X

Öz saygınızı sabote etmenize neden olan 3 davranış biçimi

“Siz de, en az evrenin kalan kısmı kadar kendi sevginizi ve özeninizi hak edersiniz”
Buddha

Öz saygı olgusu kaynağını, “yeterlilik duygusu”ndan ve başkası olmaya ya da başka birinden onay almaya ihtiyaç duymadan değerli hissedebilmekten alır. Ancak öz saygı, insan hayatı boyunca düzlemsel olarak ilerleyen istikrarlı bir duygu değildir. Özellikle ilk gençlik yıllarında ilk defa sekteye uğrayan bu duygu, hayatın getirdiği bazı zorluklar ve travmalar sonucunda kişinin elinde olmadan tekrar tekrar dalgalanabilir.

Ancak temel sorun, kişinin yaşadığı travmalar nedeniyle öz saygısını yitirmesinden ziyade, kendi öz saygısını zedeleyici eylemlerde bulunmasıdır. Uplifers olarak, kendi kendimizin “en yakın dostu” olmak yerine, öz saygımızı fark etmeden sabote etmemizi sağlayan 3 davranışı sizler için ele aldık:

İlginizi çekebilir: Harekete geçmek için bana “bir” neden

Sürekli hatalarımıza odaklanmak

Kişinin hatalarına eleştirel olarak bakmasında hiçbir sakınca yoktur. Hatta bunu yapmak, kişisel gelişimin en önemli koşuludur. Tabii ki abartmamak kaydıyla! Çünkü yaptığınız hatalara gereğinden fazla odaklanırsanız, bu hatalar zaman içinde size olduklarından çok daha büyük görünmeye başlarlar. Ve bir süre sonra kendinizi sadece hatalar yapan, geçmişinde bir tane bir olumlu icraat bulunmayan bir “kaybeden” olarak görmek kaçınılmazdır. Bu yüzden hatalarınızdan ders çıkarıp yola devam edin. Unutmayın, hiçbir insan tek bir renkten ibaret değildir.

İlginizi çekebilir: ‘Durdurulamaz’ olmanız için doğanın muhteşem tasarımından 5 tüyo

Daha azla yetinmek

İşte öz saygısını sabote eden insanların en sık yaptığı hatalardan biri: daima hak ettiğinden daha azına razı olmak! Elbette size tevazu sahibi olmayın demiyoruz. Ancak objektif anlamda hak ettiğinizden daha azına razı olmak, zaman içinde kötü ve içinden çıkılmaz bir alışkanlığa dönüşür. Sırf kabul görmek için hak ettiğinizin altında bir maaş teklifine evet demek, arkadaşlarınız tarafından eleştirilmemek için onlara karşı sürekli alttan almak ya da ilişkinizde daima “düşünen” taraf olmak… İşte bunların hepsi zaman içinde öz saygınızın altına dinamit koyan bir ele dönüşür. Siz siz olun, önce kendinize bir değer biçin ve en büyük hayranınız gene “siz” olun!

İlginizi çekebilir: Gerçekten yapmak istediklerinizi hayata geçirmek için şu 3 şeyden vazgeçin

Kendi önceliklerini ötelemek

Hepimizin, kendine göre ve oldukça kalabalık yapılacaklar listelerimiz var. Toplantılar, çocukların sosyal ihtiyaçları, ev alışverişi, evlilik yıl dönümü vb. işlerle dolu listenize baktığınızda kişisel zevk ve ihtiyaçlarınıza dair tek bir satır görmüyorsanız bu işte bir sorun var demektir. Günlük rutinleriniz arasına kendinizi mutlu edecek şeyler sıkıştırmamak, uzun vadede silikleşmeye ve körelmeye neden olur. Bunu yapmayın! Ne olursa olsun kendinize “kurtarılmış” vakitler yaratın.

 

Kaynak:

Tinybuddha.com

 

 

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale