Olumsuz iç sesinizi susturun
Zihninize bir türlü söz geçiremediğinizi hissediyorsanız, kendinizi sürekli kendinize yeni bir problem yaratırken buluyorsanız, arkanıza yaslanıp anın keyfini çıkarıp mutlu olmak yerine her daim bir şeyler için endişeleniyorsanız, korkarım ki olumsuz iç sesiniz kontrolü ele geçirmiş.
Merak etmeyin yalnız değilsiniz! Zihnimiz olumsuz düşünmeye meyilli, karşılaştığımız durumlar karşısında kötü senaryolar yaratırken de oldukça üretken. Her ne kadar olumlu iç sesi dinlemeyi istesek de çoğunlukla olumsuz iç sesin peşinde sürüklenmemiz bu nedenle.
Olumsuz iç sese kulak verdikçe kaygı seviyemiz artar, bu durum stresi tetikler, stres de sağlığımızı etkiler. Gördüğünüz gibi olumsuz iç ses, bir anda domino etkisi yaratır hayatımızda.
Kontrolü geri almak, hayatınızı daha mutlu ve sağlıklı yaşamak için, olumsuz iç sesinizle baş etmenize yardımcı olacak 5 basit yöntem sizinle.
1. Olumsuz iç sese meydan okuyun
Kendinize aşağıdaki soruları sorun ve yanıtlarını yazın (Yazmak, düşüncelerinizle yüzleşmenizi kolaylaştıracağı için önemlidir, lütfen es geçmeyin).
- İç sesim nasıl konuşuyor, olumsuz düşüncem ne?
- Bu düşüncenin doğruluğunu destekleyen gerekçeler ne?
- Bu düşüncenin yanlışlığını destekleyen gerekçeler ne?
- Hangi sağlıksız düşünce ve davranışlar bu düşüncelere neden oldu?
- Bu şekilde düşünmeye devam edersem ne olur?
- Şayet bir arkadaşım bu şekilde düşünseydi ona vereceğim tavsiye ne olurdu?
- Değiştirebileceğim ve değiştiremeyeceğim koşullar neler?
- Daha olumlu düşünmek için ne yapabilirim?
- Yeni sağlıklı düşüncelerimi hangi kelimelerle ifade edebilirim?
İç sesinizi dinleyerek cevap vereceğiniz bu sorular, üzerinizde yarattığınız stresi fark etmenizi sağlayacak. Dayanaksız olumsuz düşünceler, yerini gerekçelendirilmiş olumlu düşüncelere bırakacak. Yani, olumsuz iç sesinizle baş ederken Pollyanna olmanıza gerek yok. Sadece, durumlar karşısında daha gerçekçi bir değerlendirme yapmanız yeterli.
2. ‘DUR’ deme zamanı
Duygu ve davranışlarınızı sabote eden olumsuz iç sesiniz yüzünden, kendi sesinizi duyamaz haldeyseniz; ‘DUR’ deme zamanı gelmiştir, hem de yüksek sesle!
Olumsuz düşüncelerin bombardımanına maruz kalan zihin, ‘Dur’ dediğinizde adeta bir bilgisayar programı gibi kapanır. Akabinde zihninizin hafifleyip rahatladığını hissedersiniz.
3. Kendinize daha az odaklanın
Kulağa saçma geldiğini biliyorum. Elbette kendinizle ilgilenin, dinleyin, kendinize zaman ayırın. Ancak olumsuz düşünceler, sürekli ve tekrarlayarak geçmiş ve geleceğe dair zihninizi meşgul eden kısır bir döngü içindeyse, odağınızı değiştirin. Yalnız kalmayın, arkadaşlarınızla beraber olun. Onların hikayelerini dinleyin. Kendi ekseninizden uzaklaşmak, bir süre sonra kendinize daha olumlu bir bakış açısıyla dönmenizi sağlar.
4. Üretken olun
Sürekli bir üretim halindesiniz. Mesela bu yazıyı okurken düşünceler üretiyorsunuz. Sevdiğiniz biriyle zaman geçirirken iletişim, çalıştığınız yerde bir proje belki de… Basit gelse de hepsi sizin üretiminiz. Olumsuz iç sesin tuzağına, en çok üretmediğiniz zamanlarda düşüyorsunuz. Hayatınızda bir sonraki adım ne olacak diye planlamak yerine, en son olan olumsuz olaya takılıp umutsuzluğa kapılıyorsunuz. Daha iyisi gelmeyecekmişçesine, kaçırdığınız fırsatlara hayıflanıyorsunuz. Kontrolü elinize almak yerine güçsüzlüğün sizi ele geçirmesine izin veriyorsunuz. Kendinizi çaresiz hissedip yersiz bir hezeyan yaşıyorsunuz. Her şeyin her zaman yolunda gitmeyeceği muhakkak. Kontrol edemeyeceğiniz birçok çevresel faktör var, evet. Bu durumlarda kendinize hatırlatmanız gereken tek bir şey var. O da stres yaratan durumu değiştiremeseniz bile, karşısında nasıl tepki vereceğiniz tamamen sizin kontrolünüzde. Belki bunu başarmak için zaman gerekebilir. Bu süreçte oto-hipnoz ile zihninizde canlandırmalar yapmak, kontrol edemediğiniz durumlar karşısında pratik kazanmanıza, daha soğukkanlı tepkiler vermenize yardımcı olurken, olumsuz iç sesiniz ile de başa çıkmanızı sağlar.
5. Egzersiz yapın
Daha iyi hissetmek, daha iyi görünmek, daha iyi beslenmek için egzersiz yapın; endorfinleri serbest bırakın. Böylece beyniniz daha iyi çalışacak; egzersiz sırasında yapacağınız hareketlerle meşgul olan zihniniz, olumsuz iç sesinizi duymayacak. Ayrıca olumsuz iç sesinizi doğrulayan, çözülmesi gereken bir problem var ise egzersizle tazelenen zihin yeni çözüm önerileri üretebilecek. Bu yüzden egzersizi günlük yaşamınıza dahil edin. Üstelik, spor salonuna gitmeden de aktif bir yaşam tarzı benimseyebilirsiniz. Dilerseniz, bu süreçte harekete geçmenizi kolaylaştıracak önerilerimi paylaştığım yazıyı da okuyabilirsiniz.
Sonuç olarak, elbette hayatta ters giden şeyler olabilir. Bunlardan hoşlanın demiyorum ama önerim, bu durumlarla karşılaştığınızda zihninizde canlanan olumsuz iç sesinize kulak verip kendinizi kötü hissetmek yerine onu kontrol edebileceğinizi hatırlatmanız.
Unutmayın, sizi iyi hissettiren şeyleri düşünerek mutlu olmak elinizde!
Bu yazıyı keyifle okuduysanız, paylaşmayı unutmayın! ❤
İlginizi çekebilir: “Hayır” Diyemeyenler Kulübü üyeleri için 10 adımda “Hayır” diyebilme sanatı