Oyunsever yetişkinlerin daha mutlu olmalarının nedenleri
Bebekliğimiz ve çocukluğumuzun çoğunluğu oyun oynayarak geçse de, büyüdüğümüzde çoğumuz bu eğlenceli aktiviteye gereken önemi eskisi kadar vermiyoruz. Yapılan güncel araştırmalar, video oyunları ve kutu oyunları gibi rekabetin, muhakeme becerilerinin, stratejik akıl yürütmenin odakta olduğu oyunları oynayan yetişkinlerin daha mutlu olduklarını ve özellikle stresli durumlarla çok daha iyi baş edebildiklerini gösteriyor.
Oyun başta olmak üzere hiçbir üretkenlik kaygısı taşımadan, sadece mutlu olmak için yaptığımız aktivitelere, çocukluk dönemindeki kadar önem vermememizin önündeki en önemli bahane çoğumuz için zamansızlık. Çocukluk ve yetişkinlik arasında bir yerlerde unuttuğumuz oyuncu yanımızı tekrar sahneye çıkarmak, çocukken yaptığımız gibi eğlenceli ve keyifli oyunlarla meşgul olmak yerine televizyon ya da bilgisayar karşısında uyuyakalmaya büyüdükçe daha yatkın hale geliyoruz. Ancak oyun sadece çocuklar için değil; yetişkinler için de önemli bir rahatlama ve eğlenme aracı olabilir.
Partnerinizle, arkadaşlarınızla, evcil hayvanlarınızla, çocuklarınızla, hatta iş arkadaşlarınızla oyun oynamak, hayal gücünüzü, yaratıcılığınızı, problem çözme yeteneğinizi ve duygu dünyanızı zenginleştirmenin kesin (ve eğlenceli) bir yoludur.
Bilimsel dayanağın yanında, oyun oynamanın aslında birçok gizli faydası da bulunuyor. İşte oyun oynayan yetişkinlerin neden hayatta daha mutlu oldukları ve oyunun faydaları:
Çocukluklarıyla bağlantılarını kaybetmezler
İnsanlar, iş ve aile yaşamından arta kalan zamanlarının çok azını eğlenceye ve oyuna ayırıyorlar. Bu da, neden bu kadar çok insanın mutsuz olduğunu, hayattan sıkıldığını ve üzgün olduğunu anlaşılır hale getiriyor. Oyunlar, içinizdeki çocuğu ortaya çıkarmanın en eğlenceli yollarından biri. Çocukken ne kadar sık oyun oynadığınızı hatırlıyor musunuz ve oynadığınız oyunlardan ne kadar keyif aldığınızı? Eğer tüm bunları hatırlıyorsanız, oyunların içinizdeki çocukla olan güçlü bağını çözmüşsünüzdür.
Hayatın stresinden uzaklaşabilirler
Yaşlandıkça, hayatımızda karşılaştığımız baskı da sürekli artıyor. Ödenmesi gereken borçlar, takip edilmesi gereken faturalar, iş yaşantısı, stres ve benzeri birçok unsur iyi hissetmenizin önünde engel oluşturabiliyor. Tüm bu durumların üstüne artan sorumluluk duygusu, yaşam kalitesini düşürebiliyor. Oyunlar, yetişkinlik döneminde hayatın getirdiği stresi ve sorumluluğu bir süreliğine de olsa unutmaya ve hayattan daha fazla keyif almaya yardımcı olabiliyor.
Daha geniş bir hayal gücüne ve yaratıcılık düzeyine sahiptirler
Video oyunu oynayan insanlar, her ne kadar kimi zaman fark etmeseler de, aslında yüksek derecede yaratıcılığa maruz kalıyorlar. Oynadığınız oyun ister gerçekçi olsun ister hayal ürünü, oyundaki karakterler kendi hayal gücünüzü kullanmanızı sağlayan oldukça yaratıcı bir beyin egzersizi. Yapılan birçok araştırma, oyunların beyin fonksiyonlarını geliştirdiğine dikkat çekiyor.
Daha dengeli bir yaşam perspektifine sahiptirler
Oyun sever yetişkinlerin daha mutlu olmalarının sebebi, aslında hayatlarındaki dengeyi yakalamış olmaları. Hayatlarını sadece iş ve faturaları düşünerek yaşamak yerine, günün bir kısmını yetişkin ativitelerine diğer kısmını da eğlenmeye ayırıyorlar, böylece denge kurmak konusunda başarılı bir örnek sergileyebiliyorlar.
Kolayca sosyalleşebilirler
Hiç tanımadığınız insanlardan oluşan bir partiye gittiniz mi? Böyle bir ortamdayken muhtemelen insanlarla nasıl tanışacağınızı ya da tanıştıktan sonra hangi konularda sohbet edeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Oyunlar, bu konuda da işimizi kolaylaştırıyor. Yapılan araştırmalara göre, Amerika’da yetişkin nüfusunun %50’sinden fazlası video oyunları oynuyor ve 18-29 yaş arası yetişkinlerin %81’i bilgisayar oyunu seven kişilerden oluşuyor. Bu durum ülkemizde de çok farklı değil. Uluslararası araştırma şirketi GFK’nın yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye’de 15 yaş üstü her 3 kişiden biri, haftada ortalama 6 saat oyun oynuyor. Kadınlarda oyun oynama oranı %15,9 iken, erkeklerde bu oran %41,3. İstatistiksel açıdan bakarsak, dışarı çıktığınızda bilgisayar oyunu oynayan biriyle tanışma olasılığınız oldukça yüksek. Bu da oyunların insanların ortak noktası olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini gösteriyor.
Her zaman sabırsızlıkla bekledikleri bir şeyler vardır
Eğer yakın çevrenizde oyunsever birileri varsa, sıklıkla yeni çıkacak bir oyundan ya da yakında gelecek bir konsoldan bahsettiğini duymuş olabilirsiniz. Oyun oynamanın bu kadar mutlu etmesinin bir sebebi de, aslında insanlara hep sabırsızlıkla beklediği şeyleri vermesi. Bu, ister sürekli oynadığınız oyunun versiyonu olsun isterseniz de yepyeni teknolojilerle donatılmış bir konsol, oyunseverlerin her zaman sabırsızlıkla beklediği bir şey mutlaka oluyor. Aslında küçük mutluluklar olsa da, hayatı daha ilginç, eğlenceli ve yaşanılası bulmamızı sağlıyor.
El-göz koordinasyonları gelişmiştir
Yapılan birçok araştırma, video oyunu oynayan çocukların boyutsal koordinasyonu ve küçük kas becerilerinin, oynamayanlara göre daha iyi geliştiğini gösteriyor. Yani oyun oynamak, daha koordineli olmanıza ve daha iyi bir görüş yeteneğine sahip olmanıza yardımcı oluyor.
Sıkıcı ortamları keyifli hale getirebilirler
Bankada, hastanede, markette… Sıra beklenilen her an, oyunseverler için bir fırsat olabilir. Çünkü, oyun oynayan insanlar için bekleme süresi diye bir şey yoktur; onlar bekleme süresini, oynadığı oyunda daha ileri bir noktaya gelmek olarak görürler. Böylece en sıkıcı bekleme zamanlarından bile keyif almanın yolunu oyunları sayesinde bulabilirler.
Oyunu egzersize çevirebilirler
Spor salonuna gitmenin sağlığınız için faydalı olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçek olsa da, bir süre sonra bu durum monoton spor aktivitesine dönüşebiliyor. Wii ve Kinnect gibi hareket odaklı oyunlar sayesinde, oyun severler hem fit ve sağlıklı kalıp hem de keyifli vakit geçirebiliyorlar.
Not: Elbette bu durum, oyunların sporun yerini alabileceği anlamı taşımıyor. Sağlıklı bir hayat, düzenli spor yapmaktan geçiyor.
Kaynak: lifehack, theladders
İlginizi çekebilir: En iyi kutu oyunları: Keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak 14 oyun