Uzun, yorucu ve kısıtlamalarla dolu; pandeminin ve ‘yeni dalgaların’ gölgesinde geçen kocaman bir yılın ardından hepimizi masmavi suların berraklığı, yolda olmanın heyecanı ve şehirden uzaklaşmanın özlemi sardı. Kademeli normalleşme döneminin başlaması ve kısıtlamaların esnetilmesiyle birlikte ülkenin ve dünyanın yoğun gündeminden az da olsa uzaklaşarak gözlerimizi tatil planlarına çevirmeye başladık.
Her şeyin hızla değiştiği bu dönemde her konuda olduğu gibi tatil için de spontane hareket edebilmek pek mümkün değil. Doluluk oranlarıyla ilgili kısıtlamalar nedeniyle bir yandan bütçenize dikkat ederek bir yandan da ihtiyaç ve isteklerinizi göz önünde bulundurarak tatil yapabilmek çoğumuz için çok daha zorlayıcı hale geldi. Dolayısıyla tatilinizi iyi planlamak, hem gitmeyi planladığınız yerde karşılaşabileceğiniz sürprizlere hazırlıklı olmak hem de kısıtlı olan zamanınızı en etkili şekilde değerlendirebilmek için oldukça önemli.
Tatil planı yapmak bir yandan tatilin en heyecanlı kısmıyken, zaman kısıtlaması ve belirli kurallar dahilinde hareket etme zorunluluğu bunaltıcı ve stresli olabiliyor. Gitmek istediğiniz yerlerin listesini çıkarıp fotoğraflarına bakmak eğlenceli olsa da, yolculuk planlaması, en uygun rotayı oluşturmak, otel ve restoran rezervasyonlarını ne kadar önceden yapmanız gerektiğini belirlemek, valiz hazırlamak gibi pek çok iş, özellikle pandeminin beraberinde getirdiği kısıtlamalarla birlikte stres verici bir duruma dönüşebilir.
Seyahat planlamak her ne kadar zor ve dikkat gerektiren bir iş olsa da, bazı küçük püf noktalarıyla tatil planlamasını endişe ve stres kaynağı olmaktan çıkarabilirsiniz. Planlamaya başlamadan önce ilk değerlendirmeniz gereken konu tahmin edebileceğiniz gibi yeni düzenlemedeki kuralları göz önünde bulundurarak, her adımınızda dikkatli ve hem kendinizin hem de diğer insanların sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde hareket etmek olmalı.
Kademeli normalleşme sürecinde seyahatle ilgili yeni düzenlemeler neler?
1 Hazirandan itibaren geçerli olan yeni genelgeye göre Haziran ayı boyunca sokağa çıkma kısıtlamasının başlama saati, Pazar günü haricinde 21:00’den 22:00’ye alındı. Dolayısıyla özel aracınızla seyahat etmeyi planlıyorsanız, hafta içi ve 22:00 – 05:00 saatleri arasında ve Pazar günleri tüm gün sokağa çıkma yasağı olduğunu dikkate alarak planlama yapmanız gerekiyor. Uçak, otobüs, tren gibi toplu taşıma araçlarıyla şehir değiştirmek isteyenler ise sokağa çıkma yasağından muaf tutularak, biletlerinin olduğu gün ve saatlerde seyahat edebiliyor. 2 doz aşı olan 65 yaş üstü kişiler ve 18 yaş altındakiler için herhangi bir ek sokağa çıkma kısıtlaması bulunmuyor. Bu grupta olan ancak aşı olmayanlar ise Pazar günleri hariç her gün saat 10.00 ile 14.00 arasında sokağa çıkabiliyor. Yine bu gruba yönelik toplu taşıma kullanma yasağı devam ediyor.
Kademeli normalleşme sürecinde tatil planları yapanların merak ettiği bir diğer konuysa işletmelerin hangi saatlerde ve hangi koşullarda hizmet verdiği. Restoran, lokanta, pastane, kafeterya gibi yeme içme yerleri sabah 07.00 ile 21.00 arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapabilirken, hafta içi ve Cumartesi günleri saat 00.00’a kadar, Pazar günleri ise tüm gün paket servisine devam ediyor. Kahvehane, kafe, çay bahçesi, spor salonu, halı saha gibi işletmeler, aynı anda aynı masada açık alanlarında 3, kapalı alanlarındaysa 2 kişiden fazla müşteri kabul edilmemesi şartıyla 07.00 ile 21.00 arasında faaliyet gösterebilirken, Pazar günleri ise kapalı olmak durumunda. Dolayısıyla seyahatiniz boyunca gitmeyi planladığınız restoran, kafe ya da spor salonu gibi işletmelerde mümkün olabildiğince erken rezervasyon oluşturmanız ve bu kurallara ne kadar uyulduğuyla ilgili önden araştırma yapmanız tatilinizi planlarken mutlaka dikkat etmeniz gereken konuların başında geliyor.
Otel ve tatil köyü gibi tüm konaklama işletmeleri, kapalı alanlarda bulunan eğlence merkezlerini kapalı tutmak durumunda. Açık alanlarda da toplu eğlence etkinlikleri yasak olmakla birlikte, bu alanlarda fiziksel mesafe kurallarının uygulanmasına da ekstra özen gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca herhangi bir konaklama rezervasyonunuz varsa, bedelinin tamamının ödenmiş olması koşuluyla sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu saatlerde ve günlerde de özel aracınızla şehir değiştirebilir ve seyahat edebilirsiniz.
Tüm bu kısıtlamaları ve kuralları da göz önünde bulundurarak, tatil planlamanızı yapmaya başlayabilirsiniz. Kusursuz bir seyahat planı oluşturmak için izlemeniz gereken adımları derlediğimiz yazımızda, neler yapmanız ve nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili tüm detayları bulabilirsiniz.
1. Tatil stili: Tatilden beklentim ne?
Seyahat planınızı oluşturmaya başlamadan önce ilk olarak, tatilden nasıl bir beklentiniz olduğunu anlamanız gerekiyor. Tatil bazılarımız için yeni yerler keşfetmekken, bazılarımız için sadece dinlenmek ya da eğlenmek anlamına gelebiliyor. Bazılarımız spontane hareket etmeyi severken, bazılarımız için planlı hareket etmek ve zamanı mümkün olabildiğince verimli kullanmak önemli olabiliyor. Bazılarımız tüm gün plajda güneşlenmeyi tercih ederken bazılarımız doğa yürüyüşlerinden, ekstrem sporlardan ya da şehri yürüyerek turlamaktan zevk alabiliyoruz.
Çoğumuzun tatil için ayırabildiği zaman kısıtlı olduğu için, tatilden beklentimiz ne olursa olsun belirli bir plan doğrultusunda hareket etmek ancak aynı zamanda da kendimizi çok fazla plana boğarak sürekli bir yerlere yetişme telaşıyla stres yaşamamak oldukça önemli. Fazla planlama ve eksik planlama arasında dengeyi bulabilmek, bir yandan tatilinizi spontane ve zihniniz rahat olacak şekilde geçirirken bir yandan da plansızlığın beraberinde getirdiği endişe ve stresten uzak olabilmek gerekiyor. Bu dengeyi sağlayabilmek içinse öncelikle mutlaka planlamanız gerekenleri ve ‘planlanmasa da olur’ları kendi seyahat tercihlerinize ve beklentilerinize göre şekillendirmeniz gerekiyor.
2. ‘Planlanmasa da olur’lar: Neleri planlamama gerek yok?
Tatilinizin her gününü en küçük ayrıntısına kadar plandığınızda ve planlarınız bir şekilde gerçekleşmediğinde stres ve endişe yaşayarak tatili kendinize eziyet haline getirebilirsiniz. İyi planlanmış bir seyahat, her günü ve her saati doldurulmuş bir yapılacaklar listesindense yapmış olduğunuz planları uygulayamama ihtimalinize karşın esnek davranabileceğiniz ve spontanlığa olanak veren bir seyahat planı olacaktır.
Tatilinizin her gününü bir plana oturtmaya çalışmak, özellikle belirsizliğin hakim olduğu ve tatil beldelerinin görece çok daha kalabalık olmasının beklendiği şu dönemde hayal kırıklığı yaşamanıza neden olabilir. Herkes aynı anda tatil planı yapmaya başladığı için trafik yoğunluğu, gideceğiniz tatil bölgesindeki kalabalık, restoranların ve otellerin doluluğu gibi pek çok faktör planlarınızda son dakika değişiklikleri yapmanızı gerektirebilir. Bu nedenle olası değişikliklere ve aksiliklere karşın esnek hareket edebileceğiniz bir planlama yapmak, herhangi bir şeyin aksaması durumunda o zaman diliminde yapabileceğiniz alternatif aktiviteleri B planı olarak en azından zihninizde şekillendirmek işinizi kolaylaştıracaktır.
Yapmayı planladığınız aktivitelerin, gitmeyi planladığınız restoranların, görmek istediğiniz müzelerin ya da turların da doluluk oranları ve kısıtlamalar nedeniyle programlarında değişiklikler yapabileceğini göz önünde bulundurarak listenizde mutlaka alternatif fikirlere yer verin.
3. Tatil lokasyonu: Nereye gideceğime nasıl karar vermeliyim?
Çoğumuzu belki en çok zorlayan konulardan biri de kalabalık olmayan, güvenli ve izole şekilde tatil yapabileceğimiz ancak aynı zamanda da keyifli zaman geçirebileceğimiz ve tatil beklentimize uygun olan lokasyona karar vermek. Uzun bir zamandan sonra ilk kez tatil yapacak olmanın heyecanı hepimizin ortak duygusu ve pek çok tatil beldesi şimdiden oldukça kalabalık.
Nereye gideceğinize karar vermeden önce, mutlaka planladığınız birkaç lokasyondaki otellerin doluluk oranlarını kontrol edin. Airbnb, Booking.com gibi farklı sitelerden gideceğiniz tarihlerde kiralık ev ve otellerin doluluk durumunu kontrol ederek o yerin ne kadar kalabalık olacağıyla ilgili fikir edinebilirsiniz. Instagram gibi sosyal medya araçlarından gitmeyi planladığınız lokasyonun güncel fotoğraflarına bakarak ne kadar kalabalık olduğuyla ilgili fikir edinmeye çalışın. Rotanızı ve seyahat planınızı oluştururken özellikle hafta sonlarının hafta içine göre çok daha kalabalık olabileceğini göz önünde bulundurarak planlama yapın. Çeşme, Bodrum, Kaş gibi merkezi kalabalık olabilecek tatil beldelerinde hafta içi, görece daha az kalabalık olan günleri tercih etmeye; hafta sonlarındaysa merkezden uzak, daha izole ve çok bilinmeyen rotaları ziyaret etmeye çalışın.
4. Yapılacaklar listesi: Gittiğim yerde nereleri ziyaret etmeli, neler yapmalıyım?
Nereye gideceğinizi planladıktan sonra sıra tatil planının en eğlenceli adımı olan, gideceğiniz yerde neler yapacağınızı planlamakta. Bunun için öncelikle ilgi alanlarınızın bir listesini oluşturun. Müze gezmek, sokaklarda kaybolmak, bütün gün plajda güneşlenerek kitap okumak, dalış ya da trekking yapmak, restoranları ve yerel lezzetleri keşfetmek, turlara katılmak… İlgi alanınız ve tatilden beklentiniz her neyse buna uygun şekilde listenizi kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Eğer tatil planınızı arkadaşlarınızla birlikte yapacaksanız, ortak bir çalışma dosyası oluşturarak herkesin beklentisini karşılayacak bir planlama yapabilirsiniz. Alternatifli şekilde yapmak istediklerinizi dosyaya yerleştirdikten sonra, gerekliyse rezervasyonlarınızı da olabilecek en erken şekilde yapmaya çalışmalısınız. Özellikle restoranlar ve işletmeler doluluk oranlarının kısıtlı olması nedeniyle sınırlı sayıda kişiye hizmet verebildikleri için, gittiğiniz zaman spontane hareket etmeniz muhtemelen pek de mümkün olmayacaktır.
Gitmeyi planladığınız yerde yapabileceklerinizle ilgili alternatif fikirler edinmek için birkaç farklı seyahat bloğundan farklı öneriler edinmeniz ve mümkünse o yeri yakın zamanda ziyaret etmiş kişilerden bilgi almanız işinizi son derece kolaylaştıracaktır. Özellikle Pinterest’te ve Uplifers’ın Explore Up kategorisinde gitmeyi planladığınız tatil lokasyonuyla ilgili rafine bilgiler edinebilir, ilgi alanlarını kendinize yakın bulduğunuz ve seçimlerine güvendiğiniz seyahat severlerin deneyimleri doğrultusunda planlarınızı oluşturabilirsiniz.
5. Konaklama: Konaklama tercihlerimde ve otel seçiminde nelere dikkat etmeliyim?
Pandemi dönemi devam ederken en çok özen göstermeniz gereken konuların başında güvenli konaklama geliyor. Kalacağınız yerin hijyen önlemlerini en üst düzeyde uyguladığından, doluluk oranlarıyla ilgili kurallara dikkat ettiğinden emin olun. Kalabalık ve kapasitesi çok büyük otellerdense daha izole şekilde konaklamanıza izin veren glamping alanlarını, çadır kamplarını ya da karavan tatilini görece daha güvenilir bir konaklama alternatifi olarak değerlendirebilirsiniz.
Pandemiyle ilgili önlemlerin yanı sıra, konakladığınız yerin gittiğiniz bölgedeki ziyaret etmek istediğiniz yerlere ve rotanıza uygun bir konumda olmasına dikkat edin. Örneğin, zamanınızın çoğunu plajda geçirmeyi planlıyorsanız merkezden uzak bir bölgede konaklayabilir; şehri yürüyerek keşfetmek ya da yerel lezzetleri deneyimleyebileceğiniz restoranları ziyaret etmek istiyorsanız şehir merkezine daha yakın bir konaklama alanı bulabilirsiniz.
Rezervasyon sırasında kalacağınız yerin fotoğraflarına bakmayı, haritadaki konumunun rotanıza ve planlarınıza uygun olup olmadığını kontrol etmeyi ve daha önce orada konaklamış kişilerin, özellikle yakın tarihlerde yapılmış yorumlarını okumayı ihmal etmeyin.
6. Ulaşım: Gideceğim yere ilk vardığım anda nelere dikkat etmeliyim?
Özellikle uçak, otobüs ya da tren gibi toplu taşıma araçlarıyla seyahat ediyorsanız, stres yaşamamak ve zaman kaybetmemek için konaklama yapacağınız alana nasıl ulaşacağınıza dair mutlaka iyi bir planlama yapmanız gerekiyor. Havalimanından ya da otogardan ulaşmak istediğiniz yere taksiyle mi yoksa özel transferle mi gitmek daha mantıklı? Kaç transfer yapmanız gerekiyor? Kullanabileceğiniz ulaşım seçenekleri hangi saatler arasında hizmet veriyor? Kalacağınız otelde transfer hizmeti var mı? Güvenli şekilde konaklama yapacağınız alana ulaşmak için özel transferinizi önceden ayarlayabilir, toplu taşıma kullanacaksanız saat ve sefer bilgilerini önceden kontrol edip ona göre bir planlama yapabilirsiniz. Özel aracınızla seyahat edecekseniz, rotanızı online bir harita aracılığıyla önceden oluşturabilir, konaklama yapacağınız yere kadar yolunuzun üstünde ziyaret edebileceğiniz yerleri ulaşım planınıza dahil edebilirsiniz.
7. Gideceğim yerle ilgili en güvenilir ve güncel bilgileri nerede bulabilirim?
Gideceğiniz yerle ilgili araştırma yapmak için seyahat bloglarını okumanın yanı sıra, bu amaca hizmet eden farklı web sitelerinden de objektif bilgilere ulaşabilmeniz mümkün. WikiTravel, WikiVoyage, Pinterest, TripAdvisor, Uplifers gibi web sitelerinde gideceğiniz yerle ilgili detaylara ulaşabilir ve planlamanızı buradan edineceğiniz bilgilere göre düzenleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Seyahat tutkunlarının mutlaka takip etmesi gereken en iyi 10 Instagram hesabı
Seyahat planlaması yapanlar için rehber niteliğindeki bu önerilerimiz dışında özellikle pandemi döneminde güvenli ve sağlıklı seyahat etmenin yollarını, tatil bavulu hazırlarken yanınıza neler almanız gerektiğini, izole ve güvenli tatil yapmanız için oluşturduğumuz alternatif yurtiçi seyahat rotalarını ve bu dönemde tatile gitmeyi güvenli bulmuyorsanız şehirdeki zamanınızı tatil tadında geçirebilmek için yapabileceklerinizi ilerleyen günlerde Haftanın Teması kategorisindeki yazılarımızda bulabilirsiniz. Şimdiden keyifli tatiller!