Okul döneminde çocukların sağlıklı beslenmesi için nelere dikkat etmeli?
Çocukların mental ve fiziksel sağlıklarını korumaları için dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaları oldukça önemlidir. Bu dengeli beslenme düzeninde ise ebeveynlerin rolü çok büyüktür. Çocukların okul yaşantısı ve ebeveynlerin yoğun iş temposu arasında beslenmeye önem verilmezse eğer, çocuklar fizyolojik ve ruhsal olarak çöküntü yaşayabilirler. Peki ebeveynlerin bu süreçte katkıları neler olabilir?
- Okula giderken beslenme çantası hazırlayabilirsiniz: Bu şekilde çocuklar, ders aralarında sağlıksız atıştırmalıklara yönelmek yerine, vitamin ve mineral dolu tercihler yapar. Beslenme çantalarına elma, muz gibi lif oranı yüksek meyveler koyun, bu sayede uzun süre tok kalmalarını sağlamak ile beraber zihinlerinin ve bedenlerinin verimli çalışması adına da zengin içerikli enerji tüketmiş olurlar.
- Bol ve zararlı yağlı besinlerden uzak tutun: Çocuklarınızın sağlıklı yağlar tercih etmelerine özen gösterin. Omega 3 yağ asitleri, mental sağlıklarını geliştirmeleri ile beraber hafızalarını kuvvetlendirmede de yardımcı olabilir, dolayısıyla yağları sağlıklı bir şekilde avokado, yağlı tohumlar ve somon gibi balıklardan almalarını sağlayın. İngiliz araştırmacılar, 12 hafta boyunca balık yağı kapsülü alan 15-16 yaş arası 184 öğrencinin, ders başarılarının yüzde 24’ten yüzde 34’e yükseldiğini belirtiyor. Yapılan birçok çalışma, ergenlik döneminden itibaren düzenli Omega 3 alan bireylerde Tip 1 diyabet riskinin azaldığına işaret ediyor.
- Bilinçli tüketici olmalarını sağlayın: Eğer çocuğunuz özellikle lise çağlarındaysa mutlaka besin etiketi okuma konusunda bilgilendirilmesi gerekli. Siz de ebeveynler olarak kendiniz besin etiketi okumayı öğrenmekle beraber çocuğunuza da bilgi aktarımı yaparak sağlıklı beslenmeyi teşvik edebilirsiniz.
- Yatmadan önce yemek yememelerini sağlayın: İnsan vücudunun yemekten sonra besin sindirimi yapabilmesi için zamana ihtiyacı vardır, dolayısıyla hemen yatmadan önce yemek yemek sindirim problemlerine yol açabilir. Uyumadan en az 2 saat önce yemek yemiş olmalarını sağlayın.
Fotoğraf: gaiam.com
- Evinizde abur cubur bulundurmayın: Ev ortamında sağlıksız atıştırmalıkların bulunması çocuğunuzu sağlıksız beslenmeye teşvik edebilir. Bunun yerine buzdolabınızı meyve, sebzelerle donatırsanız sağlıklı tercihler yapmalarını sağlarsınız.
- Su termosu ile dolaşmalarını sağlayın: Çocuğunuzun yanına su termosu/şişesi verirseniz gün boyu su içmelerini sağlayabilir, böylelikle susuz kalmalarını engelleyebilirsiniz!
İlginizi çekebilir: Bilinçli yemek yeme hakkında ilham alabileceğiniz yabancı kitap önerileri