Başarılı, mutlu ve özgür bir yaşam sürebilmek için, finansal özgürlüğünüzü kazanmanız ve paranızı doğru bir şekilde değerlendirmeniz şart. Kazancınız her ne olursa olsun, doğru ve etkili bir şekilde yapılan bütçe planlaması, maddi özgürlüğünüzü kazanmanıza yardımcı olur.
Uplifers olarak, maddi kaynaklarınızı doğru şekilde kullanmanıza yardımcı olacak önerileri bir araya getirdik.
Maddi kaynakların değerlendirilmesi
Parayla yapabileceğiniz şeyler listesi 5 maddedeyle sınırlıdır;
- Kazanmak
- Harcamak
- Biriktirmek
- Yatırım yapmak
- Paylaşmak
Konu, sahip olduğunuz maddi kaynakları ve gelirlerinizi yukarıdaki maddelerden herhangi biriyle değerlendirmeye geldiğinde ise, şu sorular ortaya çıkar;
- Ne kadar para kazanmalıyım?
- Kazandığım paranın ne kadarını harcamalıyım?
- Kazandığım paranın ne kadarını biriktirmeliyim?
- Nereye yatırım yapmalıyım?
- Paramın ne kadarını başkalarıyla paylaşmalıyım?
Kazandığınız parayı ve birikimlerinizi doğru şekilde değerlendirebilmek, doğru yatırımlar yapabilmek ve harcamalarınızı düzenleyebilmek için;
1. Kazanmak
Para kazanmanın birkaç yolu vardır; herhangi bir işte çalışmak, kendi işinizi kurmak ya da kazançlı yatırımlar yapmak. Gelirlerinizi doğru şekilde değerlendirebilmenin yolu ise, aslında paranızı nasıl kazandığınızdan bağımsızdır. Çünkü bu noktada asıl önemli olan şey, geçinebilmek için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu belirlemenizdir.
İdeal bir sistemde, ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok para kazanacağınızı düşünürsek; birçok kişi, fazladan para kazanmaya hayır diyemedikleri için, ihtiyacı olandan daha fazla çalışmayı göze alır. Ancak bu noktada, iş yüzünden kendilerine, sevdiklerine, eğlenmeye ve dinlenmeye vakit ayıramaz ve yıpranırlar. Diğer bir grup ise, yeterince çalışmaz ve ihtiyaçlarını karşılayamazlar.
Ne kadar para kazanmanız gerektiğini belirlerken, maddi ihtiyaçlarınız ve kişisel ihtiyaçlarınız arasındaki dengeyi bulmaya çalışın. Çalışma sisteminizi ve işinize ayıracağınız vakti, bu doğrultuda planlayın.
2. Harcamak
Para harcamak söz konusu olduğunda, kontrollü olmak oldukça önemlidir. Bu noktada ilk kural, her zaman kazandığınızdan daha azını harcamaktır. Kazandığınızdan fazlasını harcamaya başladığınız an, bütçenizde açıklar oluşmaya başlar. Harcamalarınız arttıkça borçlarınız da artar.
Paranızı etkili bir şekilde kullanabilmek için, tüm ihtiyaçlarınızı ayrı kalemler altında toplayan, aylık bir bütçe planlaması hazırlayın. Bütçe planlaması yaparken gösterdiğiniz özeni, disiplinli olmak ve planın dışına da çıkmamak için de gösterin. Bu noktada, ihtiyacınız varsa, uzman birinden yardım almaktan çekinmeyin. Eğer ödemeniz gereken borçlar varsa, bu borçları sistemli olarak bütçe planlamanıza dahil edin. Kredi kartlarınızın sayısını azaltın ve nakit alışveriş yapın.
3. Biriktirmek
Ay sonlarında gereken ödemelerinizi ve harcamalarınızı yaptıktan sonra kalan miktar, birikim yapmanıza olanak sağlar. Etkili şekilde birikim yapabilmek içinse, birikimlerinizi de düzenli şekilde planlamanız gerekir.
Etkili şekilde birikim yapabilmek için, her ay kazandığınız miktarın ne kadarını biriktirebileceğinizi belirleyin. Sonrasında birikimlerinizi kısa ve uzun vadeli dönemler için ikiye ayırın. Kısa vadeli birikimlerinizi, tatil yapmak, alışveriş yapmak gibi ihtiyaçlarınız için kullanırken; uzun vadeli birikimlerinizi araç ya da ev satın almak gibi büyük ölçekli harcamalar için ayırın.
Bütçeniz ve gelirlerinizin el verdiği ölçüde, herhangi bir nedenle işsiz kalmanız durumunda geçinebilmenizi sağlamak için, 3-6 aylık kadar maaşınızı da birikimlerinize ayrı bir başlık altında dahil edin.
4. Yatırım yapmak
Yatırım yapmak, işe ayırdığınız zamanın ve çabalarınızın karşılığını almanın en etkili yoludur.
Yatırım yaparken;
- Bütçe planlamanız dahilinde gelirlerinizin ne kadarını yatırım için ayırabileceğinizi belirleyin.
- Bir uzman eşliğinde, düşük, orta ve yüksek riskli yatırım seçeneklerinden oluşan bir portfolyo hazırlayın.
- Yatırımınızı yapmadan önce, piyasa koşullarını iyice araştırın.
- Kazançlarınızı yanlış yatırımlar yaparak tüketmemek için planlı ve dikkatli olun.
5. Paylaşmak
Kazançlarınızı, hem başkalarının hayatlarına olumlu katkıda bulunabilmek, hem de kendi hayatınızı güzelleştirebilmek için kullanmak istiyorsanız, bağış yapın.
Bağış yaparken, diğer aşamalarda olduğu gibi, planlı olmaya özen gösterin. İnandığınız ve desteklediğiniz bir konu bulduktan sonra, bağışlamak istediğiniz miktarı ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayacak yolar bulun.
Daha fazlası için; “Para biriktirmenize yardımcı olacak 21 ipucu”