X

Para biriktirmeye engel olan en yaygın 5 mit

Para biriktirmek, finansal güvenliğimizi sağlamak ve geleceğe yatırım yapmak için önemli adımlardan biri. Ancak, çoğumuz farkında olmadan tasarruf yapma konusunda yanlış inançlara sahip olabiliyoruz ve bu inançlar, bizi para biriktirmekten alıkoyabiliyor. Para biriktirmenin, kenarda kendimizi güvende hissettirecek bir fonun olduğunu bilmenin verdiği konfor ve güvenlik hissi paha biçilemez olsa da bu yanıltıcı mitler, mali hedeflerimize ulaşmamıza engel olabiliyor.

Ancak, bunları fark ettiğimizde finansal başarımıza bir adım daha yaklaşabilir, kendimizi daha güvende hissedebiliriz. Siz de henüz para biriktirmek için yeteri kadar geliriniz olmadığını düşünüyor ya da tasarruf yapmak için henüz erken olduğuna inanıyorsanız, bu yazımızı mutlaka okuyun, fikrinizin değişeceğine eminiz. İşte para biriktirmeye engel olan en yaygın 5 mit:

Mit 1: “Daha fazla para kazandığımda birikim yapabilirim.”

Bu, muhtemelen en yaygın mitlerden bir tanesi. Sık sık kendinize söylemiş ya da çevrenizden duymuş olabilirsiniz. Çünkü insanlar genelde kazandıkları paradan harcamalarını çıkardıktan sonra kalan miktarın biriktirmeye değer olmadığını düşünüyorlar. Oysa ki kazancınızla orantılı bir şekilde her zaman para biriktirebilirsiniz, az kazanırken daha az, çok kazanırken daha çok birikim yapabilirsiniz. Bu tamamen sizin para yönetiminize bağlı. Unutmayın, bir her zaman sıfırdan büyüktür.

Mit 2: “Borcum varken para biriktiremem.”

Hayır, biriktirebilirsiniz ve hatta biriktirmelisiniz de. Tasarruf ve bütçe uzmanı Andrea Woroch, “Borçlu olan insanlar için en yaygın yanılgı, para biriktirmeye borçlarını ödeyene kadar başlamamaları gerektiğidir. Ancak gerçek şu ki borçsuz olmak için tasarruf etmeleri gerekir.” diyor. Borcunuzu daha rahat ödeyebilmek ve sonrası için finansal özgürlüğünüzü garanti altına almak için harcamalarınızı kontrol etmeli ve para biriktirmeye başlamalısınız. Woroch, borcunuzu öderken kalan harcamalarınızı da gözden geçirmeniz gerektiğini ve mutlaka tasarruf için az da olsa kenara para koymanız gerektiğini söylüyor. Eğer, hem borcunuz hem de kalan harcamalarınız gelirinizin tamamını tüketiyor ve geriye bir şey kalmıyorsa Woroch, ek gelir kazanmanın yollarını araştırmak gerektiğini vurguluyor.

Mit 3: “Birikim yapmak için çok gencim.”

Ne kadar şanslınız! Demek ki birçok kişiden daha erken finansal özgürlüğünüzü kazanmışsınız ve kendinizi güvence altına yaşamın erken yıllarındayken alabilirsiniz. Investing Is Your Superpower kitabının yazarı Shinobu Hindert, “Birikim yapmak için hiçbir zaman çok genç olamazsınız.” diyor ve tasarruf yapmak için yaşlanmayı beklememek gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca, ne kadar erken başlarsanız bu alışkanlığı o kadar kolay edinebileceğinizi ve otomatik olarak düzenli bir şekilde para biriktirmeye başlayacağınızı da söylüyor.

Mit 4: “En iyisi birikimlerimi hesabımda tutmak.”

Paranızı alışık olduğunuz banka hesabınızda görmek, belki sizi motive ediyor olabilir ancak, harcamalarınız için ayırdığınız para ile birikim yaptığınız parayı aynı yerde tutmak konunun uzmanlarına göre pek akıllıca değil. Özel bir bankanın direktörü olan Telisa Shead, “Birikimleriniz için ayrı bir hesap açın ve ona dokunmamak için kendinizi disipline edin.” diyor. Ayrıca, tasarruf yapmayı düşündüğünüz parayı özel bir birikim hesabı açıp orada tutmanın daha iyi olduğu da ekliyor. Dilerseniz bu konuda birikimlerinizi yönetmenize yardımcı olacak bir danışmandan ya da bankaların ilgili uzmanlarından da destek alabilirsiniz.

Mit 5: “Sadece emeklilik için para biriktirmeliyim.”

Evet, emeklilik zamanınız için para biriktirmeniz önemli ancak para biriktirmenin tek geçerli sebebi Andrea Woroch’a göre bu olmamalı. Para biriktirmenin ardındaki asıl motivasyon ‘acil durum fonu’ olmalı. Karşınıza çıkabilecek herhangi bir mali krizi yönetebilmeniz ve kaza, acil tıbbi destek gibi kritik durumlarla baş edebilmek için mutlaka tasarruf yapılması gerektiğini belirten Woroch, böylece zor zamanları borç almadan ve mali kaygı yaşamadan atlatabileceğinizi söylüyor. Acil durum fonu oluştururken en az 3 ile 6 ay arasındaki bir süre zarfı için yaşam giderlerinizi karşılayabilecek kadar para tasarrufu yapmak gerektiğini söyleyen Woroch, “Bu hedef başta imkansız gibi görünse de küçük adımlarla bir yerden başlayabilirsiniz.” diyor.

Sonuç olarak, bu yanlış inanışlar para biriktirmenin önünde büyük bir engel oluşturabiliyor. Ancak, artık farkına vardığımıza göre finansal başarımızın ve güvenliğimizin üzerine gölge düşmesini engelleyebilir, küçük adımlarla, vakit kaybetmeden bütçemiz doğrultusunda para biriktirmeye başlayabiliriz. Daha farklı bakış açıları için aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

Pasif gelir nedir, nasıl elde edilir: 9 pasif gelir modeli

Gelir-gider dengesizliğinden doğan kritik soru: Neden fakirim?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale