Öz farkındalık ile bugün kendime soruyorum: ‘Ben Kimim ?’

Öyle anlar gelir ki, sinirimize hakim olamayıp çevremizde ne bulursak savurmak, etrafı yıkıp dökmek isteriz. Veya tam tersi duyduğumuz bir söze o derece üzülürüz ki, yığılıp kalıveririz olduğumuz yerde ve bir daha da ayağa kalkamayız. İşte böyle anlarda dengemiz bozulmuştur sanki. Aslında bozulan veya aniden kayıveren bizizdir, ne düşündüğümüz, o an ne yaptığımız, tam o sinir veya üzüntü anlarındaki eylemimiz ‘’ben’’ olarak ortaya çıkar. Bugün bunu soruyoruz: ‘Ben’ kimim?

İlgili yazı: İşinizde başarılı olmanın yolu, kendinizi tanımaktan geçiyor

hamakta salanan kadın
Aslında fark etmesek de kendi hayatımızın ve bir bakıma arkadaşlarımızın ve çevremizin lideri biziz.

Hepimiz, aslında kendi hayatımızın liderleriyiz. Zor kasırgalara göğüs gerdiğimiz gibi, başarılara imza atıyor ve hiç farkında olmadan arkadaşlarımızı, ailemizi ve sevdiklerimi ve tabi ki kendimizi de yönetiyoruz. Sevgili Dr. Tim Irwin, Pozitif Etki; Etkili Bir Lider Olmak Sadece Sizin Elinizde isimli kitabında, bir liderin kontrol mekanizmasını 3 ana etkenle açıklıyor:

  • Öz inceleme:

Bilinçli olarak düşüncelerimizi, duygularımızı, niteliklerimizi, alışkanlıklarımızı ve bunları etkileyen faktörleri değerlendirmek.

  • Öz düzenleme:

Güçlü bir öz inceleme ile, öz farkındalığa giden süreçte ‘’kendimizi kaybettiğimiz’’ anları düzenleyebilmeyi, düşünce ve eylemlerimizi düzenleyebilmemizi sağlayan farktördür.

  • Öz farkındalık:

Güçlü bir öz inceleme ve düzenleme ile ulaşabileceğimiz, her anının, her eylemin ve her düşüncenin en yüksek idrak seviyesi ile değerlendirilebilmesidir.

Dr. Irwin bir örnekle bu süreci şöyle açıklıyor:

 ‘’Biri düşüncemi eleştirdiğinde, ilk güdüm saçlarımının diken diken olması olabilir. Bu ‘’Kıl edici duyguları’’ ruhsal bir hızlı cevap veya erken uyarı sistemi olarak kullanabiliriz. Örneğin; kendimize ‘’Bu bir öz farkındalık anı’’, bu güdüde dizginleri ele almam ve savunmacı olmamam gerekiyor. Bu kişiye şu an eğilimli olduğum tepkiyi vermenin kimseye bir faydası olmayacaktır. Duygusal olarak tepki vermeyecek noktaya gelinceye kadar bir süre tepki vermemeliyim.’’

ayçiçeği
Gün içerisinde öz farkındalık ile kendini bilme sürecini işletmemiz gereken durumlar gerçek ‘biz’i ortaya çıkaran durumlardır. 

Bu örnek ile de gördüğümüz üzere, her an karşımıza öz farkındalık ve kendini bilme sürecini işletmemiz gereken durumlar çıkabilir. İşte bu anlarda, ne dediğiniz, ne yaptığınız ve ne düşündüğünüz sizin seçiminiz ve bu ‘’sizsiniz’’.

Gelin bir kez daha değerlendirelim, siz özünüzün farkındalığı ile bu anlarda başka bir siz olmayı seçin. Siz olmak yine sizin elinizde…

Pınar Özeken (Ulus)
2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü ile Kimya bölümlerini bitirdi. Aynı üniversitede Biyomedikal Mühendisliği ve İspanya Pompeu Fabra üniversitesinde master derecelerini ... Devam