ederseniz, 5 yıldan uzun süre bile kullanabilirsiniz. Öte yandan nasıl muhafaza ettiğinize bakmadan birkaç ayda bozulan parfümler de var ancak bunlar nadir örnekler.
Yanlış: Eğer kendi parfümünüzün kokusunu alıyorsanız, çok fazla parfüm sıkmışsınız demektir.
Doğru: Kokusunu alamadığınız bir parfümü kullanmanın aslında hiçbir anlamı yok. Evet, çok fazla parfüm sıkıp etraftakilerin kokudan başını ağrıtmamalısınız. Ancak sıktığınız parfümün kokusunu kendiniz alamıyorsanız, o parfümü satın almayı bırakın.
Yanlış: Parfümeride kahve çekirdeği koklamak, burnunuzdaki koku duyusunu yenilemenin en iyi yoludur.
Doğru: Parfümerilerde çok fazla parfüm koklayanlara birkaç kahve çekirdeği uzatılarak koklamaları istenir, böylelikle burundaki koku duyusunun yenileneceği düşünülür. Oysa kahve gibi keskin ve güçlü bir koku, sizin koku duyunuzu yenilemez. Böyle durumlarda dirseğinizin iç tarafını koklamayı deneyin.
Kaynaklar:
Business Insider
Beautiful with brains
Fragrance.net