Övgü alma ve onaylanma isteğinden 5 adımda kurtulmanın yolu
Övgü almak insana kendini iyi hissettirir, hatta motive edici bile olabilir. Bazı liderler, birlikte çalıştıkları kişilere ilham vermek için bu yöntemi kullanır. Ancak bu durum kişilerde sürekli övgü duyma isteğine dönüşebilir. Bu bir anlamda eleştiriden uzak durarak yaşama çabasına benzer. “The Gift of Failure” (Başarısızlık Hediyesi) kitabının yazarı Jessica Lahey, bu durumu “Başkalarının nelerden hoşlandığı düşüncesine takılıp kalma, kendi dönüşümünü gerçekleştirememe” şeklinde açıklıyor. Üstelik bu övgü alma, onaylanma, beğenilme isteği sadece yeniliklere karşı başarısız kılmakla kalmayıp, övgüler yağdırarak karşısındakine istedikleri her şeyi yaptırabileceğini fark eden kişiler tarafından kötüye de kullanılabilir.
Uplifers olarak beş adımda övgü alma, onaylanma isteğinden nasıl kurtulabileceğinizi sıraladık:
1. adım: Kendi hedeflerinizi belirleyin
Eğer bir övgü bağımlısıysanız, öncelikle kendi isteklerinizi, varmak istediğiniz noktayı belirleyin. Sene sonunda nereye varmak istiyorsunuz? Beş yıl sonra kendinizi nerede görmek istiyorsunuz? Bu büyük hedefleri, ufak adımlara çevirin ve hayatınızın dönüm noktasına ufak adımlarla ilerlemek için kendinize varmak istediğiniz ufak hedefler koyun. İlerlemeye odaklanmak hem tatmin edici hem de daha objektif bir yönelimdir. Övgü ve eleştirileri bunun gerisinde bırakın.
2. adım: Doğru insanları bulun
Yaptığınız her şeyin muhteşem olduğunu söyleyen insanlarla konuşmak ne kadar keyifli olsa da bunun bir sınırı var. Bu sınıra “geri bildirim noktası” diyebiliriz. Yazar Theo Tsaousides bu durumu, “Hayatımın bu dönüm noktasından diğer dönüm noktasına kadar bana rehberlik edecek birilerine ihtiyacım var” diye açıklıyor. Eğer bir asansörle yukarı çıkıyorsanız, daha önce bu asansöre binmiş ve işlerin nasıl yürüdüğünü bilen kişilerden öneriler duymak isteyebilirsiniz. Bir kitap yazarken bile önce taslağı sunup sonra başkalarından geri bildirim almak istersiniz.
3. adım: Doğru soruları sorun
Bir kişiye bir işi nasıl yaptığını veya ne düşündüğünü sormak gündelik bir sohbet konusu açabilir ancak içi boş bir konuşma olacaktır. “Daha iyi nasıl yapabilirim / Bir sonrakinde neye ağırlık vermeliyim” gibi sorular ise sizi ilerletir. Yazar Lahey, soru sorarken sonuca değil sürece odaklanmanızı öneriyor.
4. adım: Geri bildirim alın
Başkalarından en doğru geri bildirimleri almanın yolu, size bu fırsatı verdikleri için teşekkür etmek. Belki kulağa garip gelebilir ama evet, bu durumda istediğinizi almak için övgüde bulunmanız gerekiyor. Bunun sebebi ise söyleyecekleri ne olursa olsun farklı görüşlere açık olduğunuzu ve vereceği geri bildirimi saldırı olarak algılamayacağınızı göstermek. Tsaousides bu durumla ilgili olarak “Neticede bir başkasının fikri. Yaptığınız şeyi değiştirmek zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor. Geri bildirim almanızın sebebi, bunu işinize yansıtmak, endişelerinize yansıtmak değil” yorumunu yapıyor.
5. adım: Kendinizi övün
Eğer önceden belirlediğiniz o aşamaya geldiyseniz, bu sefer kendinizi övmeyi hak ettiniz demektir. Onca çabanın ardından gelen övgü insana kendini iyi hissettirir. Eğer bu ihtiyacınızı kendiniz tatmin ederseniz, başkalarında aramak için çabalamazsınız.
Kaynak:
Fast Company