X

Okul döneminde çocukların beslenme çantalarını hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler

Eylül geldi, okul zili çoktan çaldı, çocuklar sıraları doldurdu… Her yıl olduğu gibi bu yıl da milyonlarca öğrenci için yeni eğitim-öğretim dönemi başladı. Aynı zamanda hem ebeveynler hem de çocuklar için yeni rutinler oluşturmanın da zamanı geldi. Uyku düzeninden yemek saatlerine, ev-okul dengesini kurmak için düzenlenmesi gereken pek çok alan olduğu kesin: Sabah erken saatlerde uyanmak, okula hazırlanmak, ders programlarına uyum sağlamak, en önemlisi de çocukların sağlıklı bir şekilde beslenmelerini sağlamak.

Çocukların gün boyunca enerjik ve zinde kalabilmeleri için beslenmenin önemi büyük, bu nedenle evde olduğu kadar okulda da yeterli ve sağlıklı beslendiklerinden emin olmak şart. Dolayısıyla beslenme çantası hazırlarken doğru seçimler yapmak gerekiyor, bu noktada ebeveynlerin rolü oldukça büyük.

Doğru besinlerle dolu bir beslenme çantası, çocuğunuzun okul performansını artırırken, yanlış tercihler ise yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve sağlıksız yeme alışkanlıklarına yol açabilir. İşte beslenme çantalarını hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler:

Dengeli bir plan oluşturun

Doğru bir beslenme çantası hazırlamanın ilk adımı, temel besin gruplarını yeterli miktarda içeren dengeli bir plan oluşturmak. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller açısından zengin bir beslenme çantası oluşturmak, çocukların hem yeterli besin kaynaklarını almasını hem de gün boyunca enerjik kalmalarını destekler.

  • Tam buğday ekmeği, tam tahıllı makarna gibi karbonhidratlar,
  • Tavuk, yumurta, peynir, yoğurt gibi protein kaynakları,
  • Vitamin ve mineral zengini taze meyve-sebzeler,
  • Ceviz, fındık, hurma gibi sağlıklı yağ ve mineral kaynakları, besleyici bir öğün hazırlamanıza yardımcı olabilir.

Eğer çocuğunuz öğlen yemeği için eve geliyorsa, beslenme çantasına ara öğünler için meyve, kuru yemiş, enerji topları, yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıklar koyabilirsiniz; eğer öğlen yemeğini okulda yiyorsa o zaman atıştırmalıkların yanı bir de ana öğün hazırlamanız önemli. Protein zengini sandviçler, tavuklu makarna salatası gibi besleyici ve doyurucu içerikler, sebzeli wrapler, pratik ve lezzetli seçenekler olabilir.

Su tüketimini unutmayın

Çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslenmesi kadar su kaybı yaşamaması da çok önemli. Tüm gün boyunca dehidrasyon yaşamaması için çocuğunuzun beslenme çantasına mutlaka su ekleyin ve düzenli su içmesi için teşvik edin. Suyun yanı sıra taze meyve-sebze suları veya limon, nane gibi aroma verici gıdalarla zenginleştirilmiş sular da ekleyebilirsiniz.

Sızdırmaz, çelik bir matara bu konuda en büyük yardımcınız olabilir. Eğer çocuğunuzun yaşı uygunsa ve güvenli bir şekilde taşıyabileceğinden eminseniz cam şişeleri de tercih edebilirsiniz.

Şekerli gıdalardan kaçının

Şüphesiz ki çocuklar, şekerli atıştırmalıkları çok sever. Ancak, bu tür yiyecekler kan şekerinde ani yükselmelere ve daha sonra da ani düşüşlere neden olduğu için dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu gibi problemlere sebep olabilir. Aynı zamanda bir süre sonra yorgun hissetmeye de zemin hazırlayabilir. Bu nedenle çocuklarınızın beslenme çantasına tatlı atıştırmalıklar eklemek istediğinizde bunu mümkün olan en sağlıklı şekilde yapmanızda fayda var. Taze meyveler, ev yapımı şekersiz kekler, kuru yemişler veya hurma-fıstık ezmesi gibi sağlıklı tatlı alternatifleri uygun seçenekler olabilir. Ama her ne kadar kolay da olsa çocuklarınız da istese gofret, çikolata, bisküvi gibi paketli gıdaları beslenme çantasına eklememeye özen gösterin.

Tabii bu konuda çocuklarınızı okul kantininden bu tür işlenmiş yiyecekleri almamaları için de uyarmalısınız. Onlara nedenleriyle birlikte açıkladığınızda ve sağlıklı kalmaları için neleri yiyip neleri neden yememeleri gerektiğini öğrettiğinizde daha sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları geliştirmelerini sağlayabilirsiniz.

Çocuklarınızın isteklerini göz önünde bulundurun

Çocuklar için yemesi keyifli, lezzetli ve hem göze hem damağa hitap eden tarifler bulmak her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle çocuğunuzun isteklerine de kulak vermenizde fayda var. Damak tadına uygun, tadını sevdiğini ve okulda kolaylıkla tüketebileceği yiyecekler için fikrini alabilirsiniz. Elbette ki ilk tercihi tatlı atıştırmalıklar olabilir ama birlikte bir denge oluşturabilir, hem sağlıklı hem de seveceği alternatiflerle beslenme planını zenginleştirebilirsiniz.

Eğer başlamak için öneriye ihtiyacınız varsa, aşağıdaki alternatifleri de değerlendirebilirsiniz:

  • Mini sebzeli muffinler,
  • Ev yapımı şeker ilavesiz kuru meyveli kekler,
  • Taze meyve dilimleri ve fıstık ezmesi,
  • Havuç, salatalık gibi sebze dilimleri ve humus ya da peynir ezmesi,
  • Yoğurt parfe,
  • Ev yapımı hurmalı, yulaflı enerji topları,
  • Sebzeli, tavuklu wrapler,
  • Tam buğday ekmeği ile hazırlanmış peynirli sandviç.

Kısacası, beslenme çantası hazırlarken hem sağlıklı hem de çocukların seveceği alternatifler yaratmak mümkün. Dengeli bir beslenme düzeni çocuğunuzun hem gelişimini hem de okul performansını olumlu etkileyecek, sağlıklı alışkanlıklar geliştirmelerine yardımcı olacaktır.

İlginizi çekebilir: Okul döneminde çocukların sağlıklı beslenmesi için öneriler

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

“Migros ile İyisin”: Üreticiden tüketiciye herkese iyi gelecek bir alışveriş deneyimi

Hepimiz hayatımız boyunca hem kendimiz hem de sevdiklerimiz için en iyisini istiyor, en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Her zaman doğru seçimler yapmanın ve attığımız her adımın güvenilir olmasının peşindeyiz. Bu yüzden alışveriş yaparken sahip olduğumuz standartlar oldukça yüksek. Hem kaliteli hem güvenilir ürünler bulmak hem de bütçemize dost tercihler yapmak istiyoruz. Ancak, günümüz koşullarında tüm bu standartları sağlayan alışverişler yapabilmek pek kolay görünmüyor.



Güzel haber şu ki; 70 yıllık köklü geçmişiyle Türkiye’de modern perakendenin kurucusu ve “yeni nesil perakende” anlayışının mimarı olan Migros, “Migros ile İyisin” diyerek iyi bir alışveriş deneyimi sunmanın ötesine geçiyor. “Hepimize İyi Gelecek” mottosuyla yola çıkan Migros, çalışanından müşterisine, çiftçisinden tedarikçisine çepeçevre dokunduğu herkese sesleniyor ve dokunduğu tüm paydaşlarıyla çok büyük bir ekosistem yaratıyor.

Herkes için en iyiyi sunan bir alışveriş ekosistemi

Çoğu zaman göz ardı ediliyor gibi görünse de gerçek bir alışveriş deneyiminin arkasında yalnızca tüketiciyle sınırlı kalmayan çok büyük bir ekosistem var. Bu ekosistemin bilincinde olan Migros, her paydaşın önemini biliyor ve bu anlayış doğrultusunda hareket ediyor. Üreticiden tedarikçiye, çalışanlardan müşteriye kadar geniş bir ağda herkes için en iyisini sunan Migros, 75 bin çalışanıyla, 23.500 iş ortağıyla sürdürülebilir ve güçlü bir iş birliği modeline sahip. Müşteri odaklı oluşunun yanı sıra yerli üreticilere sağladığı destekle de bu ekosistemin güçlenmesine katkı sağlayan Migros, iş ortaklarına da her zaman büyüme imkanı tanıyor.



Yerli üreticiler, ürünlerini güvenilir bir şekilde tüketicilere ulaştırmanın mutluluğunu ve rahatlığını yaşarken, tüketiciler de kaliteli, taze ve uygun fiyatlı ürünlere kolayca erişebilmenin konforunu ve keyfini sürüyor. Sunduğu geniş ürün yelpazesi, uygun fiyat politikası ve güçlü kampanyalarıyla Migros, her alışverişte müşterilerinin gönlünü fethetmeyi başarıyor. Tüm bunların yanı sıra hem doğaya hem de üreticiye iyi gelen bir anlayışla çalışan ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını, doğal kaynakların korunmasına yönelik adımları destekleyen Migros, her geçen gün ekonomiye, tarıma ve istihdama katkı sağlamaya devam ediyor.

Migros Müşteri Deneyimi Stratejisi ve Pazarlama İletişimi Direktörü Sinem Serdar da “Migros’un dokunduğu herkes üzerinde güçlü pozitif etkisi var” diyerek Migros’un tüm Türkiye’ye iyi gelen bir anlayışla çalışmalarını sürdürdüğünün bir kez daha altını çiziyor. Bu anlayış sayesinde Migros, alışverişin çok ötesinde bir değer sunarak Migros ile İyisin mottosunun arkasındaki güçlü ağı korumaya devam ediyor.

*Bu yazı Migros katkılarıyla hazırlanmıştır.





İlgili Makale