X

Öfkelendiğinizde sövmek aslında sanıldığı kadar kötü değil

Son dönemde yapılan araştırmalar, öfkelendiğinizde sövme isteğinizi artıracak cinsten.

Kasım 2015’te Language Sciences‘da sonuçları yayımlanan bir araştırma, öfkelendiğinde söven kişilerin seçecek başka kelime bulamadığı tezini çürütmüştü. Araştırmaya göre öfkelenince sövmek, sağlıklı sözlü iletişimin göstergelerinden biri. Yeni bir araştırma da sövmenin ne kadar kabul gördüğünü kanıtlıyor. Proje yönetim hizmeti sunan Wrike üzerinden 1.512 kişinin katılımıyla yapılan araştırma sonucunda kadınların yüzde 67’sinin, erkeklerin de yüzde 60’ı öfkelendiklerinde sövme alışkanlığı olduğu tespit edildi. Üstelik kadınlar ve erkekler bu konuda son derece rahatlar. Erkeklerin yüzde 47’si, kadınların ise yüzde 40’ı öfkelenince sövmenin doğal karşılandığı bir iş yerinde çalışmayı tercih ediyor. Yönetici seviyesinde ise durum daha da yoğunlaşıyor. Kadın yöneticilerin yüzde 75’i öfkelendiklerinde sövme alışkanlığına sahip olduklarını, yüzde 66’sı ise patronları sövdüğünde kendilerinin de sövmeye daha meyilli olduklarını söylüyor.

İlgili yazı: Manipülasyon sanatı: Manipülasyon kurbanı olabilir misiniz?

Öfkeyle birlikte küfürlü konuşma veya sövme bizleri her ne kadar eğitimsiz, kaba veya güvenilmez gösterse de bazı beklenmedik faydaları da var. Toleransı yükseltme, etraftakileri güldürme, stres yönetimine yardımcı olmak, fiziksel öfkenin yerine geçme ve başkalarıyla iletişim kurma bu faydalardan birkaçı. İşte sövmenin beklenmedik faydaları:

1. Sövmek daha az acı duymanızı sağlar

Sövmenin hipoaljezik etkisi diye bir şeyi daha önce duymuş muydunuz? İngiltere’deki Keele Üniversitesi‘nden Richard Stephens, 67 üniversite öğrencisinin katıldığı araştırmasında öğrencilerin ne kadar süreyle ellerini buzlu suda tutabileceğini ölçmeye çalıştı. Öğrencileri iki gruba ayıran Stephens, bir gruptan deney sırasında küfür veya sövme sözcükleri kullanmamalarını istedi, diğer gruba da istediklerinde sövmeleri söylendi. Deneyin sonunda, söven öğrencilerin diğerlerine göre ellerini 40 saniye daha uzun süre buzlı suda tutabildikleri ortaya çıktı. Söven gruptaki öğrenciler, hissettikleri acının daha az olduğunu söyledi. İşte buna sövmenin hipoaljezik etkisi deniyor.

Son dönemde yapılan araştırmalar, öfkelendiğinizde sövme isteğinizi artıracak cinsten.
2. Sövmek daha güçlü hissettirir

Richard Stephens araştırmaları sırasında sövmek, insanların zayıflıklarını daha önemsiz gibi gösteriyor. Bu da insanlara kendilerini daha güçlü hissettiriyor.

3. Sövmek, aptal veya itici olduğunu anlamına gelmiyor

Bazı insanlar, kibar sözcükler yerine küfürlü sözcükleri kullanan kişilerin kelime dağarcıklarının yetersiz olduğunu düşünüyor. Oysa bu büyük bir yanılgı. Richard Stephens, Amy Zile ile birlikte yaptıkları araştırmalarında, sövmenin doğrudan zekayla bir ilişkisi olmadığını ortaya koydu.

4. Sövmek size savunma mekanizması sunar

Uzmanlar, insanların küfürlü sözcükleri savunma mekanizması olarak kullandığını söylüyor. Stephens’ın buzlu su deneyi de bunu gösteriyor.

İlgili yazı: Kendini tanıma rehberi: Öfke

5. Sövmek sizi daha metanetli yapar

Sövmek, kazandırdığı savunma mekanizması sayesinde size kendinizi herhangi bir şeyle baş edebilecek güçte hissettirir.

Sövmek, insanların zayıflıklarını daha önemsiz gibi gösteriyor.
6. Sövmek, doğamızda vardır ve kendimizi dışavurmamızı sağlar

Massachussetts Üniversitesi‘nden Psikolog Timothy Jay, 35 yılını küfürlü sözcükler üzerine araştırma yaparak geçirmiş bir isim ve sövmenin bizlere öfke, neşe, şaşkınlık, mutluluk gibi duyguları ifade etme imkanı sunduğunu söylüyor.

Kaynaklar:
BBC
Elite Daily
Brit.co

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale