Öfkenizi başarılı bir şekilde yönetmenin yolları
Yeni bir yılın başlangıcı, her zaman yeni kararlar almak ve eski alışkanlıkların yerine yenilerini koymak için uygun bir dönemdir. Bu yeni başlangıçlar diyete başlamak, spor salonuna yazılmak, yeni bir dil öğrenmek olabileceği gibi kişisel özelliklerinizle ilgili de olabilir. Örneğin öfke yönetimi…
İlgili yazı: Öfkelendiğinizde sövmek aslında sanıldığı kadar kötü değil
Öfkenizi nasıl yönettiğiniz, kişiliğinizle ilgili bir durum. Davranış dediğimiz şey aslında düşünme, hissetme ve tutum sergilemeden oluşuyor. Nörobilim alanında yapılan çalışmalar da düşünme, hissetme ve tutum sergileme yollarınızı değiştirdiğinizde, beyninizi de eğittiğinizi gösteriyor. Yeni alışkanlıklara ne kadar bağlı olursanız, beyninizde bununla ilgili nöronal bağlantıların sayısını o kadar artırmış ve güçlendirmiş olursunuz. Ayrıca, yeni alışkanlıkları pratik ederek otomatik repertuarınıza alabilirsiniz.
Tüm bunlar, öfke yönetimi için de geçerli. Uplifers olarak öfkenizi yönetmeniz için edinebileceğiniz yeni alışkanlıkları sıraladık:
1. Sağlıklı öfke yönetimi için nedenlerinizi yazın
Bu sayede aldığınız kararlara karşı daha fazla sorumluluk duyarsınız. Kendinize “Bundan ne elde etmeyi umuyorum? Bu değişikliği yaparsam hayatımda ne değişecek” diye sorun. Elde ettiğiniz yanıtlar sayesinde, aldığınız kararların yarattığı değişikliği çok daha net görebileceksiniz.
2. Uzun dönem ve kısa dönem için gerçekçi hedefler belirleyin
Sizi büyük hedeflerinize ulaştıracak ufak hedefleri belirleyin. Örneğin ilk başta beden farkındalığınızı geliştirmek için rahatlama çalışmaları yapabilir, zamanla bunları zihinsel farkındalık egzersizlerine dönüştürebilirsiniz.
İlgili yazı: Kendini tanıma rehberi: Öfke
3. Görsel hatırlatıcılar bulun
Ufak notlar, fotoğraflar, posterlerle kendinize hatırlatıcılar oluşturun. Açıkça ve anlaşılır notlar hazırlayın.
4. Beklentileriniz konusunda gerçekçi olun
Alışkanlık edinmek zaman ister. Her bir alışkanlığı kazanmanızı sağlayacak eylemlerin ne kadar vakit alacağını belirlerken gerçekçi olun. Bazıları daha çok, bazıları daha az vakit alabilir.
5. Hayal kırıklığının da bir ihtimal olduğunu unutmayın
İstediğiniz ilerlemeyi sağlayamadığınızda, kendinizi acımasızca eleştirmekten uzak durun. Zihinsel farkındalığı elden bırakmayın. Eski alışkanlıklarınızdan vazgeçmek sizi mutsuz ve bazen kızgın yapabilir. Kendinizi “kendiniz” gibi hissetmeyebilirsiniz. Bunun zamanla geçeceğiniz kendinize hatırlatın.
İlgili yazı: Umutsuzluğa kapılmayın: Umut, bize iyi gelecek
6. İçsel merhameti geliştirin
Yazar Kristin Neff’in yaptığı çalışmalar, içsel merhametin esneklik, tolerans ve sorumluluk duygularını artırdığını gösteriyor. Bir hata yaptığınızda veya bir hedefinizi tutturamadığınızda, sert bir eleştiri yerine kendinize bunun vakit alacağını söyleyin.
7. Gelişiminizin farkında olun
Gelişiminizin farkında olun ve bunu detaylıca takip edin. Hedeflerinizi paylaşan kişilerden destek alın.
Kaynak:
Psychology Today