Herkese merhaba, bugün özgüven nedir, nasıl yükseltilir, özgüvenli olmak kişiye neler kazandırır, özgüveninizin ihtiyacı olan bileşenler nelerdir ve olması gerekenden fazla özgüven hayatınızı nasıl etkiler, bu konuları ele alacağım.
Özgüven özüne güvenmektir.
Sizi siz yapan varlığınızın en derinindeki yapı taşlarını, ihtiyaçlarınızı, duygu ve düşüncelerinizi belirleyip içinizdeki özü ortaya koymak demektir.
Özgüveni artırmanın yolları iç dünyanız ve dış dünyanız arasındaki mesafeyi kapatmaktır. Değerlerinize, sınırlarınıza, sizi siz yapan duygu ve düşüncelerinize, kurallarınıza göre davranmaktır. Egonuzun ihtiyacı olanları tanımlayıp onu beslemektir. İstekleriniz ve toplumsal kurallar arasında bir denge hali sağlamaktır. Özüne güvenen kişi daha enerjili ve performansını ortaya koyabilendir. Sosyal ilişkilerinde, özel hayatında ve iş hayatında dengededir.
Özgüvenli olmak için öncelikle ilişkilerinizde sınırlarınızı belirlemek zorundasınız. Hayır diyebilmelisiniz. Gereğinden az özgüven insanların yaşanan kriz anlarını çözmesini zorlaştırır. İnsanların kendi değerini düşük görmesine, kendi değerini başka insanlara bağlamasına, sürekli olarak hayal kırıklıkları ve umutsuzluk yaşamasına, bireysel ilişkilerini güvensizlik sebebiyle aşağılık duygusuyla sürdürmesi gibi pek çok duruma sebebiyet verir. Unutulmaması gerek ki insan sosyal bir varlıktır, bu sebeple sosyal yaşamını devam ettirebilmek adına özgüvenini korumalıdır.
Örneğin; bol bol okumak, araştırmak, kişinin kendi fikirlerini keşfetmesine, fikir alışverişinde bulunabilmesine, kriz anlarını nasıl, hangi duygularla yöneteceğini bilmesine yardımcı olur. Bu bilgi birikiminin getirdiği “ben varım” hissiyatı bireyin kendine güvenini yükselterek onun kişiliğini daha da sağlamlaştırmasına destek olur.
Her şeyden önce hata yaptığınızda da kendine şefkat ve ilgiyle yaklaşabilmek, kendini etiketlememek de özgüvenin bileşenlerindendir.
Peki fazla özgüven olursa ne olur?
Ego, gurur veya kibir olarak isimlendirilebilecek bu durum, kişinin özgüveninin gereğinden fazla olmasıdır. Bu durumda kişi öz güveni eksik biriyle paralel sıkıntılar yaşamaya başlar. Yetersiz özgüven durumunda toplumdan uzaklaşan, soyutlaşan birey aynı problemleri çok yüksek seviyede özgüvene sahipse de yaşar. “Ben yaptım, diğerleri değil.” “Ben başarabilirim, onlar değil.” Bu ve benzeri düşüncelerle kendi başarısını gölgeleyerek, kendi başarısından çok diğer insanların başarısızlığına odaklanmaya başlar. Ve kendi yeterliliklerinin, öz etkinliğinin farkında olmayan kişinin zamanla doğal olarak özüne güveni de düşer. Özgüven kazanımı için kişinin yeterliliklerinin ve etkin olduğu noktaların farkına varması gerekmektedir.
İlginizi çekebilir: Psikoterapiyle nasıl tedavi olunur: “Farklılaşma” ile gelen aydınlanma