COVID-19 pandemisinden sonra pek çok kurum home office yani evden çalışma sistemine geçiş yaptı. Bazı şirketler ise hibrit çalışma modelini benimseyerek çalışanların bazı günler ofiste bazı günler de ofis dışında çalışma sistemi geliştirmesine olanak sağladı. Her ne kadar uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modeli her alana uygun olmasa da bu iki modelin varlığını günümüzde de hissediyoruz. Pandemiden sonra popülaritesi artan bu modeller, işe alım sürecine de entegre edildi. Birçok işveren, olası adaylar ile belirli uygulamalar aracılığıyla uzaktan görüşmeler ayarlayarak işe alacakları kişiler arasında eleme yapıyor. İşte, bu görüşmelere de kısaca online görüşme veya uzaktan iş görüşmesi deniyor. Bu yazımızda, almak istediğiniz iş pozisyonu için yapacağınız online görüşmelerde iyi bir izlenim çizmek adına göz önünde bulundurabileceğiniz ipuçlarını kaleme aldık:
Uygun lokasyon seçimi
Bir kafeden yaşam alanına kadar pek çok yerde online görüşmelere katılabilirsiniz fakat bu yerler arasından kendinizi en rahat hissedeceğiniz mekanı seçmenizde büyük bir fayda var. Örneğin, arka planda çok fazla sesin ve karmaşanın bulunduğu bir kafe yerine sessizliğin hüküm sürdüğü odanızda uzaktan iş mülakatınızı tamamlamanız sizin için çok daha iyi olabilir. Sesinizin karşı tarafa net bir şekilde gidebileceği, arkadan rahatsız edici ögelerin çıkmayacağı ve özenli olduğunuzu belli edebilen mekanları seçerek görüşme yapacağınız kişileri ilk görüşte etkileyebilirsiniz.
Bunlara ek olarak, kamerayı açtığınız zaman arkanızda gözükecek alana da önem vermenizi öneriyoruz. Eğer arkanızda çok hareketli bir duvar kağıdı ya da tablolar bulunuyorsa karşınızdaki kişilerin gözleri kamaşabilir ve bu durumdan rahatsızlık duyabilirler. Bu nedenle, arka plan seçimi esnasında sadelikten yana oyunuzu kullanmalısınız. Eğer arka planı değiştirme gibi bir şansınız yoksa kamera açınızı bu duruma göre ayarlayabilirsiniz. Bir başka deyişle, kameranızı suratınızı en iyi şekilde gösterecek ve arka plana çok fazla dikkat çekmeyecek şekilde konumlandırmalısınız. Temel olarak, online mülakatlarda odak siz olmalısınız ve bu odağı uygun bir mekan seçerek ve kameranızı dikkatlice ayarlayarak yakalayabilirsiniz.
Bu basamak altında uzaktan görüşme uygulamalarında yer alan sanal arka planlara da değinmek istiyoruz. Google Meet, Zoom gibi online görüşme programları kullanıcılara birbirinden farklı arka plan seçenekleri sunuyor. Bu seçeneklerin bazıları çok hareketliyken bazıları da minimalist bir tutuma sahip. Online iş mülakatlarında ciddiyetinizi belli etmek adına bu seçenekler arasından arka planınızı bulanıklaştırmayı veya ofis görüntüsüne sahip sanal arka planları tercih edebilirsiniz.
Giysilerin önemi
Online görüşme denildiği zaman pek çok insanın aklına pijamayla katılım sağlamak geliyor fakat unutmayın ki uzaktan iş görüşmeleri de ofis ortamında yapılan iş görüşmeleri gibi büyük bir öneme sahip. Bu yüzden, evden katılacağınız online görüşmelere de dışarı çıkarmışçasına hazırlanmalısınız. Görüşme yapacağınız kişileri/kurumları görüşmeden önce araştırıp onların karşına ne tarz kıyafetler ile çıkmanız gerektiğini düşünmelisiniz. Dikkatli bir düşünme sürecinden sonra online görüşmelerde yakalamak istediğiniz başarının önemli bir detayını çözüme kavuşturabilirsiniz.
İnternet ve cihaz kontrolü
Online görüşmeler, bir mobil cihaz/bilgisayar ve internet aracılığıyla gerçekleştirilebildiği için bu faktörlere çok dikkat etmeniz gerekiyor. İnternet hızının yavaş olduğu bir mekandan herhangi bir online görüşmeye katılırsanız karşı taraf ile olan etkileşiminizi olumsuz etkileyebilirsiniz; yavaş internetten ötürü karşınızdakilerin dediklerinizi duyamayabilirsiniz ya da sizin sesiniz karşı tarafa ulaşmayabilir. Ayrıca, görüntünün donması da yavaş internetin getirdiği bir diğer bela olarak yakanıza yapışabilir. İnternete ek olarak, görüşme için kullanacağınız bilgisayarın, tabletin ve akıllı telefonun da gerekli işlevi görebilecek halde olması gerekiyor. Kısacası, kullanacağınız cihazı ve görüşmeye katılacağınız mekandaki interneti görüşmeden önce kontrol ve test ederek bağlantının kopma ihtimalinin önüne geçmelisiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz üç önemli ipucuna ek olarak, online görüşmeleri de klasik yüz yüze görüşmeler gibi değerlendirmelisiniz. Bu değerlendirmeden yola çıkarak da online görüşmeleriniz esnasında sık sık kameraya bakmalısınız ve sanal göz teması kurmalısınız. Ayrıca, gülümsemeyi unutmayarak karşı tarafla aranızdaki sanal etkileşimi güçlendirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Zor bir yöneticiyle nasıl baş edilir?