Okuduklarınızı hemen unutuyorsanız işte yapmanız gerekenler

Kitap ve dijital platform gibi çeşitli kaynaklar yardımıyla okuma yaptıktan sonra okuduğunuz bilgiler aklınızdan uçup gidiyor mu? Eğer bu soruyu olumlu bir şekilde cevaplıyorsanız şu anda doğru yerdesiniz. Bu yazımızda, okuduklarınızı unutmamanıza yardımcı olacak okuma pratiklerini sizler için kaleme aldık.

Sabah ve öğle vakitlerinde okuma yapın

Çeşitli bilimsel araştırmalara göre, insan beyni sabahları ve öğlenleri en verimli şekilde çalışıyor. Günün bu zaman dilimlerinde beynin edindiği bilgileri işlemesi kolaylaşıyor ve işlenen bilgiler zihne daha etkili bir şekilde yerleşiyor. Ayrıca, bu vakitlerde alınabilen güneş ışığının enerjisi de beyin fonksiyonlarına katkı sağlayarak verimliliği yükseltiyor. Bu nedenle, daha kalıcı bir deneyim ve bilgi edinme süreci için sabahları ya da öğlenleri okuma yapmayı tercih edebilirsiniz.

Çevresel faktörleri önemseyin

Okuma yapacağınız ortam, bu eylem için büyük bir önem taşıyor. Örneğin, fazlasıyla gürültü bir ortamda kitap okumaya çalışırsanız odağınızı hızlıca kaybedebilirsiniz. Bu yüzden, okuma yapacağınız mekanda dikkatinizi dağıtacak unsurların olmamasına özen göstermelisiniz. Ayrıca, bu eyleme göre düzenlediğiniz ortamda dikkatinizi dağıtmadan size yardımcı olabilecek objelere de önem vermelisiniz. Okuma esnasında edindiğiniz bilgileri eylemi gerçekleştirdiğiniz ortamdaki çeşitli nesnelerle bağdaştırabilirsiniz. Bulunduğunuz ortamdaki bir dekorasyon eşyası veya bitki gibi herhangi bir unsuru tekrar gördüğünüz zaman okuma yaptığınız esnada kazandığınız bilgileri yeniden hatırlayabilirsiniz. Kısacası, bu aktiviteyi gerçekleştirdiğiniz mekandaki çeşitli ögelerin aktiviteyle elde edilen verilerle bağlantıya geçtiğini ve zihninizde güçlü bağlantı noktaları oluşturduğunu fark etmelisiniz.

Anahtar kelimelere odaklanın

Okuduğunuz herhangi bir kaynaktaki anahtar kelimelere mutlaka odaklanmalısınız. Anahtar kelimeler, beyninizin bilgiyi organize etmesini ve ilişkilendirmesini kolaylaştırır. Bu sayede, okuduğunuz herhangi bir metindeki temel fikirleri anlamanız hızlanır ve hatırlama beceriniz de güçlenir. Ayrıca, bu kelimeler uzun metinlerde gereksiz detayları elemenize ve önemli noktaları yakalamanıza yardımcı olur. Bu kelimeleri tespit ettikten sonra da onları farklı şekillerde zihninizde kodlamaya özen göstermelisiniz. Bu noktada, okuduğunuz herhangi bir cümlede birden fazla anahtar kelime olabileceğini ve her anahtar kelimeye eşit derecede dikkat vermeniz gerektiğini vurgulamak istiyoruz.

Okuduklarınızı görselleştirin

Okuma yaparken edindiğiniz bilgileri zihninizde veya kağıt gibi somut bir ortamda görsel imgelerle canlandırmayı göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde, beyninizin görsel hafıza kapasitesini kullanarak öğrenme ve hatırlama süreçlerini iyileştirebilirsiniz. Okuduklarınızı görselleştirirken edindiğiniz bilgileri kendinize has bir şekilde resimleştirebilirsiniz ve daha sonra çizmiş olduğunuz figürleri inceleyerek bu bilgileri tekrardan hatırlayabilirsiniz. Örneğin, bir hikaye okurken karakterleri zihninizde canlandırarak anlayabileceğiniz şekilde bir kağıda çizebilirsiniz. Başta soyut kavramlar olmak üzere her bilgiyi görselleştirerek bilgilerin uzun süreli hafızanıza aktarılmasını sağlayabilirsiniz.

Uykusuz kalmayın

Pek çok fiziksel ve psikolojik rahatsızlığın nedeni olan uykusuzluk, okuma eylemiyle edindiğiniz bilgilerin zihninizden silinmesine yol açabilir. Düzensiz ve kalitesiz uyku gün içinde odaklanma problemi ve dikkat dağınıklığı yaşamaya yol açabildiği için zihnin doluluk oranı azalmaz ve yeni bilgiler edinmek zorlaşır. Bu nedenle, yeteri kadar uyuyarak beyninizin öğrendiğiniz bilgileri işlemesini ve bu bilgilerin uzun süreli hafızaya aktarılmasını sağlayabilirsiniz.

Yukarıdaki yöntemleri uygulayarak okuma eylemini daha kalıcı bir hale getirebilirsiniz. Bu yöntemlere ek olarak, kitap veya tablet gibi okuma yaptığınız kaynakların üzerine bilgileri hatırlamanıza yardımcı olacak notlar alabilirsiniz. Sadece sizin anlayacağınız şekilde yazdığınız notları tekrar okuyarak okuduklarınızı etkili bir şekilde hatırlayabilirsiniz. Notlarla birlikte, halihazırda yazılı olan metinlerde önemli gördüğünüz cümlelerin veya kelimelerin altını renkli bir kalemle çizebilirsiniz ya da bu unsurları yuvarlak içine alabilirsiniz. Bu basit uygulamalar sayesinde hem okuma alışkanlığınızı geliştirebilirsiniz hem de okuduklarınızı zihninize kazıyabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: 2024 yılında çıkan en iyi kitaplar

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!