Diyabet yönetimi için girişimlerin sunduğu yenilikçi çözümler
Sağlıklı yaşam, sadece zihin ve beden dengesiyle sınırlı kalmayarak bu dengeyi sağlama amacıyla teknolojiden destek alıyor. Diyabet gibi kronik hastalıkların yönetiminde devrim yaratan teknolojiler, iyi hissetme hali ve sağlıklı bir hayat tarzı anlayışı açısından büyük bir rol oynuyor. Bu teknolojiler, kişisel sağlık deneyimlerini bir üst seviyeye taşırken hayat kalitesini de her birey için yeniden tanımlıyor. Bu yazımızda, diyabet yönetimi için yenilikçi hizmetler geliştiren beş girişimi derinlemesine analiz ediyoruz.
Ryse Health
2021’de kurulmuş olan Ryse Health, tip 2 diyabet hastalarına odaklanarak hem ofis tabanlı hem de sanal bakım sunuyor. Bu girişim, teknoloji dünyasının sağlık sektörüne entegre edilmesiyle diyabet hastalarının daha rahat bir yaşam sürebileceğini vurguluyor.
Ryse Health, şeker hastalarının sürekli parmaklarını delerek kan şekerlerini ölçmesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Girişim, glukoz seviyesinin gerçek zamanlı ölçülmesine yardımcı olan sürekli glukoz izleme sensörüyle (CGM) sektöre yön veriyor. Diyabet hastaları, ilk olarak girişimle iletişime geçiyorlar ve girişimden CGM’lerini alarak yola koyuluyorlar. Ayrıca, her hastanın mobil aplikasyonu da kuruluyor. Daha sonra, diyabet yönetimi yolculuğu sağlık koçları, endokrinoloji uzmanları, diyetisyenler, klinik sosyal hizmet uzmanları ve eğitimciler içeren bir bakım ekibiyle yönetiliyor. Bu süreçte kullanıcılar ve ekip arasındaki iletişim görüntülü konuşma, mesajlaşma veya e-mail yoluyla gerçekleştiriliyor. Yapılan araştırmalar, bu programın ilk 60 günden sonra tüm hastaların yüksek kan şekerlerini %36 oranında düşürdüğünü kanıtlıyor. Temelde bir dijital sağlık girişimi olan Ryse Health, grup odaklı bir anlayışla hastalar ve profesyoneller arasındaki iletişimi güçlendirirken diyabetiklerin de kendi aralarında bir kanal geliştirmesine yardımcı oluyor.
Seri A finansmanda bulunan Ryse Health, 2023’te düzenlediği yatırım turunda 6.5 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 9.9 milyon dolara yükseltti. Girişim, parmak ucundan kan örneği alma olayının önüne geçerek acısız bir şekilde kan şekeri seviyesi hakkında gerçek zamanlı veriler sunmaya devam ediyor.
Orange Biomed
2021 kuruluşlu Orange Biomed, diyabet hastaları için geliştirilmiş laboratuvar cihazlarının doğruluğunun ve hassasiyetinin eksik olduğuna inanıyor. Bu girişim, inancı doğrultusunda doğruluğu net çözümler üreterek sektörü şekillendiriyor.
Orange Biomed, laboratuvar düzeyinde doğru sonuçlar veren HbA1c testi geliştiriyor. Bu test, son 2-3 ayda ortalama kan şekeri seviyesinin ne olduğunu gösteriyor. Bu testin uygulanması sonucunda kullanıcılar diyabet süreçlerinin nasıl ilerlediğini daha somut bir şekilde öğrenebiliyorlar. Ayrıca rutin HbA1c testi sayesinde daha erken önlem alınabiliyor ve daha fazla diyabet tedavisi seçeneğiyle karşılaşılıyor. Sadece bir damla kan örneğiyle uygulanabilen bu test, kolay bir kullanımla birlikte 24 aylık bir raf ömrüne sahip. Girişimin geliştirmekte olduğu test, henüz satışa çıkmadı ve ilerleyen zamanlarda ev test kiti halinde satın alınabilecek. Testin kit halinde kapıya kadar gönderilmesi sayesinde kullanıcılar ev konforundan uzaklaşmadan kan şekeri seviyelerinin farkına varabilecekler.
Orange Biomed, 2023’te düzenlediği son yatırım turuyla birlikte toplam fon miktarını 5.1 milyon dolara ulaştırdı. Girişim, geliştirdiği test sayesinde şeker hastalığının tespitini ve yönetimini kolaylaştıracak.
Diatech Diabetes
2018’de kurulmuş olan Diatech Diabetes, diyabetten etkilenen toplumların hayatlarını güçlendiren yenilikçi bir çözüm üretiyor. Bu girişimin kurucuları, diyabet teknolojileri açısından direkt etkilendikleri konulara odaklanıyor.
Diatech Diabetes, infüzyon setinde çıkan arızaları çözmeye yönelik bir teknoloji geliştiriyor. SmartFusion isimli bu teknoloji, bir infüzyon izleme yazılımı olup insülin iletimindeki başarısızlıkları tespit ediyor. Bu teknoloji aracılığıyla infüzyon performasının diyabet yönetimi üzerindeki etkileri gözler önüne seriliyor. Akıllı saate benzeyen SmartFusion, infüzyon mekanizmasından gelen verileri makine öğrenimi yardımıyla analiz ediyor. Henüz insan kullanımı için kanıtlanmamış olan bu cihaz, insülin dağıtımını engelleyen tıkanmaları tespit edebiliyor. Ayrıca, hasarlı bölgelere doğru sızıntı ve yerinden çıkma gibi durumlar da bu cihazla anlaşılabiliyor. Geçmiş verileri kullanarak da tahminler sunabilen bu cihaz, diyabet hastalarının sağlığını tehlikeye atabilecek durumların önüne geçiyor. SmartFusion, günlük insülin dozajlarının başarısı yeterli gelmediği zaman alarm veriyor. Ayrıca, girişim bireysel alışkanlıkları göz önünde bulundurarak sağlıklı infüzyon için kişiselleştirilmiş ipuçları da sunuyor. İnsülin pompası kullanan bireyler, infüzyon setlerinin değiştirilmesi gereken zamanı SmartFusion sayesinde daha iyi anlayabilirler.
Diatech Diabetes, geçen ay düzenlediği yatırım turunda 100 bin dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 350 bin dolara ulaştırdı. Girişim, her şeker hastasına insülin pompası teknolojisinin doğru kullanımını öğretmeyi amaçlıyor.
Jade Diabetes
2018’de tip 1 diyabet hastası Simon Carter tarafından kurulmuş olan Jade Diabetes, big data ve GenAI kullanımıyla diyabet yönetimine yardımcı oluyor. Bu girişim, şeker hastalarına yönelik geliştirdiği mobil aplikasyonla öne çıkıyor.
Jade Diabetes, 64 tane diyabet verisinin izlenmesine yardımcı olan bir uygulama geliştiriyor. Google Play Store ve App Store aracılığıyla ulaşılabilen bu uygulama, gıda uygulamalarıyla entegrasyona sahip olup beslenme alışkanlıklarına da çözümler üretiyor. Uygulamaya kan şekeri verilerini giren hastalar, dijital insülin kalemleriyle de bağlantı kurabiliyorlar. Ayrıca, regl takibi ve fitness uygulamaları da girişimin uygulamasına bağlanabiliyor. Sahip olduğu entegrasyon seçenekleri sayesinde diyabetin her noktasına odaklanan bu uygulama, yaptığı veri analiziyle hastaları dozaj açısından bilgilendiriyor. Bununla birlikte, hastalarla ne kadar karbonhidrat tüketmeleri gerektiği gibi kritik bilgiler de paylaşılıyor. Uygulama aracılığıyla regl, stres, egzersiz, alkol tüketimi ve ağrı gibi faktörler kişiselleştirilerek diyabet yönetimi kolaylaştırılıyor. Kan şekeri seviyesini önceden tahmin edebilen uygulama, hastalara güvende kalmaları için uyarı da veriyor. Uygulamada bazal doz, kan testi ve yemek saati için özel hatırlatıcılar yer alıyor. Bunlara ek olarak, girişimin sunduğu koçluk sistemiyle de hastalar eksik sağlık kontrollerinin farkına vararak sağlık profesyonellerinden gelen önerileri uygulayabiliyorlar.
Jade Diabetes’in görselleştirme, tahmin, canlı paylaşım, doz koçluğu ve ödül sistemi özelliklerine sahip uygulaması dünya çapında 43 binden fazla diyabet hastası tarafından kullanılıyor.
Glaice
2021 kuruluşlu Glaice, tıptan yapay zekaya kadar pek çok sektörü bir araya getiriyor. Bu girişim, başta diyabet olmak üzere çeşitli kronik hastalıkların yönetimine odaklanıyor.
Glaice, kullanıcı deneyimini destekleyen ve hem tip 1 hem de tip 2 diyabet hastalarına hitap eden bir mobil aplikasyon geliştiriyor. Henüz piyasaya sürülmemiş olan bu uygulama, yaşam tarzı ve kan şekeri verilerini analiz ediyor. Bu analiz sayesinde de kullanıcılara özel bilgiler ve tavsiyeler sunuluyor. Temelde şeker hastalarına egzersiz önerileri sunan bu uygulama, sporun bir tedavi yöntemi olduğunu vurguluyor. Girişim, uzmanların insülin direncini azaltmak ve kan şekerini düşürmek için tip 2 diyabet hastalarına düzenli egzersiz önerisini bu uygulamayla destekliyor. Kullanıcılar, CGM’lerini uygulamaya bağlayarak kan şekeri verilerini otomatik olarak iletebiliyorlar. Uygulamadaki analiz süreci bittikten sonra da kullanıcılara seçim yapabilecekleri egzersizler hakkında detaylı bilgiler sunuluyor.
Glaice, diyabetli kişilerin sağlıklı kan şekeri düzeyine ulaşmaları için çabalıyor. Bu çaba, hastaların kan şekerlerini kontrol edebileceklerini ve diyabetin onları yönetmediğini somutlaştırıyor.
Kaynak: Drug Delivery Business, Crunchbase, Tracxn, PitchBook
İlginizi çekebilir: Dijital sağlık devrimi: Yenilikçi ve yerli girişimler