Öğrenilen bilgileri kalıcı hale getirebilmenin 10 kısa yolu
Doğumdan ölüme kadar geçen süreçte hayatımızın her alanında yaşadığımız deneyimler, bizden daha deneyimli bireylerin bizlerle paylaştığı bilgiler ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgiye erişimin saniyeler aldığı internet yoluyla bir çok farklı şey öğreniyoruz. Hayatımız boyunca öğrendiğimiz bilgilerin bir kısmını deneyimlerimizle birleştirerek içselleştirebiliyor olsak da, bir çok bilgiyi kısa süreli hafızamızdan uzun süreli hafızamıza transfer edebilmemiz mümkün olmuyor.
Öğrenilen bilgilerin kalıcı olmasını sağlamak zor gibi görünse de, günlük akışınız içinde yapacağınız küçük değişikliklerle öğrendiğiniz bilgilerin kalıcı olmasını sağlamanız mümkün;
1. Zihninizi öğrenmeye hazırlayın
Öğrendiklerinizi kalıcı hale getirmeye başlamadan önce biraz eğlenmeye hazır mısınız? Aklınızdan geçen ilk kelimeyle kafiyeli olabilecek tüm kelimeleri bulmaya çalışın. Kelime bulamamaya başladığınız seviyede, anlamsız kelimeler üretin. Bu kısa ve basit alıştırma, zihninizin öğrenmeye ve üretmeye açık hale gelmesine yardım edebilecek bir ısınma çalışması.
2. Size eşlik edebileceğini düşündüğünüz grup arkadaşları edinin
Bir şeyler üzerinde çalışmak ya da yeni bir şeyler öğrenmek için isteksizseniz, öğrenme sürecinize yakınınızdaki bir arkadaşınızı dahil ederek deneyiminizi eğlenceli hale getirebilirsiniz. Grup çalışması, yaptığınız işe daha iyi odaklanabilmeniz ve süreci daha iyi gözlemleyebilmeniz için mükemmel bir araçtır. Yalnızca kendinize karşı değil, grubun diğer üyelerine karşı da sorumluluk taşıdığınız için sizi öğrenmeye ve gelişime daha açık hale getirir.
3. Çevrenizde neler olduğunu kontrol edin
Öğrenmenin gerçekleştiği ortam, öğrenme kalitenizi doğrudan etkileyen bir dinamiktir. Çalışma ortamınızın temiz ve sessiz olmasına dikkat edin. Zaman zaman park, kafe, kütüphane gibi farklı ortamlarda çalışarak öğrenme sürecini monoton bir deneyim olmaktan kurtarabilirsiniz. Uyku ve rahatlamayla özdeşleştiği için yatakta çalışmaktan kaçınmalısınız.
4. Bir anda sadece bir şeye odaklanın
‘’Multitasking’’ olarak tabir edilen aynı anda bir çok şeyi yapabilme yeteneği günümüzde her ne kadar değer gören bir özellik olsa da, aynı anda bir çok farklı şeyle uğraşıyor olmak yaptığınız işlerin kalitesini düşürür. Sonucunda yaptığınız hataları düzeltebilmek için daha fazla zaman ve efor sarf etmek durumunda kalırsınız. Bu nedenle bir anda yalnızca tek bir şeye odaklanmaya ve yaptığınız işi en iyi şekilde tamamlamaya özen göstermelisiniz.
5. Hata yapmaktan korkmayın
Singapur’da yapılan bir grup çalışmasında, dışarıdan destek almadan üst düzey matematik problemleri çözmeye çalışan bireylerin daha başarısız oldukları görülmüş; ancak sürece bakıldığında bu kişilerin problemlerin çözümü için daha fazla detaya indikleri, çok daha fazla yaratıcı fikir ürettikleri ve farklı yöntemlerle çözüme ulaşmaya çalıştıkları gözlemlenmiş.
Başarıya giden yolda hata yapmaktan çekinmeyin. Hatalarınızı öğrenme sürecinizin bir parçası olarak gördükçe ve üzerinde düşünmek için efor sarf ettiğiniz sürece, size yeni bakış açıları kazandırdıklarını ve olaylara geniş bir çerçeveden bakmaya başladığınızı fark edeceksiniz.
6. Kendinizi test edin
Kendi kendinize sorular sorarak, arkadaşlarınızla tartışma ortamları yaratarak kendinizi sık sık test edin ve sınırlarınızı zorlayın. Eğer verdiğiniz cevapları tatmin edici bulmuyorsanız, sorunun kaynağına inmeye ve soru sorarak araştırmaya devam edin. Bilgi sürekli tekrar edildiğinde ve derinine inilerek içselleştirildiğinde, kalıcı olarak uzun süreli hafızanızda yer edinecektir.
7. Öğrendiğiniz bilgileri uygulamaya geçirin
Öğrenilen bilgilerin kalıcı olmasını sağlamanın en garantili yolu, bu bilgileri hayatınızın her aşamasında kullanmanız ve deneyime dönüştürmenizdir. Yaşamınız boyunca bir işinize yaramayacak ve somutlaştıramadığınız bilgilerin kalıcı olması mümkün değildir. Bu nedenle öğrendiğiniz her şeyi günlük problemlerinizin çözümünde kullanmaya ve hayatınızın her alanında deneyime dönüştürmeye çalışın.
8. Öğrendiğiniz bir bilgiyi farklı kaynaklarla ve yöntemlerle zenginleştirin
Farklı kaynaklar, farklı uygulamalar ve farklı yaklaşımlar; aynı bilgiye bir çok farklı yönden bakabilmenize ve resmin bütününe odaklanmanıza yardımcı olur. Aynı şekilde öğrendiğiniz bilgileri duyularınızı kullanarak farklı yollardan öğrenmek de, beynin farklı bölgelerini uyararak bilginin daha kalıcı olmasına ve bilgiyi içselleştirmenize yardımcı olur. Edinmek istediğiniz herhangi bir bilgiyi kalıcı hale getirebilmek için farklı kitaplar okuyabilir, videolar izleyebilir ve öğrendiklerinizi yazabilirsiniz.
9. Yeni bilgileriniz ve eski bilgileriniz arasında bağlantılar kurun
Yeni öğrenilen şeyleri eski deneyimlerle bağdaştırabilmek ,bilgilerin tekrar edilmesine yardımcı olacağı için kalıcı olmasını sağlar. Örneğin; Machbeth’i okuyorsanız kitaptan edindiğiniz bilgilerle daha önce sahnede izlediğiniz oyun arasında bağlantılar kurun. Shakespeare’in hayatını, İskoçya’yı, Orta Çağ’ı aklınıza getirin ve yaşamınızdan çeşitli olaylarla bağdaştırmaya çalışın.
10. Kendinizden emin olun
Son olarak, kendinizden emin olun ve başarılı olacağınıza dair olan inancınızı yüksek tutun. Yapabildiklerinize değil yapabileceklerinize odaklanın ve zekanın, hafızanın, zihnin sürekli değişim içinde olan, dinamik bir olgu olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Kaynak: Greatist