Ölüm korkusu üzerinden yaşama ışık tutan kitap: Darwin’in Solucanları

İnsanlık olarak nasıl daha iyi, güvenli, mutlu yaşayacağımız kadar, nasıl ve ne zaman öleceğimize de kafa yoruyoruz. Doğup büyümek kadar normal olan bu olguyla ilgili inkar edilemeyen ve nedeni tam olarak bilinemeyen bir korkuya sahibiz. Bu ölümün kendisinden korkmak kadar, dünyadan silinip gitmeye karşı duyulan endişeyi de içeriyor kuşkusuz. Hatta bazılarımızda ölüm korkusu, yaşamın seyrini aksatacak kadar kuvvetli olabiliyor. Fakat hepimiz ölümlü olduğumuz halde, neden bu korku?

Her gün, bir önceki “ben”i geride bırakıyoruz.

Filozof ve düşünürler yüzyıllardır ölüm korkusunun nedenleri üzerine mantık yürütüyor. Montaigne’in yaşama sanatı ve ölüm ile ilgili denemelerinden birinde yazdığı gibi: “Yüz yıl sonra hayatta olmayacağımız için yakınmak, yüz yıl önce yaşamadığımız için üzülmek kadar ahmakçadır.” Bundan birkaç yüzyıl sonra John Updike da, her gün değiştiğimizi ve önceki günün benliğini geride bıraktığımızı söylemiş, o halde neden ölümden korktuğumuzu sorgulamıştır.

Her gün değişiyor ve önceki günün benliğini geride bırakıyoruz.

İngiliz psikanalist Adam Phillips de Darwin’s Worms: On Life Stories and Death Stories (Darwin’in Solucanları: Yaşam ve Ölüm Hikayeleri Üzerine) adlı kitabında, ölümlülük ve ölüm korkusunu konu ediyor. Bir mutluluk filozofu olarak betimlenen yazar, konuyu bilim tarihine adını altın harflerle yazdırmış, fikirleri halen tartışılan Charles Darwin ve Sigmund Freud üzerinden ele alıyor.

Charles Darwin, Sigmund Freud, fosiller ve rüyalar

Phillips, kitabının konuyu ele alışını şu sözcüklerle özetliyor: “Darwin için anlatılacak hikaye nesillerin tükenmeye doğru ilerleyişi iken, Freud için bireyin ölüme doğru gidişi hikaye oluyor.”

Darwin ve Freud, yaşam olgusunu birbirinden çok farklı fakat birbirini tamamlayan alanlarda ele almıştı. Phillips kitabında ölüm olgusunu işlemek için, ilhamlarını fosillerden ve rüyalardan alan bu iki bilim insanının yaşamlarından detaylar kullanıyor. Darwin ve Freud’un karşılaştıkları her canlı ve dinledikleri her rüya başka bir hikayeyi barındırıyor ve ölüm üzerinden, yaşama ışık tutuyor.

İlginizi çekebilir: Rüya bir haberci mi, yoksa iyileştirici güç mü?

Kaynaklar:

brainpickings

Amazon

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!