X

Öfkeye yenik düşmemek için empatinin gücünü kullanın

Empati, bir başkasının duygularını ve yaşantılarını anlayıp bunları paylaşabilme yetisi olarak tanımlanıyor. Kendinizi o kişinin yerine koyduğunuzu farz edin; o ne hissediyorsa siz de öyle hisseder, o dünyayı nasıl bir gözle görüyorsa siz de o gözle görürsünüz. Harper Lee’nin ünlü romanı Bülbülü Öldürmek’te Atticus Finch ne demişti: “Bir insanı, sorunu onun açısından düşünmeye alışmadıkça anlaman olanaksızdır. … Derisinin içine girip gezineceksin.

Empati kurma becerisi her ne kadar bilinçaltı düzeyde başlasa da başka birinin düşüncelerini, duygularını ve niyetlerini anlayabildiğimiz ölçüde empati yetisini bilinç düzeyine taşıyabiliriz. Diğer bir deyişle, empati kurma becerisi yeterince gelişmemiş kişiler bile beynini bu yönde eğitebilir, bilinçli bir çaba ve pratikle daha kolay empati kurabilirler.

Öncelikle, kişilere ve olaylara ön yargılardan arınmış şekilde, yargılama yapmaksızın yaklaşmamız gerekiyor. Karşımızdakinin acısını anlamak istiyorsak, ona “ulaşmamız” lazım ve bunun için de araya girmeden, herhangi bir müdahalede bulunmadan dinlemeliyiz. Rehabilitasyon uzmanı Rekha Shrivastava, “Onun duygularını duyun, tüm benliğinizle onun yanında ve o anda olun,” diyor.

Karşımızdaki insan ancak onu gerçekten dinlediğimizi hissettiğinde tam anlamıyla açılabilir ve kendisini neyin üzdüğünü dürüstçe anlatabilir. Kuşkusuz, bu türden bir empati iki kişi arasında yadsınamaz bir bağın kurulmasını sağlar. Empati kurma becerisini geliştirmek ya da bunu baştan inşa etmek için demek ki karşımızdakinin düşüncelerini ve hislerini, belli olaylara yaklaşımındaki niyet ve sebeplerini anlamamız gerekiyor. Bu noktada, sakinlik son derece önemli. Karşımızdaki kişi bize açılırken, telaşsız bir ruh haliyle ve zihinle onu dinlemeli, anlık bir öfke ya da kızgınlığın asıl ihtiyacımız olan sakinlik hissini yenmesine izin vermemeliyiz.

Empatiyle yaklaştığımızda, değer verdiğimiz insanı gerçekten olduğu gibi görürüz –o artık hayalimizdeki ya da olmasını arzu ettiğimiz kişi değildir, asıl benliğiyle karşımızdadır. Ona olan hislerimiz, onun bizim için yaptıklarından ya da yapmadıklarından bağımsız olarak, yalnızca sahip olduğu özellikler ve karakterinin etkisiyle şekillenir. Empati sayesinde biliriz ki, bir insanla aynı tecrübeden geçsek bile düşüncelerimiz ve duygularımız farklı olabilir.

Empati yetisini nasıl geliştiririz?

Her şeyden önce kendimize karşı empatiyle yaklaşabiliyor muyuz? Nasıl hissettiğimiz hakkında gerçekçi miyiz? Yoksa hislerimizi duymaktan kaçınıyor muyuz? Yanıt evetse, kabul etmeye yanaşmadığımız duyguları keşfetmekle yola koyulabiliriz. Dr. Michael Mcgee’ye göre, öfke, acı, kırgınlık, kıskançlık ve güvensizlik gibi olumsuz duygulara karşı aldığımız gardı indirmek gerekiyor, bunu gerçekten istemeli, kendimizi olduğu gibi kabul etmeye çalışmalıyız.

Empati için önce kendi düşüncelerimizi, ön yargı ve duygularımızı anlamak önemli çünkü başkalarının nasıl düşünüp hissettiğini ancak bu sayede aşama aşama keşfedebiliriz.

İkinci adım ise karşımızdakine dikkat kesilmek. Onu görmek mi istiyorsunuz, bakın ona. Duymak için onu, dikkatlice dinleyin. O anda, onunla birlikte olun.

Sırada merak ve merakın tetiklediği sorular var. Karşımızdaki kişi ne düşünüyor, nasıl hissediyor sormaktan çekinmeyin. “Seni anlamak istiyorum. Bunun için bana yardımcı olur musun?” iyi bir başlangıç olabilir.

Dördüncü olarak da “yansıtmalı ifadeler” faydalı olabilir. Karşınızdakinin derdini doğru anladınız mı? Yeterince derine inebildiniz mi? Onu dinledikten sonra aklınızda şekillenen düşünceleri, duyduğunuz hisleri paylaşın ve hatalı olduğunuz ya da eksik kalan yönleri onun tamamlamasına izin verin.

Öfkeyi yenmenin bir yolu olarak empatinin gücü

Empatinin gelişmesini engelleyen pek çok durum, ön yargı ve duygu var. Ama sanırım öfke hali bunların en yaygın ve kuvvetli olanı. Öfke zararlıdır, öte yandan kendi bakış açımıza ters düşen yorumlarda ya da davranışlarda bulunan insanlara karşı öfkelenmemiz de doğal bir şeydir.

Öfke kontrol edilmeli. Dizginlenmeli. Bunun için, öfkeye neden olan durumu kısmen karşımızdakinin davranışının, kısmen de bizim empati kurma eksikliğimizin sonucu olarak görmeliyiz. Bu noktada, başkalarının düşüncelerini, hislerini veya davranışlarını kontrol edemeyiz ama kendi empati becerilerimizi kesinlikle geliştirebiliriz.

Öfkemizi empati yoluyla dizginlemek için Dr. Tony Fiore üç temel yeti olduğunu belirtiyor: Dinlemek, kendinin farkında olmak ve kabul etmek.

Empatiyle dinleme, sıradan bir dinleme deneyiminin ötesinde, daha derinlere uzanan bir eylemdir. Empatiyle dinlerken, dünyayı başkalarının gördüğü şekilde görebilmek için karşımızdakinin bakış açısını kullanırız. Böylece, onların nasıl hissettiğini daha kolay bir şekilde anlarız.

Kendinin farkında olmaktan kast edilen ise kendi düşüncelerinizi ve duygularınızı daha iyi anlamaktır. Kendi hislerimize açık olduğumuz ölçüde, başka birinin duygularını da daha doğru okuruz ve çoğu zaman öfkemizi etkili bir şekilde kontrol edebiliriz.
Kabul etmek yetisine geldiğimizde, başkalarının bize “gülünç” gözüken düşünce ve duyguları olabileceğini kabul etmemiz gerekiyor. İnsanların onlara nasıl hissetmeleri gerektiğini söyleyen birilerine ihtiyacı yok. Başkalarının ne hislerine yön verebiliriz ne de belli bir şekilde düşünmekten vazgeçmesini sağlayabiliriz. Ama onları anlayabiliriz. Empati kurarak.

David D. Burns, öfke yaratan düşüncelerin çoğunlukla çarpıtmalar içerdiğini ifade ediyor. Bu çarpıtmaları düzeltmek ise öfkeyi azaltır ve empati işte bu çarpık düşünceleri düzeltmeye imkân tanıyarak öfkeye yenik düşülmemesini sağlar.

Öfkelenmek de bir duygu, değil mi? Öfkelenmeye hakkım yok mu, karşımdaki hatalı olamaz mı? Bu sorular aklınıza geldiğinde hemen şunu da sorsanız: Öfkelenmek benim yararıma mı? Neyi çözecek? Öfkemden ben ya da dünya gerçekten yararlanacak mı? Bu soruların cevabını geçmişte öfkelendiğiniz anlara giderek bulabilirsiniz, o anlar daha farklı davransaydınız, yani sakin bir şekilde empati kurmaya çalışıp öfkenizi sustursaydınız siz de çevreniz de daha az incinmez miydiniz?

Geçmiş anları değiştiremeyiz belki ama, yeni yaşantılarımızın öfkenin ve kızgınlığın gölgesinde şekillenmesine engel olmak bizim elimizde. Yeter ki sakinliğin kıymetini bilip doğru sorularla doğru çıkarımları yapabilelim. Anlayış ve empati kendiliğinden gelecektir.

Kaynaklar:
Dr. David Burns, İyi Hissetmek- Yeni Duygudurum Tedavisi, çev. Özay Süsoy, Altın Kitaplar, 2013 (8. Basım)
https://www.cognitivehealing.com/personal-growth/learn-how-to-reduce-anger-by-developing-empathy/
https://www.psychologytoday.com/us/blog/mindful-anger/201809/learn-empathy-in-just-5-steps
https://www.streetdirectory.com/travel_guide/8092/self_improvement_and_motivation/how_empathy_can_reduce_your_anger.html
https://drmichaelmcgee.com/empathy/

İlginizi çekebilir:
Yeme bozuklukları ve yoga: Ahimsa ilkesi, yeme bozukluklarıyla mücadelede yardımcı olabilir
Yeme bozuklukları ve duygularımız arasındaki ilişki: Duygusal dengenizi bulmaya yardımcı olacak bir kriya pratiği

Burcu Uluçay: Sözcüklerle, cümlelerle dahası dille uğraşmayı hep sevdim. Bunun üniversitede mütercim tercümanlık okumamda önemli bir payı oldu. 2012’de Marmara Üniversitesi’nden mezun olduğumda bir sene kadar çeşitli alanlarda çevirmenlik yaptım. “Şirket-bazlı” çevirmenliğin pek bana göre olmadığını anlayınca daha “naif” bir yönü olan yayıncılık dünyasına yöneldim. Fakat The University of Westminster’da Cultural and Critical Studies (Kültürel Çalışmalar) yüksek lisans programını burslu okuma şansı kapımı çalınca –pırrr– Londra’ya uçtum. 2014’te elimde afili diplomamla yurda döndüm. Ama yalnız değildim: Ben ve anoreksiya nervoza birlikte gelmiştik! Londra’ya gitmeden de ufak ufak “yoldayım” dese de pek aldırış etmediğim bu yeme bozukluğu artık sağlığım başta olmak üzere tüm hayatımı etkiliyordu ve kendisini yenmek için halen mücadele veriyorum. Bir taraftan asıl mesleğimi yani çevirmenlik ve editörlük çalışmalarımı sürdürsem de altı aydan uzun bir zamandır tam zamanlı işim buymuş gibi anoreksiya nervozadan iyileşmeye çalışıyorum. Yeme bozukluklarının nedenlerini, tedavi yollarını, iyileşen hastaların öykülerini ve güncel araştırmaları didik didik edip okumaya başladığımda tüm isteğim kendimi bu azaptan kurtarmaktı. Fakat zamanla yeme bozuklukları hakkında Türkçe yazılmış kaynakların İngilizcedekilere göre yetersiz kaldığını gördüm. Üzücü değil mi sizce de? Hele de yeme bozuklukları dünyanın hemen her yerinde bütün yaş grupları için gittikçe tehlikeli bir hal alırken. Tabii bir de yeme bozukluğu yaşayan kişilerin ailelerini, yakınlarını, arkadaşlarını düşünmek lazım. Sevdiklerine yardımcı olmak için daha güvenilir ve güncel içeriklere ulaşsalar ne güzel olur! Böylece önce kendi ailem ve yakınlarım için okuduklarıma dayanarak çeviriler ve derlemeler yapmaya başladım. TEDTalks’ta yeme bozuklukları, kaygı bozukluğu, yoga ve meditasyon gibi konularda ilham verici konuşmalar olduğunu biliyordum çünkü hemen hepsini izlemiş/dinlemiştim. Aralarında Türkçe altyazı çevirisi olmayanlar vardı. TEDTalks’un gönüllü çevirmenler projesine dâhil olup çeviriler yaptım. Sonra blog açma fikri geldi. Blogumda hem yabancı kaynaklardan edindiğim bilgileri hem de kendi deneyimlerimden yola çıkarak yazdığım içerikleri paylaşmaya başladım. Yazdıkça yazdıkça anladım ki paylaşmak ihtiyacım varmış. İtiraf etmek. Yeme bozukluklarının ciddi bir zihinsel rahatsızlık olduğunu, dahası bunu bizim “seçmediğimizi” bilin demek. Böyle böyle Uplifers’la yollarımız keşişti. Yeme bozuklukları hakkında yerleşmiş yanlış düşünceleri değiştirmek için buradaki birlikteliğimizden aldığımız güç önemli bir adım olsun. Yeme bozukluklarının zihnimize işkence eden kötücül sesine birlikte “dur” diyebileceğimize inanıyorum! Bana buradan ulaşabilirsiniz: burcu.ulucay@yahoo.com Bloguma göz atmak isterseniz: https://sahteseslereelveda.wordpress.com/

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale