X

Otizmde ilaç tedavisi hakkında merak edilenler

Otizm beynin gelişimsel bir hastalığıdır. Bu hastalık nedeniyle çocukların sosyal ilişkileri yaşıtlarına göre geridir. Dikkatlerini toplamakta zorlanırlar. Kendilerine zarar verici davranışlar içine girebilirler. Bir takım hareketleri sıklıkla tekrarlayabilirler, uyku sorunları yaşayabilirler. 

Tıbbi ilaçlar dışında beyni eğiten yöntemlerin kullanılması da, beynin algısını arttıracak ve belirtilerin azalmasına faydalı olacaktır.

Bu sorunlar nedeniyle aileler zorluk yaşayabilirler. Çocuklarının dünyasına inemezler. Aynı durum özel eğitim konusunda da yaşanabilir. Dikkatlerini veremedikleri ve ilişki kuramadıkları için özel eğitimden faydalanmaları zorlaşabilir. Bütün bunların aşılmasında bir psikiyatrist tarafından değerlendirmenin ve gerekirse kısa süre ilaç kullanmanın önemi büyüktür.

Çocukların dikkat sorunu olduğunda stimülan ilaçların, sosyal ilişkilerde zorluk ve tekrarlayan davranışlarında antidepresanların, kendisine ve arkadaşlarına zarar verdiği durumlarda ise antipsikotik ilaçların kullanılması gerekebilir. Bu ilaçların psikiyatrist tarafından düzenlenmesi, kullanım süresinin belirlenmesi önemlidir.

Tıbbi ilaçlar dışında beyni eğiten yöntemlerin kullanılması da, beynin algısını arttıracak ve belirtilerin azalmasına faydalı olacaktır. Sonuçta otizmin belirtileri yaş ilerledikçe azalacaktır. Bu tedaviler belirtilerin daha çabuk azalmasına ve daha iyi sosyal ilişkiler kurmasına faydalı olması bakımından önemlidir.

 

İlginizi çekebilir: Yapmak istemedikçe yapılan ve kötü hissettiren hareketler: Tikler

Psikiyatrist/Psikoterapist Sabri Yurdakul: Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu, 1992 yılında ise Ankara Numune Hastanesi'nden "Psikiyatri Uzmanlığı" diplomasını aldı. Uzmanlık eğitimi sırasında Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma Rehberlik Bölümü'nde özel öğrenci olarak eğitim aldı. 1992 yılında Adana Ruh Sağlığı hastanesinde çalışmaya başlayan Yurdakul aynı tarihlerde “Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışma Merkezi”ni kurdu. Adana'daki çalışmaları sırasında psikodrama eğitimleri yanı sıra kognitif terapiler ve gestalt terapisi eğitimlerine devam etti. 2008 yılında İstanbul Nişantaşı'nda Yaprak Psikiyatri'nin ikinci şubesini açan Yurdakul, katıldığı pek çok Tv programının yanı sıra iki sezon boyunca Cine 5 TV'de "Yaşamdan Bir Yaprak" adlı programı gerçekleştirdi. Halen düzenli olarak hürriyetaile.com ve mynetkadın sitelerinde köşe yazıları yayınlanan Yurdakul’un şimdiye kadar yayınlanmış 10 kitabı bulunmaktadır.
İlgili Makale