Öğrencilerin omurga sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenler
Yeni bir eğitim öğretim dönemi başladı! Öğrenciler, veliler son derece heyecanlı… Anaokulu ile birlikte okul hayatına ilk kez adım atan miniklerden sınav stresi ile yeni döneme başlayan lise son öğrencilerine kadar milyonlarca çocuk ve genç sınıflarının yollarını tuttu. Haliyle ilk ders zilinin çalması da gündeme öğrencilerin omurga sağlığını getirdi.
Uzun süren ders saatleri, ders kitaplarının ağırlığıyla sarkan sırt çantalarının yükü, ergonomik olmayan okul sıraları, ders boyunca aynı pozisyonda oturmak, saatlerce devam eden sınavlar, yanlış duruş pozisyonu ve benzeri pek çok faktör, öğrencilerin omurga sağlığını tehdit ediyor. Ve bu durum başta anne babaların kaygılanmasına neden olurken, çocukların sağlıklı gelişimine de engel oluyor. Peki, neler yapılabilir, hangi önlemler öğrencilerin omurga sağlığını korumaya yardımcı olabilir? İşte ebeveynlerin ve eğitimcilerin mutlaka göz önünde bulundurması gereken önemli noktalar:
Çanta seçimine ve kullanımına dikkat edin
Ah o koca koca çantalar… Pek çok anne babanın içini sızlatan bir görüntü olabilir, çocuklarının kendilerinden büyük çantaları taşımaları. Kitaplar, defterler, beslenme çantası, suluk, kalem kutu ve benzeri gerekli eşyalar derken öğrencilere okulda lazım olan şeylerin listesi epey uzun; haliyle okul çantalarının ağır olması da kaçınılmaz görünüyor. Ancak, birtakım önlemler almak mümkün. Öncelikle, eğitimcilere düşen en büyük görevlerden biri okulda çocukların kişisel eşyalarını güvenle muhafaza edebileceği alanlar oluşturmak.
Dolaplar, kilitli kutular veya raflar gibi düzenlemeler, öğrencilerin her gün aynı eşyaları getirip götürme mesailerini azaltabilir. Öte yandan, çocukların doğru sırt çantası kullanımı konusunda da desteklenmesi önemli. Tek askı ile sırt çantalarının taşınması omurga sağlığı için tehlikeli, bu nedenle mutlaka iki askıyı da takmaları konusunda destek olun ve iki askının da eşit uzunlukta olmasını sağlayın. Mümkünse ergonomik sırt çantalarını tercih edin, özellikle bel desteği olan çantalar çocuklarınızın omurga sağlığının korunmasına destek olabilir.
Dilerseniz özellikle küçük yaş gruplarındaki öğrenciler için tekerlekli ve çekme kolu olan çantaları da alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.
Ergonomik düzenlemeler yapın
Okullarda velilerin, öğrencilerin ve hatta öğretmenlerin tek başına ergonomik düzenlemeler yapması pek mümkün olmasa da bu konuda okul yönetimi ile iletişime geçmek oldukça önemli. Öğrencilerin kendilerinden çok uzun ya da çok kısa sıralarda oturması, sıra ile masanın arasındaki uzunluk farkının öğrencilerin boyuna uygun olmaması, oturma yerlerinin çok sert olması gibi detaylar, omurga sağlığını doğrudan etkiler, bu nedenle okullarda önlem alınması oldukça önemli.
Öte yandan, evde çocuklarınızın odasındaki çalışma masası ve sandalyenin de ergonomik tasarıma sahip olması omurga sağlığının desteklenmesi açısından kritik öneme sahip. Hele ki sınav senesinde olan çocuklarınız çalışma masalarının başında çok fazla zaman geçiriyorsa mutlaka bu düzenlemeyi yapmalı, oturma simidi, bel yastığı, ayak desteği gibi detayları da ekleyebilirsiniz.
Doğru duruşu teşvik edin
Öğrenciler okulda genellikle uzun süreler boyunca sıralarda oturuyorlar, yani ortalama bir okul gününün yarısından fazlası sırada oturarak geçiriyor. Bu süre zarfında yanlış oturma pozisyonlarını sürdürdüklerinde boyun, bel, sırt ve kalça bölgeleri zarar görebiliyor. Dolayısıyla hem ebeveynlerin bu konuda çocuklarında farkındalık yaratmaları hem de öğretmenlerin ders sürecince çocuklara doğru oturmayı hatırlatmaları gerekiyor. Aksi halde kambur bir oturuş çocukların sık sık bel ve boyun ağrıları yaşayarak motivasyonlarının ve odaklanma sürelerinin düşmesine de neden olabilir.
Mola vermenin önemini hatırlatın
Hem ebeveynler hem de eğitimciler, öğrencilere ister ders çalışıyor ister oyun oynuyor ister kitap okuyor olsunlar, hangi işle uzun süre uğraşırlarsa uğraşsınlar mutlaka düzenli ara vermeleri gerektiğini hatırlatmalılar. Ve öğrencilerin mola verdikleri anlarda bedenleri esnetmeleri gerektiği konusunda da uyarmalılar. 5 dakika da olsa bedeni esnetmek, kısa bir yürüyüşe çıkmak, uzun süre oturmanın veya sabit durmanın kaslarda yarattığı gerginliği hafifletmeye yardımcı olarak omurga sağlığının desteklenmesine destek olur.
Doğru ayakkabı seçimine yönlendirin
Doğru ayakkabı seçimi, omurga sağlığını dolaylı olarak etkileyebilir. Destekleyici, rahat, konforlu ve ayak numarasına tam uyan ayakkabılar, çocukların daha dengeli yürümesine, durmasına, koşmasına, kısacası hareket etmesine yardımcı olabilir. Yanlış ayakkabı seçimi, bel ve sırt ağrılarına, duruş bozukluklarına yol açabilir. Dolayısıyla hem ebeveynlerin bu konuya dikkat etmesi hem de çocukların bu konuda bilgilendirilmesi oldukça önemli.
Bilinçli teknoloji kullanımına rehberlik edin
Teknolojinin hızla geliştiği ve çok küçük yaşlardan itibaren artık pek çok çocuğun elinde telefon, tablet gibi elektronik aletlerin görülme sıklığının arttığı su götürmez bir gerçek. Bir süre sonra bu durumu engellemeye çalışmak pek de gerçekçi olmayabilir, dolayısıyla hem ebeveynlerin hem de eğitimcilerin çocukları teknolojiyi bilinçli kullanmaları konusunda teşvik etmeleri oldukça önemli. Sürekli eğilerek, baş önde ya da genel olarak yanlış pozisyonlarda oturarak veya uzanarak telefon ve tablet kullanmak boyun ve sırt ağrılarına neden olabilir. Bilinçli teknoloji kullanımına rehberlik etmek ve ekran sürelerini kısıtlamak omurga sağlığının korunması açısından oldukça önemli.
Düzenli egzersizi destekleyin
Bütüncül zihinsel ve fiziksel sağlığın yanı sıra özellikle omurga sağlığının korunması için de düzenli egzersiz her yaştan birey için büyük önem taşıyor. Çocuklarınızı, öğrencilerinizi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda uygun spor dallarına yönlendirebilir, düzenli egzersiz yapmaları, hareket etmeyi rutinlerinin bir parçası haline getirmeleri için teşvik edebilirsiniz. Ayrıca, çocukların duyaraktan ziyade görerek öğrendiklerini de unutmayın. Onlara bu konuda iyi bir rol model olmanız, süreci destekleyecektir.
Küçük yaşlardan itibaren omurga sağlığı korunmaya başlanırsa, ilerleyen yaşlarda oluşabilecek potansiyel sağlık sorunlarının önüne geçilebilir. Bu öneriler, öğrencilerin omurga sağlığını iyileştirmek için iyi bir başlangıç olabilir.
İlginizi çekebilir: Postür bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir, nasıl düzeltilir?