Bizi insan yapan en önemli özelliklerimizden biri düşünme yeteneğimizdir. Olumlu düşünme ise hayatımızı güzelleştirebilme özelliğine sahiptir. Bilişsel bir süreç olan olumlu düşünme becerilerini etkin bir şekilde kullanma, bireyin olumlu imgeler oluşturmasına, iyimser fikirler geliştirmesine, problemlere uygun çözümler bulmasına, olumlu kararlar almasına ve hayata daha mutlu bakabilmesine yardım eder (Akın ve ark. 2015).
Olumlu düşünme negatifi görmezden gelerek, gerçekçi olmayan bir dünya görüşüne sahip olmak değildir. Olumlu düşünce kişilerin karşı karşıya kaldığı olayların ve durumların, olumlu ve olumsuz yönlerini kabul etmesinin ardından, olumlu bir şekilde odaklanması ve yorumlamasıdır ( Akt, Akın ve ark. 2015, Bekhet & Zauszniewski, 2013; Tod, Warnock, & Allmark, 2011).
Olumlu düşünmenin, etrafımızı olumlu düşünen insanlarla çevirmenin önemi bazı insanlar tarafından abartı olarak nitelendirilmekte. Ama durum gerçekten de böyle mi? Gelin, olumlu düşüncenin hayatımız üzerindeki pozitif etkilerini anlamak için, hep beraber iki farklı hayal kuralım.
Birinci hayalimizde siz hayata karşı olumsuz bir bakış açısına sahip bir insansınız. Bu bakış açınız hayatınızın her alanına yansımış durumda. Güzel bir bahar sabahı uyanıyorsunuz. Sağlıklı bir şekilde uyandığınızın farkında bile olmadan, gözünüzü dünyaya açar açmaz zihninizin içinden şikayet etmeye başlıyorsunuz. Tüm gününüzü hayatınızdaki ve dünyadaki negatifliğe odaklanarak geçiriyorsunuz. Dikkatiniz ne yeni açan ağaçlarda, ne de önünüzden geçen kelebekte. Arkadaş çevreniz de sizin gibi, dünyaya olumsuz gözlerle bakan insanlardan oluşuyor. Buluştuğunuz zaman ya onlar, ya siz durmadan şikayet edecek bir konu buluyorsunuz. Hayatı bir sıkıntılar yumağı olarak görüyorsunuz. Zaten sizden başka herkes şanslı öyle değil mi? Bu hayalden içiniz mi sıkılmaya başladı? Güzel. O halde hayal bile olsa olumsuz düşünmenin duygu durumumuzu negatif etkilediğinin farkına vardınız.
Şimdi hazırsanız ikinci hayalimize başlayalım. İkinci hayalimizde yağmurlu bir güne uyanıyorsunuz. Rehberiniz içinizdeki güneş olduğu için hava durumu sizi etkilemiyor. Kafanızın içinde güne dair güzel planlar var. Siz gerçekçi bir iyimserliğe sahip bir insansınız. Problem odaklı değil, çözüm odaklısınız. Arkadaş çevreniz de sizin gibi olumlu insanlardan oluşuyor. Onlarla görüştüğünüz zaman içinizi güzel hisler sarıyor. Buluştuğunuzda birbirinize hayallerinizden ve hedeflerinizden bahsediyorsunuz. Birbirinize cesaret veriyorsunuz.
Hayatın pozitif ve negatifin bir bileşimi olduğunun da, dünyadaki problemlerin de farkındasınız ama siz pozitife odaklanmayı tercih ediyorsunuz. Çünkü neye odaklanırsak onu büyüttüğümüzün bilincindesiniz. Önünüze çıkan problemleri çözeceğinize olan inancınız tam. Kendinize ve hayata güveniyorsunuz. Hayata bu şekilde bakmanızın en önemli nedeninin zihninizdeki olumlu düşünceler olduğunun bilincindesiniz. Ve olumlu olmanın da bir tercih olduğunu gayet iyi biliyorsunuz. Vaktinizi başkalarının dedikodusunu yaparak ya da negatif insanların toksik enerjisini üzerinize alarak değil, kendinize ve dünyaya faydalı olacak aktivitelerle geçiriyorsunuz.
Evet, hangi hayal hoşunuza gitti? Siz hangi hayali kendinize yaşatmak istiyorsunuz? Birinci hayali mi, yoksa ikinci hayali mi? Unutmayın, düşüncelerimizin çoğu ve hareketlerimizin hepsi birer seçimdir. Ve tüm bu seçimler bir araya gelerek bizim gerçekliğimizi yaratırlar. Siz kendinize nasıl bir gerçeklik yaratmak istiyorsunuz? Durmadan olumsuz düşünerek ve şikayet ederek hayatı kendinize zorlaştırmak mı istiyorsunuz, yoksa olumlu düşünüp hayatınızı daha da güzel bir hale getirmek mi? Seçim sizin. Tercihinizi her zaman olumlu olmaktan yana kullanmanız dileklerimle.
Bu arada size bir eğitim haberim var. WhatsApp ya da FaceTime üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız bilgi için rsolaker@gmail.com adresine yazabilirsiniz. Hayatı güzelleştirmeyle ilgili psikoloji egzersizlerini ise @ranakutvan Instagram hesabımdanrsolaker@gmail.com paylaşıyorum.
Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.
Kaynaklar:
Akın, A. Uysal, R. Akın, Ü. (2015). Olumlu Düşünme Becerileri Ölçeğinin Türkçe Formunun Geçerlik Ve Güvenirliği. Akademik Bakış Dergisi Sayı: 51 Eylül – Ekim 2015. Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi.
Bekhet, A. K., & Zauszniewski, A. (2013). Measuring use of positive thinking skills: Psychometric testing of a new scale. Western Journal of Nursing Research, 35(8) 1074–1093.
Tod, A., Warnock, C., & Allmark, P. (2011). A critique of positive thinking for patients with cancer. Nursing Standard, 25, 43-47.
İlginizi çekebilir: Psikolojide umut kavramı: Motivasyonunuzu ve umut seviyenizi yükseltmek için 5 öneri