Pandeminin psikolojimiz üzerindeki etkileri: Psikolojimizi korumaya yardımcı olacak 3 öneri

Bugünlerde nasılsınız? Aylardan beri karşı karşıya kaldığımız pandemi süreci yüzünden kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Hayatımızın birçok alanında negatif etkilerini gördüğümüz pandemi, psikolojik sağlığımızı da olumsuz yönde etkilemiş durumda. Pandeminin olumsuz etkileri birçok ülkede araştırma konusu olmuştur.

Bu araştırmalardan biri pandeminin insanlarda kaygı, çaresizlik ve korkuya yol açtığına işaret etmekte (Ho ve ark., 2020). Çin’de yapılan (Wang ve ark. 2020) bir diğer araştırmada Ocak ayının sonu ve Şubat ayının başında Çin’in farklı kentlerinde yaşamakta olan 1210 katılımcıda salgının bireyler üzerindeki psikolojik etkileri incelenmiş, katılımcıların %16,5’inin orta dereceden şiddetliye varan depresyon belirtileri, %28,8’inin orta dereceden şiddetliye varan kaygı belirtileri ve %8,1’inin de orta dereceden şiddetliye varan stres belirtileri gösterdikleri belirlenmiştir (Akt: Işıklı, 2020). Covid-19 Salgını’nda ortaya çıkan korkuların nedenleri arasında yaşanan sürecin belirsizliği, sağlık anksiyetesi, basın-yayın ve sosyal medyadaki doğru ve/veya yanlış bilgilere sürekli maruz kalma ve sevdikleri insanların risk altında olması gösterilmiştir (Mertens ve diğ., 2020, Akt:Işıklı, 2020). Peki psikolojimizi pandeminin etkilerinden korumak için neler yapabiliriz?

Endişenin normal bir duygu olduğunu kabullenin.

İşe, bu süreçte duyduğumuz endişenin son derece normal bir duygu olduğunu kabullenmekle başlayabiliriz. Unutmamak gerekir ki tüm duygularımızın birer işlevi vardır. Hissettiğimiz endişe, dozunda olduğu müddetçe bizi virüsten korumaya yönelik kalkan görevi görebilir. Eğer endişe gibi bir duyguya sahip olmasaydık büyük bir ihtimalle virüse karşı daha boşverci bir tavır içinde olacaktık. Belki de bu tavrımız yüzünden virüse yakalanma riskimizi artıracaktık. Evet endişemiz bizi koruyabilir ama burada önemli olan dozunda bir endişe seviyesine sahip olmamız. Eğer hissettiğiniz endişe size çok fazla geliyorsa ve hayatınızı yaşamanıza engel oluyorsa psikolojik destek almayı ihmal etmeyin.

Maske ve sosyal mesafe kurallarına uyarak parkta vakit geçirin.

Yapılan bir araştırma evinde orman, ya da park manzarası olanların pandeminin yol açtığı psikolojik olumsuzluklardan daha az etkilediğini ileri sürmüştür (Masashi, 2020). Araştırmada Tokyo’da 3000 kişiyle yapılan online anket çalışması neticesinde yeşil bir manzara sahip olan katılımcıların öznel mutluluk ve yaşam tatmin seviyelerinin daha yüksek, depresyon ve yalnızlık seviyelerinin de daha az olduğu ortaya çıkmıştır. Tüm bunlar katılımcıların yeşil bir manzaraya sahip olmalarıyla ilişkilendirilmiştir.

Peki evinizde böyle bir manzara yoksa ne yapacaksınız? Scientific Reports’da yayınlanan bir araştırma parkta, ormanda ya mevsimine göre plajda haftada en az 120 dakika geçirmenin fiziksel ve ruhsal sağlığımıza olan olumlu etkilerini ortaya çıkarmıştır (White ve ark. 2019). Ağaçların, ve yürüyüş yapmanın ruhumuzdaki olumlu etkilerini deneyimlemek için maskelerinizi takıp, sosyal mesafe kurallarına da uyarak haftada en az 120 dakika şehrinizdeki sevdiğiniz parklarda vakit geçirebilirsiniz.

Her gün ruhsal bakımınıza zaman ayırın.

Yazılarımı uzun zamandır takip ediyorsanız benim sık sık ruhsal bakımımızın öneminden bahsettiğimi fark etmişsinizdir. Pandemi olsun olmasın ruhsal bakımımıza her gün zaman ayırmak stres yönetiminde çok önemli bir konudur. İçinden geçtiğimiz bu dönemde her gün diş fırçalar gibi ruhsal bakımınıza zaman ayırmanız pandemi yüzünden yükselen stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Ruhsal bakımdan kastım her gün ruhunuza iyi gelecek aktivitelerde bulunmanız. Bu, kimi için egzersiz yapmak olabilir, kimi için müzik dinlemek, kimi için de meditasyon yapmak. Seçim sizin. Yeter ki düzenli bir şekilde her gün size iyi gelen bir aktiviteye zaman ayırın.

Elbette ki pandeminin psikolojimiz üzerindeki olumsuz etkileri ve psikolojimizi korumamız için almamız gereken önlemler bu yazıya sığmayacak kadar derin konular. Benim önerilerimi kendinizi daha iyi hissetmek için ufak bir başlangıç olarak kabul edin. Evet pandemi tüm dünya insanlarını etkiledi, ve etkilemeye devam ediyor. Kimimiz yakınlarını kaybetti, kimimiz virüs yüzünden uzun süren tedavi süreçlerinden geçti. Hepimiz zor bir dönemden geçiyoruz ancak bu dönemde elimizden geldiği kadar mental ve fiziksel açıdan güçlü durmalıyız. Bunun için de gün içinde hem ruhsal hem de fiziksel bakımımıza önem vermeliyiz. Hepimize sağlıklı günler diliyorum. Bu arada sizlere bir eğitim haberim var. Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız bilgi için rsolaker@gmail adresine yazabilirsiniz. 2020 yılını “Hayatı Güzelleştirme Yılı” ilan ettim. Hayatı güzelleştirmekle ilgili psikoloji egzersizleri paylaştığım Instagram hesabım ise @ranakutvan.

Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Kaynaklar:
Ho, C. S., Chee, C. Y., & Ho, R. C. (2020). Mental health strategies to combat the psychological impact of COVID-19 beyond paranoia and panic. Ann Acad Med Singapore, 49(1), 1-3.
Işıklı, S. (2020). Covid-19 Salgını’nın Psikolojik Sonuçları Ve Etkili Başa Çıkma Yöntemleri. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü.
Masashi S., Maldwyn J. E., Kazuaki T., Yuya F. (2020). A room with a green view: the importance of nearby nature for mental health during the COVID‐19 pandemic. Ecological Applications, DOI: 10.1002/eap.2248
Mertens, G., Gerritsen, L., Salemink, E., & Engelhard, I. (2020). Fear of the coronavirus (COVID-19): Predictors in an online study conducted in March 2020.
Wang, S., Wang, B. Y., Peng, C., Song, C. P., Zhang, H. X., Sun, D. J., Li, W. W., Zhao, Y. S., Tian, W., Wei, S. Z., & Liu, S. Y. (2006). Awareness on SARS and public health emergencies among general publics. Zhonghua liu xing bing xue za zhi= Zhonghua liuxingbingxue zazhi, 27(6), 503-507.
White, M.P., Alcock, I., Grellier, J. et al. (2019). Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Sci Rep 9, 7730 

İlginizi çekebilir: Hayatınızı monotonluktan kurtarın: 3 adımda hayatınıza renk katabilirsiniz

Psikolog Rana Kutvan Psikolog
İstanbul doğumlu olan Rana Kutvan lise öğrenimini Nişantaşı Kız Lisesi’nde tamamladı. Önce LCC’de bir sene akabinde de İstasyon Sanat Merkezi’nde iki sene süren bir ... Devam