Her ne kadar hepimiz haklı olarak pandemi kelimesinden çok sıkılmış olsak da, pandemi maalesef hala bizimle. Pandemi başladığı yıl olan 2020 yılından bu yana, biz insanların hayatlarında birçok değişikliğe yol açtı. Sosyal mesafe kurallarına uygun yaşayarak ve evde çalışarak geçirilen uzun günler bizlerin yaşam tarzı dinamiklerini değiştirdi. Pandemi hayatın birçok alanını etkilediği gibi wellness endüstrisini de etkiledi. Wellness’ın bölümlerinden biri olan “duygusal wellness” ile ilgili çalışmalar yapan bir psikolog olarak wellness yakın olarak takip ettiğim bir kavram.
Wellness zihinsel, fiziksel ve ruhsal boyutları kapsar ve hepimizin de farkında olduğu gibi pandemi döneminde zihinsel sağlığımız hiç olmadığı kadar önemli bir hale gelmiş durumda. Wellness küresel büyüklüğü 4.2 Trilyon Dolar olan dev bir sektör. Her alanda olduğu gibi wellness sektöründe de trendler mevcut ve trendleri öngören sektör kaynaklarından biri de ‘Global Wellness Summit” (Küresel Wellness Zirvesi). Dilerseniz Global Wellness Summit 2022”nin ortaya çıkardığı 2022 wellness trendlerine bir göz atalım:
“Kirli Wellness”
“Kirli Wellness” trendi kapatmalar yüzünden doğaya hasret kaldığımız günlerin acısını çıkarmak istercesine bizi toprakla haşır neşir etmek isteyen bir trend. Bu trend toprağın sağlığa faydalarına odaklanıyor. Yapılan araştırmalar toprağa maruz kalmanın bağışıklıktan, zihinsel sağlığa kadar her şey üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu iddia ediyor.
Evet, kimi araştırmalara göre toprağa maruz kalmanın zihinsel sağlığımız üzerinde olumlu etkileri olabilir. Araştırmalar bu etkinin, faydalı toprak mikroplarının duygusal durumumuzu etkileyen nörotransmitterleri düzenlemeye yardımcı olduğu yer olan bağırsaktan kaynaklandığını öne sürüyorlar. Örneğin 2007 tarihli bir araştırmaya göre (Lowry ve ark., 2007) kanser hastalarına toprak bakterileri M. vaccae verildiğinde, hastaların ruh halinde iyileşmeler görüldü. Kirli Wellness” trendiyle birlikte tarım, topraktan sofraya ve toprak sağlığı deneyimleriyle hızla yeni sağlıklı yaşam deneyimi haline geliyor.
Toksik maskülinite gerçeği kabulleniyor
Çoğu araştırmacı, toksik masküliniteyi duyguları bastırmayı veya sıkıntıyı maskelemeyi, sertlik görünümünü korumayı içeren bir dizi davranış ve inanç olarak tanımlamıştır. “Toksik maskülinite” erkek vücut imajı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Araştırmalar beden imajının artık yalnızca bir “kadın sorunu” olmadığını ortaya koyuyor. Global Wellness Summit’in 2022 raporuna göre Nisan 2021’de Birleşik Krallık’ta bir erkek intiharı önleme derneği ve Instagram tarafından yapılan araştırma, 16-40 yaş arasındaki erkeklerin yarısının bedenleri hakkında hissettikleri nedeniyle zihinsel sağlıklarıyla mücadele ettiğini buldu. Global Wellness Summit’in öngördüğü bu trendle birlikte toksik maskülinitenin erkekler üzerindeki negatif etkileri üzerinde daha çok konuşulmaya başlanacak.
Wellness Metaverse ile buluşunca
Günümüzün wellness sektörleri, küresel tüketicilere sağlıklı yaşamın sunulma şeklini kökten değiştiren yeni teknolojiler ve sanal dünyalar sunuyor artık. Örneğin “Sanal Gerçeklik” (VR) gözlükleriyle sosyal anksiyete bozukluğu tedavisi yaptıklarını ileri süren bazı şirketler var. Bunlardan biri 2021 yılında kurulmuş olan Rey isimli Teksas merkezli şirket. Aynı zamanda Rey’in bilimsel kurucusu olan Oxford Üniversitesi’nden psikolog Daniel Freeman tarafından yapılan bir araştırma, VR terapisi kullanan hastaların altı haftalık bir süre boyunca kaygı ve kaçınma semptomlarında %38’lik bir azalma yaşadığı sonucuna varmış. Çok yakında hayatımızın bir parçası olacak metaverse, Global Wellness Summit’in 2022 raporuna göre kullanıcılarına sadece eğlenceli zaman geçirtme vaatlerinin ötesine geçecek ve sağlık ve wellness’ın merkezde olduğu sağlıklı yaşam endüstrisinde liderlik rolü oynayabileceği bir hale bürünecek.
Evet, sizler için “Global Wellness Summit 2022” raporundan derlediğim bazı wellness trendleri bunlar. Size wellness kavramını hayatınızın bir parçası haline getirdiğiniz günler diliyorum…
Bu arada 2022 yılını “Öz Sevgi Yılı” ilan ettim. Her hafta @ranakutvan kullanıcı isimli Instagram hesabımdan bu konuyla ilgili psikoloji ödevleri paylaşacağım. Hadi, hep beraber kendimizi sevmeye ve dünyayı güzelleştirmeye… Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız da bilgi için rsolaker@gmail.com adresine yazabilirsiniz.
Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.
Kaynak
Global Wellness Trends Report: The Future of Wellness 2022 by Global Wellness Summit, Cassandra Cavanah, Susie Ellis.
Lowry, C. A., Hollis, J. H., de Vries, A., Pan, B., Brunet, L. R., Hunt, J. R., Paton, J. F., van Kampen, E., Knight, D. M., Evans, A. K., Rook, G. A., & Lightman, S. L. (2007). Identification of an immune-responsive mesolimbocortical serotonergic system: potential role in regulation of emotional behavior. Neuroscience, 146(2), 756–772. https://doi.org/10.1016/j.neuroscience.2007.01.067
İlginizi çekebilir: Mutluluk isteklerimizin ötesindedir