Oryantiring: Bir tür hazine avı

Geçen Pazar uzun aradan sonra IOG (İstanbul Oryantiring Grubu) tarafından düzenlenmiş oryantiring (yön bulma) antrenmanına katıldım. 20 sene önce İsviçre’de ortaokuldayken, beden eğitimi dersleri yerine oryantiring yapardık, o zamanlardan beri yapmadığım bu sporu iki sene önce İstanbul’da tekrardan yapma şansı buldum.

20141123_111702

İki sence önce katıldığım ( bu hafta sonu tekrar katılacağım ) Kurabiye macera yarışına hazırlanmak için oryantiring antrenmanına gitmiştim. Haritayı elime aldığım anda çok şey unuttuğumu fark ettim. Fakat, ormanda olduğumuzdan dolayı, içimdeki maceracı çocuk canlandı ve yavaş yavaş hatırlamaya başladım.

Çocukluğumdan beri her oryantiring yaptığımda, ormanda çukurların içinde gizli hazineler bulacağımı düşünür ve heyecanlanırdım. Üstünden kaç sene geçmesine rağmen, her oryantiring yaptığımda içimdeki çocuk yeniden canlanıyor. Pusula ve harita yardımıyla turuncu-beyaz hedefleri bulmak adeta bir hazine avı benim için.

orienteering_control_02

Farklı ölçeklerde haritalar var. Harita üzerinde 1 cm olarak gösterilen mesafenin gerçekte kaç metre olduğunu belirtiyor. Mesela 1:10 000 haritadaki 1 cm, gerçekte 100 metredir. Topografik haritada ise farklı renkler ile doğada ne olduğu gösteriyor.

Harita üzerinde nehirler, göller, dereler ve çeşmeler mavi renkle, ormanlar ise yeşil veya beyaz renkle gösterilebilir. Haritadaki yeşil ormanlar koşulması zor bir alan olduğunu gösterir, yeşil koyulaştıkça koşması çok zor/geçilemez çalılarla kaplı olduğunu gösterir. Beyaz renkle gösterilmiş orman ise ormanın düz ve koşulabilir bir yer olduğunu simgeler. Açık alanlar ve ağaçsız ortamlar sarıyla gösterilir çünkü güneş ışığı alırlar. Patikalar, kayalıklar, yollar, binalar, duvarlar ve kaya setleri gibi yerleşimler harita üzerinde siyah renkle belirtilir. Haritaya ilk baktığınızda göze biraz karışık gelebilir ama ilk on dakikadan sonra beyniniz alışmaya başlayacak.

20141123_125448

Yarışlarda veya antrenmanlarda haritalarınızın üzerine yuvarlak noktalar konarak hedefler çiziliyor. Yarışı kazanmak için çizilmiş hedeflerin hepsinin harita ve pusula yardımıyla bulunması gerekiyor. Pusula kullanımını ilk antrenmanlarda öğretiyorlar, fakat sadece pusulaya güvenmeyip, doğal navigasyon yolunu da öğrenmeniz gerekebilir. Doğal navigasyon; çevrede olup biteni hafızamıza kaydetmektir. Haritaya bakıp ilerlerken sağınızda ve solunuzda olan taşlar, nehirler, göller ve sapaklar gibi göze batan nesneleri aklınızda tutmaya çalışın. Oryantiring yaparken, pusuladan çok doğal navigasyon işe yarayacaktır.

Oryantiring çok faydalı bir spor. Her şeyden önce mükemmel bir interval kardiyo antrenmanı. İki dakika koşmak, sonra durmak, haritaya bakmak, biraz yürümek, tekrar koşmak, bir eğime tırmanmak, durmak ve pusula ile bir teyit almak. Bu hareketler nabzın devamlı yükselmesine ve düşmesine sebep olarak dayanıklılığı artırıyor.

Aynı zamanda, oryantiring meditasyonun yapmanın verdiği huzuru bulmaya da yardımcı olabilir. Tek başına ormanda olmak, kuş seslerini dinlemek, toprak kokusu almak, ağaçtan düşmüş yapraklara basmak, bir dere üstünden atlamak, kısacası ormanı yaşamak. Etrafta haritanız, kendiniz ve tabiattan başka kimse yok.

20141123_112249

Oryantiring aynı zamanda beyni güçlendirmek için birebir. Haritaya bakıyorsunuz ve bir hedefe nasıl gideceğinize kendiniz karar veriyorsunuz. Bazen hemen hedefi bulamayacaksınız, biraz geri döneceksiniz, farklı bir patikaya gireceksiniz. Hata yapınca, tek suçlu kendiniz olacaksınız. Yanlışlarınızdan ders alıp, doğruya odaklanmayı öğreneceksiniz. Ayrıca, oryantiring yapmak hızlı ve yaratıcı düşünmeyi de geliştiriyor.

Siz de bu maceranın bir parçası olmak isterseniz, IOG her Pazar sabah Belgrad Ormanı’nda antrenman düzenliyor. Antrenmanda farklı 4 parkur var: başlangıç, kısa, orta ve uzun. Yeni başlayanlar için antrenman başlamadan önce harita ve pusula eğitimi veriliyor. Harita ve SI ( elektronik zaman tutucu ) 14 TL ve öğrenciler için 5 TL. Detaylı bilgiyi www.iog.com.tr‘da bulabilirsiniz. Antrenman duyuruları ile ilgili bilgi almak isterseniz IOG mail grubu [email protected] adresine boş bir e-posta atabilirsiniz. Başka sorunuz varsa benimle irtibat geçebilirsiniz.

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız. 

Coraline Chapatte Sporcu
İsviçreliyim ama neredeyse 10 senedir Türkiye'de oturup çalışıyorum. Neuchatel'de 4 sene ekonomi okudum. İsviçre'de doğan her çocuk bütün sporları küçük yaşta öğrenir. Bu yüzden ... Devam