Omicron varyantında sağlıklı beslenmek için dikkat etmeniz gerekenler
Yaklaşık 2 senedir, pandemi sürecinde Covid’e yakalanmadan kendini koruyabilenler çoğunluktaydı. Ancak şu an nasıl olduğunu anlamadan Omicron dalgasında birçok kişinin Covid haberleri sıklıkla karşımıza çıkıyor. Peki, bu süreçte nasıl beslenmeliyiz?
1. Protein tüketin.
Beslenme düzeninizde özellikle proteinden zengin peynir, yoğurt, yumurta, yağsız kırmızı et, tavuk ve hindi gibi protein kaynaklarının yer alması, hücrelerin ve dokuların onarımı için gereklidir. Çorbalarınıza, sulu sebze yemeklerinize ekleyerek tüketimi artırabilirsiniz.
2. Sıvı alımı şart.
Özellikle ateş belirtisi olan bir Covid geçiriyorsanız vücudunuzun sıvı kaybı fazla olacaktır. Bol su içmenin yanı sıra ılık bitki çayları, çorbalar, taze sıkılmış meyve/ sebze suları ile sıvı alımınızı artırmalısınız. Bitki çaylarınıza zencefil, limon, bal gibi hem boğaz ağrılarınızı yumuşatıcı hem de mukus salınımını rahatlatıcı terapötik besinler ekleyebilirsiniz. Çorbalarınızı et/ tavuk/ kemik sularından hazırlayarak hem sıvı alımına hem de proteinin artırılmasına destek olabilirsiniz.
3. D vitaminini önemseyin.
Kış aylarında güneşin olmaması nedeniyle birçok kişinin eksiklik yaşadığı D vitamininin Covid ile ilişkisi konusunda çok fazla araştırma sonucu yayınlandı. D vitaminin öncelikle bağışıklık sistemine olumlu etkilerinden ötürü gribal enfeksiyonlarda koruyucu olduğu, Covid sırasında da sitokin salınımı gibi oluşabilecek bazı etkileri azalttığı öngörülmüştür. Koruyucu olarak kullandığınız bir doz varsa ve Omicron geçiriyorsanız, doktorunuza da danışarak kullanım miktarını artırabilirsiniz. Somon, uskumru, yumurta ve süt ürünleri de D vitamini açısından zengin besin kaynakları olacaktır.
4. C vitaminini artırın.
Elma, kapya biber, maydanoz, kivi gibi birçok sebze ve meyve C vitamini açısından oldukça zengindir. Beslenmenizde meyve ve sebzeye bolca yol verin. Mümkün olduğunca çiğ yiyin ve farklı renklerde olmalarına özellikle dikkat edin.
5. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden kaçının.
Hastayken amacınız sadece bağışıklığınızı güçlendirecek yiyecekleri artırmak değil, aynı zamanda bağışıklık sisteminizi aşağı çeken yiyeceklerden de kaçınmak olmalı. Şeker ve yağ içeriği yüksek besinler özellikle hastalık sırasında sindirim sistemini zorlayarak bedenin daha fazla enerji harcamasına neden olur. Yorgunluk, halsizlik şikayetlerini artırabilir.
İlginizi çekebilir: Magnezyum eksikliğinin 5 belirtisi