Öğrenmenin anatomisi: Öğrenme süreci beyinde nasıl işler?
Bilimsel araştırmalar, öğrenme sürecinin özgün olduğunu ve herkes için farklı işlediğini kanıtlamış durumda. Ancak yine de öğrenmenin doğasında herkes için geçerli olan bazı kurallar mevcut. Oakland Üniversitesi’nden öğrenme üzerine çalışmalar yapan Barbara Oakley, konuyla ilgili olarak sahip olduğumuz 2 farklı sinir ağına dikkat çekiyor: odaklanma ve yayılma.
Oakley’e göre; öğrenmek istediğimiz şeye odaklanıp tüm dikkatimizi ona verdiğimizde, beynimizdeki odaklanma sinir ağı sistemini çalıştırıyoruz. Ancak bu şekilde beynimizin çok küçük bir bölümünü çalıştırmış oluyoruz ve tam anlamıyla öğrenme gerçekleşemiyor. Öte yandan başımızı öğrenmeye çalıştığımız şeyden kaldırıp başka şeylerle ilgilendiğimizde beynin öğrenmeyle ilgili diğer sinir ağları devreye giriyor. Arka planda Oakley’in yayılma adını verdiği ağlar çalışırken alınan bilgileri işleme ve öğrenme süreci de devam ediyor. Üzerinde çalıştığımız şeye geri döndüğümüzde ise onu artık anladığımızı fark ediyoruz. Bu durum, hepimizin yaşadığı, bir şeye ikinci kez baktığında anlama durumunu da açıklıyor.
İlginizi çekebilir: İnsanın en iyi öğrenme yolu: kalıcı idrak
Bu noktada akıllara gelen soru ise; odaklanma ve yayılma sinir ağı sistemlerine ayrı ayrı en uygun konular olup olmadığı. Oakley’in cevabı bu konuda oldukça net:
“Öğrenme sürecinde bu 2 ağ sistemi birlikte hareket eder. Aslında öğrenme, beynin bilgiyi bu 2 sistemde gidip gelerek işlemesidir. Bu her konu için böyledir. İster matematik öğrenin, ister dans, isterseniz de bir arabayı park etmeyi… Bir şeyi öğrenmek için önce ona odaklanmanız, sonra da ondan uzaklaşmanız gerekiyor.”
Barbara Oakley’den öğrenme sürecinin işleyişiyle ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:
İlginizi çekebilir: Zor öğrenen çocukların öğrenme becerileri nasıl geliştirilir?
Kaynak:
bigthink.com