Öngörülemeyen 11 seyahat masrafından kurtulun

Wi-fi ücretlerinden ülkeden çıkış vergisine kadar birçok öngöremediğimiz ücret yurt dışı seyahatlerimizde cebimizi yakıyor. Bu yüzden seyahatlerinizde dikkatli olmanıza ve bütçenizi ona göre ayarlamanıza yardımcı olarak 11 gider kalemini sizin için derledik:

1. Havalimanı ulaşımı

İster taksi olsun ister Uber,deniz taksi veya otobüs havalimanına ulaşmak için mutlaka para harcıyoruz. Eğer sizi biri havalimanına bırakmıyorsa ve kendi arabanızla havalimanına gitmeyi tercih ediyorsanız, arabanızı otoparka bıraktığınızda yine belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Yüksek olasılıkla size en uygun bütçeli seçeneği tercih ediyorsunuz, yani en pahalı olanı! Valizinizin olması, yorgunluk gibi durumlar yanlış karar vererek en pahalı ulaşım yöntemini tercih etmenize neden olabiliyor.

Bilseniz iyi olur: Eğer otelde kalıyorsanız otelin havalimanına olan mesafesine bakın ve görevliden havalimanı transferi hizmeti isteyin. Kendiniz shuttle ayarlayacaksanız başka insanlar bularak fiyatı bölüşmeniz mantıklı olacaktır.Eğer Uber veya taksi kullanacaksanız standart fiyatını sormayı unutmayın; çünkü genelde standart fiyat üzerinden anlaşılıyor.

2. Giriş ve çıkış vergileri

Birçok ülkeye girmek için ve ülkeden çıkmak için söylenmeyen bir vergi ödüyorsunuz. Bu vergi gideceğiniz ülkedeki kalış süresine göre değişiyor.

Bilseniz iyi olur:  Bu ücret genelde havalimanında ödeniyor, hatta bazen de uçak bileti ücretinin üzerine ekleniyor. Bu noktada yapmanız gereken uçak bileti ücretinin üzerine eklenip eklenmediğine bakmak; çünkü eklenmediyse havalimanında ödemeniz gerekiyor ve gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda bu ücreti kredi kartıyla ödeyemiyorsunuz. Bu yüzden yanınızda euro, dolar veya gideceğiniz ülkenin parasını taşıdığınızdan emin olun.

3. Vize

Birçok ülkeye gitmek için özellikle kalış sürenize bağlı olarak vize almanız gerekiyor.

Bilseniz iyi olur: Bazı ülkeler için vizeyi havalimanında alma şansınız varken, bazılarında ise seyahatten önce almanız gerekiyor. Bu yüzden gideceğiniz ülkenin vize gerekliliklerini okuyup ona göre hareket etmeniz önemli. Vize ücretleri is ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Vize istemeyen ülkeleri ise önceki yazımızda belirtmiştik.

4. Cep telefonu veri kullanımı

Öngörülemeyen 11 seyahat masrafından kurtulun
Cep telefonunuzu yurt dışı görüşmelerine açtırmayı unutmayı

Muhtemelen uluslararası bir seyahate gideceksiniz ve telefonunuzu veri dolaşımına açma ihtiyacı hissediyorsunuz. Eğer telefonunuz için GSM şirketinizden uluslararası bir paket almadıysanız ya da gittiğiniz ülkede yeni SIM kart almadıysanız, yüksek dolaşım veri ücretiyle karşı karşıyasınız demektir.

Bilseniz iyi olur:  Henüz yaptırmadıysanız telefonunuzu uluslararası görüşmelere açtırın ve internet paketi alın. Eğer GSM operatörünüzde yaptıracağınız bu işlem için yüksek bir ücret talep ediyorlarsa, gideceğiniz ülkede yeni bir SIM kart almak daha mantıklı olacaktır.

5. Bahşiş

Her ülkede bahşiş konusu farklı algılanmaktadır. Bazı ülkelerde bahşiş kabalık olarak algılanırken bazı ülkelerde de verilmemesi kabalıktır

Bilseniz iyi olur: Avustralya ve Yeni Zellanda gibi bazı ülkelerde bahşiş diye bir kavram olmaması paranızın cebinizde kalmasına yardımcı olur. Bunun birlikte, gideceğiniz ülkede bahşiş kavramı geçerliyse %10 ile %15 arası bahşiş bırakmanızda yarar var. Ayrıca kişisel hizmet aldığınız hizmetçilere, bellboy’lara, barmenlere ve şoförlere de bahşiş vermeyi ihmal etmeyin

6. Park yeri ve otoyol ücretleri

Eğer arabayla gezecekseniz, benzin hesaba katılırken otoyol ve park ücretleri genelde unutuluyor. Bütçenizi hazırlarken her şeyi hesaba katmayı unutmayın

Bilseniz iyi olur: Uzun bir yolculuğa çıkıcaksanız, uzun yolda daha az yakıt harcayan arabaları ya da minibüs tarzı araçları tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca şehirdeki park ücretleri değişken olduğu için her zaman yüksek fiyattan hesaplayarak bütçenizi ayarlayın.

7. Havalimanındaki yüksek ücretler

Öngörülemeyen 11 seyahat masrafından kurtulun
Hava yolu şirketlerinin bagaj standardı uygulamalarını incelemeyi unutmayın

Herkes artık havalimanında ücretlerin daha yüksek olduğunu biliyor. Bu yüzden buna karşı önlemler almalısınız.

Bilseniz iyi olur: Eğer dönüşte hediye alıcaksanız, bu işi son dakikada havalimanında halletmek size daha pahalıya malolacaktır. Ayrıca kitap,dergi, yastık ve yemeğinizi havalimanına gelmeden hallederek masraftan kaçınabilirsiniz.  Birçok havayolu şirketinin bagaj standardı uygulamasına dikkat edin, yoksa ekstra ücret ödemek zorunda kalırsınız

8. Acil Durumlar

Her ne kadar acil durumlar tahmin edilemez olsa bile, önceden önlem almak sizin elinizde. Önlem almadığınız takdirde denizaşırı ülkelerde meydana gelen kazalarda tıbbi müdahale ücreti gibi birçok ücret ödemek zorunda kalırsınız

Bilseniz iyi olur: Bu durumlarda seyahat sigortası hayatınızı kurtaracaktır. Uzun bir seyahate çıktığınız zaman araba kiralamadan veya yeni bir maceraya atılmadan önce mutlaka seyahat sigortası yaptırın.

9. Konaklama ücreti ve ekstra ücretler

Ah o otellerdeki ekstra ücretler yok mu! Mini bar ücretinden saçma wifi ücretlerine, ‘concierge’ hizmetlerine kadar birçok ücret ekstra olarak çıkış yaparken faturanıza yazılacaktır.(Bazı oteller havalandırma ücreti adı altında bile para almaktadır.)

Bilseniz iyi olur:  ResortChecker ve  hotelwifitest gibi internet siteleri size otellerdeki ücretsiz hizmetler ve ekstra hizmetler konusunda yardımcı olmaktadır.

10. Yerel Vergiler

Vergiler ülkeden ülkeye değişilik gösterdiği için, eğer gittiğiniz bir ülkede kıyafete hiç vergi ödemeyip bir başka yerde %8 vergi öderseniz şaşırmayın. Bu değişkenlik araba kiralama ücretlerinde,sigorta hizmetinde,restaurantlarda ve alkol ücretlerinde de geçerlidir. Genelde birçok yabancı ülkede vergiler fiyatın üzerine eklenerek verilmektedir.

Bilseniz iyi olur: Duty Free’den alış verİş yapmadan önce iki kere düşünmekte fayda var. Özellikle Amerika’da Walmart gibi büyük perakende zincirlerinde Duty Free’den daha ucuza ürün bulabilirsiniz. Eğer çok miktarda ürün satın alacaksanız, havalimanında belge veya fatura ile bildirerek Katma Değer Vergisi iadesi alabilirsiniz. Ayrıca yaşadığınız ülkede bir ürünü daha ucuza alabileceğinize inanıyorsanız, döndüğünüzde o ürünü satın almanız sizin için daha iyi olacaktır.

11. İşlem, Döviz bozdurma ve ATM ücretleri

Banka ve kredi kartınıza bağlı olarak, ATM ve uluslararası işlem ücretiyle karşılaşmak zorunda kalabilirsiniz. ATM’ler için bu ücret yurt dışında 5 dolarken, uluslararası işlem ücreti %1 ile %3 arasında kesinti yapmaktadır. Hatta Travelex gibi bazı döviz bozdurma ve ATM’ler bu oranı %11’e kadar çıkarmaktadırlar

Bilseniz iyi olur: Bu konuda uluslararası bankalarla ya da yurt dışında şubesi olan bankalarla çalışmak sizin için daha yararlı olacaktır. Buna ek olarak; eğer çok seyahat ediyorsanız ve yeni bir hesap açtırmayı düşünüyorsanız bugün birçok banka size çok düşük ücretli ya da uluslararası işlem ücreti olmayan banka kartları sunuyor. Bu noktada iyi bir araştırma yapmak önemli. Eğer nakit paraya ihtiyacınız varsa havalimanındaki döviz büroları yerine direk bankaya gidin.

Kaynak:

businessinsider.com

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Fotoğraflarla dünyanın en romantik seyahat yerleri

Seyahat tutkunlarının mutlaka takip etmesi gereken en iyi 10 Instagram hesabı

Phuket Adası: Tatilde Phuket’e gitmek için geçerli 9 sebep

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!