Okumak, okumak ve vazgeçmeden okumak; işte bütün mesele bu!
Bu yazım uzun süredir çok fazla soru aldığım bir konu üzerine; sizlerden bu açıdan o kadar çok geri dönüş alıyorum ve hatta birkaç farklı liste de paylaşmış bulunuyorum ki, bunun sonucunda artık bir yazı yazmak gerekliliği şart oldu diyebilirim…
Sorumuz aslında oldukça basit, kişisel gelişim için ne okumalıyım? Bana bir kitap listesi verebilir misin? Neden okumalıyım, nasıl okumalıyım, hangi akışta okumalıyım? Okursam nasıl olur okumazsam nasıl olur? İşte bunu derinlemesine bir inceleyelim istiyorum sizlerle birlikte.
Neden okumalıyız? Ben de sizler gibi “kişisel gelişim” kitaplarına “karşı” görüşteyim ve hatta her kitabı da okuyamayanlardanım… Özellikle bir kitap X konusunda bunu yapın, Y konusunda şunu yapın, A yapmak iyidir, B yapmak kötüdü gibi “kesin” çizgilere girdiği noktada, ben daha fazla devam edemiyorum. Çünkü inanıyorum ki hepimizin farklı ihtiyaçları var ve her kitabın içinde geçenlerin hepimiz için “farklı bir zamanı” var. Peki bu ne demek?
Bunu kendimden bir örnek vererek açıklayabilirim. Örneğin evliliğimin son bulduğu ilk dönemde tamamıyla karşı tarafı suçlamaktaydım, sanki ben hayatta hep doğruydum da, etrafımdaki herkes yanlıştı. Bu “bilinç” seviyesinde sizce kurban olmak ile ilgili bir kitap okuduğumda tam olarak anlayabilmem, bu içeriği sindirebilmem ve hayatıma uygulayabilmem mümkün olabilir miydi? Veya başka bir soruyla açıklayalım, yine aynı durumdayken her başımıza gelenin sadece ve sadece bizim için en iyi olan olduğu, akışta kalmanın ana hedefimiz olması gerektiği, hayatta bizim “son” olarak gördüklerimizin muhteşem başlangıçlar olduğunu anlayabilir miydim?
O yüzden bana bu konuda danışanlara hep bu açıdan yaklaşmaya çalışıyorum. İnanıyorum ki herkes için kitap okumak ve hele de kişisel gelişim alanında okumak, tamamıyla referans olarak başkası ile kıyaslanamayacak kadar özel bir süreç. Bu o kişinin yaşamının özelliklerine, yani bir diğer kişiye herhangi bir açıdan “benzer” bile olmadığından kaynaklanıyor…
Dolayısı ile hepimiz için listenin sırası, kitaplarımızın zamanlaması, okuyacağımız konuları nasıl belirleyeceğimiz bile değişiyor. Ben kalpten inanıyorum ki, her daim neye ihtiyacımız var ise evren bize onu dalga dalga tatlı rüzgarlar gibi getiriyor. Öyle kitaplarla, öyle içerikler ile öyle zamanlarda karşılaştım ki hayatımı en başından en sonuna kadar değiştirdi, beni dönüştürdü ve bugüne kadar hiç fark etmediğim yollara yönlendirdi diyebilirim…
Evliliğimin sonlanması ertesinde tek başıma kalarak hayattan ne istediğim hangi noktada olduğum ve en önemlisi hayatıma “nasıl” devam edeceğim konusunda düşünmek üzere epey zamanım olmuştu. Her hafta farklı bir kitap listesi alır saatlerce kitap okurdum. Fakat her kitabı da okuyamaz okuduğum zaman ise 4-5 kitabı bir arada okumaya çalışırdım. Adeta kaybolurdum. Kitaplar hayatımın her döneminde olduğu üzere o dönem bir başka dostlarım haline gelmişlerdi… Ve özellikle bazı kitaplarda öyle kendimi bulmuş kendi derdimi öyle unutabilmiş ve aslımda olduğum noktayı nasıl da farklı yorumlayabileceğimi görmüştüm ki derdime dermen olmak denen “noktaya” onlarla gelebilmiştim…
Bugüne kadar erişme şansı bulduğum onlarca güzel kitaptan oluşmuş kısa bir listeyi, sizler için sadece referans olması açısından aşağıda paylaşıyorum… Unutmamanızı dilerim ki hepimizin yolu farklı virajlardan geçiyor, farklı yol ayrımları içeriyor ve farklı düzlükleri farklı tepeleri, inişleri, işaretleri, bölümleri, kesintileri ve özellikleri var… Bu yüzden kitap okumanın, kişisel gelişim üzerine okumaktan bıkmamanın, okumaya devam edebilmenin veya okudukça daha çok okuyasınız gelmesi durumu aslında hepimiz için çok farklı akışlarda gerçekleşiyor. Umarım bu listenin bir noktası sizin bu muhteşem yolunuzun başlangıcı olur…
Sizlere önemli not: Bu listede yer alan kitaplar bir olmazsa olmaz listesi değildir, sadece yaşanmışlıkla gelen bu dönemde benimle buluşan ve her birine ayrı teşekkür borçlu olduğum olağanüstü yazarların muhteşem kelimelerini bizlerle paylaştıkları temel kaynaklardır.
Belki bu yolda sizlerle karşılaşırız…
Güzel bir kitap listesi üzerine
- Ray Grasse – Uyandıran Rüya
- Don Miguel Ruiz – Ustaca Sevmek
- Don Miguel Ruiz – Dört Anlaşma
- Don Miguel Ruiz – Beşinci Anlaşma
- Nil Gün – Çekim Yasası
- Eckhart Tolle – Şimdinin Gücü
- Eckhart Tolle – Var Olmanın Gücü
- Byron Katie – Olanı Sevmek
- Tim Irwin – Pozitif Etki
- Guy Finley – Vazgeçebilmek
- Joseph Murphy – Bilinçaltının Gücü
- Joseph Murphy – Potansiyelinizi Arttırın – Korku ve Endişeyi Yenmek
- Joseph Murphy – Potansiyelinizi Arttırın – Refah ve Başarıya Ulaşmak
- Louise L. Hay – Düşüncenin İyileştirici Gücü
- Louise L. Hay – Pozitif Gücün Büyüsü
- Deepak Chopra – Sırlar Kitabı
- Deepak Chopra – Hayatı Kolaylaştırın
- Deepak Chopra – Başarının 7 Spiritüel Yasası
- Banu Özdemir – Tanrı’nın Hayali ve Sen
- Brene Brown – Mükemmel Olmamanın Hediyeleri
- Brene Brown – Kuvvetle Ayağa Kalkmak
- Debbie Ford – Cesaret
- Debbie Ford – Işığı Arayanların Karanlık Yanı
- Debbie Ford – Gölgenin Sırrı
- Bob Tobin – Sınırsız Limit
- Robert Moss – Rüyalar Tesadüfler Hayaller
- Osho – Aşk, Özgürlük, Tek Başınalık
- Tuğçe Işınsu – Ol Der ve Olur
- Jen Sincero – Var Olmak Senin Elinde
- Doreen Virtue – İlahi Rehberlik
- Gahl Sasson & Steve Weinstein – Bir Dilek Tut
- Judith Orloff – Teslimiyetle Gelen
- Shirley Maclaine – Dışarıda Hiçbir Şey Var