X

Osouji ritüeli: Japonların yeni yıl temizliği hakkında bilmeniz gereken her şey

Osouji ritüeli nedir, biliyor musunuz? İster büyük ister küçük olsun, bize kişisel alan olarak hizmet eden evlerimizin temizliğine tüm dünyada değer verilir. Batı kültüründe insanlar, yaşam alanlarını baştan aşağı düzenlemek ve temizlemek adına büyük bir “bahar temizliği” yapmadan önce havanın ısınmasını beklerler. Ancak Japonya’da kış aylarında gerçekleştirilen benzer bir gelenek var: Osouji ritüeli.

Japon halkı, yılbaşından hemen önce Toshigami‘yi karşılamak için evlerini derinlemesine temizler. Toshigami(Kami), yeni yılda her evi ziyaret ettiği söylenen ve gelecek yıl için ailelere sağlık, iyi şans getirdiğine inanılan Şinto tanrısıdır. Toshigami ziyaret etmeden önce yapılması gereken bazı hazırlıklar vardır. Kapıyı geleneksel bir yeni yıl süslemesi olan “shimekazari” (pirinç samanı ipi süslemesi) ile süslemenin yanı sıra, osouji eylemi (büyük temizlik) Kami’yi karşılamanın temel görevlerinden biri olarak kabul edilir…

Japonlar genel olarak yeni bir yıla girerken dağınık, bitmemiş işlerin veya düşüncelerin şanssızlık getireceğine inanıyor. Yani bu yıllık ritüel sadece fiziksel temizlikle ilgili değil, aynı zamanda evlerimizdeki kötü enerjiyi de temizlemek amacıyla yapılıyor. 2021’i düşünecek olursak; sanıyoruz çoğumuzun bu tür bir temizliğe ihtiyacı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü pandemiyle geçen bu dönem güvenlik duygumuzu, ruh halimizi, rutinlerimizi, ilişkilerimizi ciddi anlamda etkiledi. Güvenli, sağlıklı ve iyi hissetmeye ihtiyaç duyulan bir yıl varsa, işte o kesinlikle 2022. Osouji ritüeli hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.

Osouji ritüeli nedir?

Öncelikle osouji ritüeli nedir, daha yakından bakalım. Osouji (Oh-Soh-Jee), “büyük temizlik” anlamına gelen ve yaygın olarak uygulanan bir Japon ritüeli. Genellikle Aralık ayının sonunda yapılır ve kökleri oldukça eski dönemlere dayanır. Peki bu temizlik ne kadar büyük? Osouji ile ilgili farklı kaynaklara göre bu amaçla evlerindeki mobilyaları, elektronik eşyaları, hatta giysileri atanlar var. Bununla birlikte kötü alışkanlıkları bırakan ve toksik ilişkilere son verenler de var… Basitçe söylemek gerekirse, osouji, yeni yıla arınmış bir enerjiyle başlayabilmeniz için -kelimenin tam anlamıyla ve mecazi olarak- tüm yüklerden kurtulmak demek.

Osouji ritüelinin tarihi

Osouji ritüelinin tarihinin 1600- 1800’lü yılları kapsayan Edo Dönemi‘ne dayandığı biliniyor. Bu dönemin diğer ismi Tokugawa Dönemi. O yıllarda Japon evlerinin çoğunda soba ve ocak bulunuyordu. Bu nedenle insanlar evlerini kış aylarına kadar temizlememeyi tercih ediyordu. Zamanla Edo Kalesi ve Japon evleri Aralık ayında temizlenmeye başlandı. Böylece Japonlar osouiji’nin yeni yıl tanrısı Toshigami‘yi selamlamak için bir arınma ritüeli olduğuna inandılar. Yeni ve temiz bir başlangıcı sembolize eden osouji ritüeli, günümüzde de halen devam etmekte…

Osouji ritüeli nasıl yapılır?

Osouji ritüeli nedir, artık biliyorsunuz. Peki nasıl yapılır? Osouji ritüeli için ilk olarak dağınıklığınızı toplayın, yapılacakları sıralayın, organize edin, bağışlayın, satın veya artık ihtiyacınız olmayan şeyleri atın. Pandemi çoğumuza yeni bir hobi öğrenmek, bir projeye başlamak veya internetten alışveriş yapmak için bolca zaman verdi. Ayrıca bize neyin önemli olduğunu fark etmeyi öğretti. Bu yüzden bu farkındalığı korumak için osouji’yi kullanın ve fazlalıklardan kurtulun.

Susuharai: Tüm tozları temizlemek

Osouji ile ilgili ana faaliyetlerden biri, özellikle toz veya kurumun süpürülmesi anlamına gelen “susuharai”. Bu amaçla mobilyaların yanı sıra pencere pervazları, vantilatörler ve ulaşılması zor diğer noktalar kapsamlı bir şekilde temizlenir. Düzenli olarak temizlenmeyen alanlara ekstra dikkat gösterilir. Bu özel gelenek, evlerde kurum birikmesine neden olan yangın ocaklarının yaygın olduğu Edo Dönemi’nde oldukça önemliydi. Buradan hareketle günümüzde de evdeki tüm tozların temizlenmesi sağlanarak yapılıyor.

Seiri: Alanınızı düzenlemek

Japonların büyük temizliğinde yer alan bir diğer unsur da eşyaların düzenlenmesi anlamına gelen “seiri”. Bir odanın kir ve tozdan arınmış olması, dağınık olmadığı anlamına gelmez! Bu nedenle dağınık odalar düzenlenir ve gereksiz / fazla görünen eşyalar atılır.

İşyerinde büyük temizlik

Osouji ritüeli, sadece evlerle sınırlı değil. Japonya’daki birçok şirket de yıl sonundan önce büyük bir işyeri temizliği yapar. Üstelik bu temizlik sırasında tüm çalışanlar, ofis alanının tozunu alma, temizleme ve alanı toplama işlerine katılır.

Hoşça kal eski yıl, hoş geldin yeni yıl

Osouji ritüeline göre ev temizlendikten sonra yılbaşı süsleriyle süslenir. Bu gelenekte yeni yıla hazırlanmak için kişinin evini temizlemesi, aslında kendisini de hazırlamanın ilk adımıdır. Bu nedenle Japon yeni yılı bir temizlik eylemiyle başlar ve biter.

Yeni yıla girerken neden osouji ritüeli yapmalıyız?

Osouji ritüeli nedir, detaylı bir şekilde açıkladık. Peki bu ritüeli neden yapmalıyız? İşte osouji’ye bir şans vermeniz için birkaç neden.

1. Size, niyetle temizlemeyi öğretir.

İtiraf etmeliyiz ki, ev temizliği dört gözle beklediğimiz bir etkinlik değil. Ancak Japonlar bu büyük temizliği sadece evlerini fiziksel olarak temizlemek için yapmıyor. Dolayısıyla yeni yıl temizliğini monoton bir angarya olarak değil, bir ritüel olarak benimsiyorlar. Evlerindeki tozları temizlerken geçmişin yükünü ve kötü enerjileri de temizlediklerine inanıyorlar. Siz de osouji ritüelini uygulamak için tutumunuzu değiştirin ve evinizi temizlerken bu niyetleri benimseyin. Temizliği ödüllendirici bir deneyim olarak düşünün; sonuçta dağınıklıktan kurtularak anlamlı ve faydalı şeylere yer açmış olursunuz.

İşte bazı ipuçları:

  • Yukarıdan aşağıya kuralına uyun: Zemini süpürüp paspaslamadan önce tavanların ve avizelerin tozunu alarak başlayın.
  • Evdeki farklı odalara yerleştirebileceğiniz kutular hazırlayın: Bunlar, kurtulacağınız fazlalıkları yerleştirebileceğiniz depolama alanları olarak hizmet edebilir. Kutular dolduğunda, bağışlayabileceğiniz bazı şeyler olup olmadığını görmek için her birini sıralayın.
  • Çöplerinizi hemen atın: Günlerce garajınızda veya mutfağınızda beklemelerine izin vermeyin.
  • Giysilerinizdeki, mobilyalarınızdaki veya yüzeylerdeki lekelerden kurtulun: Osouji’ye göre lekeler, olumsuz şekilde geçmişi hatırlatır. Bu nedenle etkin temizleyicilerle tüm lekelerden kurtulun.

2. Odaklanmanıza ve zihninizi temizlemenize yardımcı olabilir.

İnsanlar temiz bir çevrede olduklarında, inkar edilemez bir şekilde daha iyi konsantre olabiliyorlar ve bu nedenle başarılı olma olasılıkları daha yüksek oluyor. Hatta bu yorumu destekleyen bilimsel çalışmalar da mevcut. Bunun aksine dağınıklık sadece endişeye neden olmaz, sizi bunalmış da hissettirebilir. Evinizin keyfini doyasıya çıkarmak ve dinlendirici bir mekana dönüştürmek için çok fazla zamanınızı almayan temizlik alışkanlıkları geliştirin. Sabah odadan çıkmadan önce yatağınızı düzelterek, dolabınızı düzenleyerek ve kirli bulaşıkları hemen yıkayarak başlayın.

3. Çocuklara temizliğin önemini öğretebilir.

Çocuğunuza odasını temizlemeyi ve oyuncaklarını düzenlemeyi öğretme sürecinde misiniz? Osouji ritüeli sadece evi temizlemenin ve olumsuz enerjiyi kovmanın önemini vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda çocukların temizliğin faydalarını erken yaşta nasıl öğrenebileceklerini de vurguluyor. Sonuçta temizlik, çocukların insanların kendilerine bakmaları gerektiğini öğrenmelerine yardımcı olabilir. Bu alıştırmayı denemek için onlara oyuncakları ve kullandıkları şeyleri nasıl düzgün bir şekilde yerine koyabileceklerini öğretin.

4. Yeni ve daha sağlıklı alışkanlıklar geliştirmenize yardımcı olabilir.

Kulağa klişe gelse de osouji ritüeli, “yeni yılda yeni ben” ifadesini gerçeğe dönüştürebilir. Bu ritüeli uygulamak adına dağınıklığı bırakmanın ve toksik ilişkileri bitirmenin yanı sıra, kötü alışkanlıklarınızı da kırmaya çalışın. Kola içmekten vazgeçmeyi mi planlıyorsunuz? Daha sağlıklı bir diyete bağlanmaya hazır mısınız? Japonlar bunun için 66 günlük bir mücadele önerir. Japonlar Kötü bir alışkanlıktan düzgün bir şekilde kurtulmanın veya yeni bir alışkanlık edinmenin 66 gün sürdüğüne inanıyor. İki ay göz korkutucu gelebilir, ancak her zaman olduğu gibi küçük adımlar sizi oraya daha hızlı götürebilir. Bunun için ne kadar yol kat ettiğinizi size hatırlatacak bir takvim kullanın veya cep telefonunuza hatırlatıcılar kurun. Her gün görebileceğiniz basit teşvik sözleri, kesinlikle hedefinize ulaşmanız için size ilham verecektir.

İlginizi çekebilir: Yeni yıl farklı olsun istiyorsan sen değiş: Odaklanma ve deneyimin önemi

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale