Panik atak, herhangi bir uyarı vermeden gelen ani bir dehşet hissidir. Nöbetler herhangi bir zamanda gelebilir ve uykuda bile ortaya çıkabilir. Panik atak deneyimleyen insanlar öldüklerini veya çıldırdıklarını hissedebilirler. Kişinin yaşadığı korku ve dehşet, gerçeklik ile orantılı değildir ve etrafında olan bitenden bağımsız da olabilir.
Kalp krizi geçirdiğinizi düşünebilirsiniz ve bunun temel sebebi bazı belirtilerin çok benzer olması. Ancak çoğu insan daha önce de benzer bir olay veya durumdan dolayı en az bir panik atak geçirmiştir.
Panik ataktan kaynaklanan göğüs ağrısı genellikle orta göğüs bölgesinde olurken, kalp krizinin ağrısı genelde sol kola veya çeneye vurur. Ayrıca hızlı nefes, hızlı kalp ritmi ve korku olur. Panik atak aniden gelip gidebilir ve sizi bitkin bırakır.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Eğer birdenbire aşağıdaki dört veya daha fazla belirti ortaya çıkarsa, panik atağınız olabilir:
- Sebepsiz yere veya sebepli olarak gelen ani yüksek anksiyete
- Yüksek nabız
- Güçsüz, zayıf ve baş dönmeli hissetmek
- Titreme
- El ve parmaklarda karıncalanma veya uyuşma
- Dehşet, kıyamet ve ölüm hissi
- Terleme veya soğuk terleme
- Bulantı
- Göğüs ağrısı ve rahatsızlık
- Nefes darlığı, göğüste baskı hissi
- Boğulma hissi
- Kontrol kaybı hissi
- Gerçeklik algısını kaybetme
- Çıldıracakmış veya kontrolü kaybedecekmiş gibi hissetme
- Ölüm korkusu
Panik atak ne kadar sürer?
Panik atak genellikle kısadır ve 10 dakikadan az sürer, ancak belirtiler daha uzun süre devam edebilirler. Tek başına bir panik atak rahatsız edici olsa da yaygındır ve hayati tehlike oluşturmaz.
Panik atak başka anksiyete bozukluklarının bir belirtisi olabilir ve bir panik atak geçirmiş olan kişiler hiç geçirmemiş olanlara göre daha fazla geçirme riski altındadırlar. Panik atak ve panik bozukluk aynı şey değildir. Atak tekrar tekrar olduğunda ve birden fazla nöbet geçirme konusunda endişe ettiğinizde panik bozukluğunuz olabilir.
Panik bozukluk hakkında neleri bilmek gerek?
Panik bozukluk sahibi olan bireyler aşırı şekilde kaygılı ve korkuludurlar çünkü bir sonraki nöbetin nerede ortaya çıkacağını bilemezler. Panik bozukluk da hayli yaygındır ve kadınlarda ortaya çıkma ihtimali erkeklere göre iki kat daha fazladır ve genelde erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkar.
Panik bozukluğa neyin sebep olduğu kesin değildir. Pek çok insanda biyolojik olarak panik atağa yatkınlık olabilir ve bunun yanında evlenme, çocuk sahibi olma, iş değiştirme yahut başka büyük stres kaynakları neticesinde ortaya çıkabilir. Ayrıca panik bozukluğun aile boyunca görülme eğilimi de vardır. Panik bozukluk sahibi olanların depresyona girme, intihara teşebbüs etme, alkol ve madde kullanımı ihtimalleri daha yüksektir.
Neyse ki panik bozukluk tedavi edilebilirdir. Psikoterapi ve ilaçların her ikisi de kullanılır ve tek tek veya birlikte kullanılabilirler. İlaç gerekirse doktor anti-anksiyete ilaçları yazar ve aynı zamanda bazı antidepresanlar ve kaygı karşıtı özelliklere sahip antikonvulsanlar da yazılabilirler. Panik bozukluk nöbetlerini kontrol altına almak için beta-blocker adı verilen kalp ilaçları da kullanılabilirler.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Kaynak: webmd.com
İlginizi çekebilir: Anksiyete atağı nasıl hissettirir?