X

Okul döneminde çocukların sağlıklı beslenmesi için öneriler

Çocuklarda dengeli ve yeterli beslenmeyi belirleyen temel ilkeler, enerji ve protein gereksinimidir. Enerji gereksinimi; yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, fiziksel aktivite, ergenlik, bazal metabolizma ve büyüme hızı gibi değişkenlere bağlıdır. Pratik olarak çocuktaki enerji alımı, tüketimine eşit olmalıdır. Şişmanlama eğilimi varsa enerji alımı azaltılıp, fiziksel aktiviteyi artırmaya yönlendirilmeli, televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen zaman sınırlandırılmalıdır.

Çocuk beslenmesinde önerilen porsiyon miktarları yetişkinler için olan porsiyon miktarlarına göre daha azdır. Beslenmede önemli olan çeşitliliği sağlamaktır, yediği porsiyon miktarından ziyade, farklı gruplardan besinleri tüketmesine odaklanmak gereklidir.

  • Şekerler (doğal şeker içeren gıdalarda bulunan şeker) ve yağlar çok az kullanılmalı.
  • Et, balık, tavuk, kuru baklagiller, yumurta ve yağlı tohumlar haftada 2-3 kez tüketilmelidir.
  • Süt, yoğurt, peynir grubu haftada 3-4 kez tüketilmelidir.
  • Meyve-sebze grubu haftada 4-6 kez tüketilmelidir.
  • Ekmek, tahıl, pirinç, makarna grubu haftada 3-4 kez tüketilmelidir.

Sağlıklı bir okul dönemi için beslenme tüyoları nelerdir?

1. Okul menüsüne uyumlu ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak

Okulların yemekhanelerindeki beslenme menülerine uygun bir beslenme düzeni oluşturun. Çocuğunuzun tüm gün neyle beslendiğini kontrol ederek akşam menüsünü de buna göre hazırlamanız dengeli beslenmesini sağlar. Eğer öğlen okulda sebze yemediyse akşam öğününe sebze ekleyebilirsiniz.

2. Ara öğünlerde sağlıklı ve besin öğesi zengin besinler tercih etmek

Çocuğunuz evde ders çalışırken ara öğün olarak, 10 adet fındık, 10 adet badem, 2 adet ceviz ve 2 adet kuru kayısıdan oluşan bir kase hazırlayabilirsiniz. Bu besinler hem kan şekerini düzenler, hem de çocuğunuzun zihinsel gelişimine katkıda bulunur. Asitli ve kafeinli içecekler veya hazır meyve suları sunmayın. Bu içecekler hiçbir besin değeri taşımayıp çocuklara gereksiz kalori kazandırır. Bunların yerine ev yapımı ve şekersiz komposto veya ayran gibi içecekleri tercih edin.

3. Sevmediği yiyecekleri ilgisini çekecek şekilde hazırlamak

Sevmedikleri yiyecekleri farklı kombinasyonlarda deneyin. Örneğin ıspanak yemeğini sevmiyorsa, ıspanaklı fırın mücver yapabilirsiniz. Sevmediği yemekleri farklı bir ortamda ve farklı kişilerle beraber sunarak ilgisini çekmesini sağlayabilirsiniz.
Çocukların alışkanları değişken olduğu için, sevmediği bir yiyeceği bir süre sonra tekrar sunduğunuzda yemek isteyebilir. Bu yüzden sevmediği yiyecekleri de belirli aralıklarda yine sunabilirsiniz.

4. Günün ilk ve en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamamak

Kahvaltıda çocuğunuzun özellikle proteinli besinler almasına dikkat etmelisiniz. Önemli bir protein kaynağı olan süt ürünleri ve yumurta besin değeri açısından zengin olmasının yanı sıra, uzun süre tok kalmayı da sağlar. Çocuğunuzun gün içerisinde daha dinamik olmasını sağlar. İhtiyacı olan kalsiyumu alması için kahvaltıda peynirin mutlaka olması gerekir. Ayrıca kahvaltıda ceviz, fındık gibi yemişlerle pekmez veya bal gibi besinler tüketilmesi çocuğunuzun zihin gelişimini destekler. Kahvaltı sofrasının olmazsa olmaz bir diğer besini ise domates, salatalık, havuç, avokado gibi zengin besin değerine sahip gıdalardır. Haftanın belirli günlerinde ise çocuğunuza ev yapımı, sağlıklı unlarla hazırlanmış pankek, krep gibi besinler de sunabilirsiniz.

Sağlıklı krep

  • 1 çay bardağı bitkisel süt
  • 1 yumurta
  • 1/2 çay bardağı karabuğday unu
  • 1/2 çay bardağı badem unu

Tüm malzemeleri bir kapta çırparak karıştırın, hazırladığınız karışımı az yağlanmış tavaya dökerek arkalı önlü pişirin.
Lezzetlendirmek için yanında ev yapımı reçel ya da taze meyve sunabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Süper gıdalar nelerdir: Besleyici değeri yüksek, antioksidan ve anti-yaşlanma özellikli süper besinlerle tanışın

Ayten Sebzeci: 2014 Mutfak Sanatları Akademisi, uzun dönem profesyonel pasta ve ekmekçilik mezunuyum. Sektörde çok sayıda işletme ve projelerde yer aldım. 2016 yılında kendi beslenme ve yaşam tarzıma uygun, ana mottosu "doğaya saygılı ve temiz içerikli üretim yapmak" olan Sağlıklı Fırın’ı kurdum. Farklı Avrupa ülkelerinde sağlıklı reçeteler geliştirme üzerine eğitimlerim oldu. 2017 yılında ise Uludağ Üniversitesi’nin Bütünsel Beslenme Koçluğu programından mezun oldum ve halen tıbbi içerikli eğitimlere katılmaya devam ediyorum. Ayrıca permakültür, tarım, bahçecilik en belirgin ilgi alanlarım arasında.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale