Ödem atmanıza yardımcı olacak 6 etkili öneri
Şişkinliğin medikal adı olan ödem, birçok kişinin kilo vermesini engelleyen ve yaşam kalitesini aşağıya çeken oldukça yaygın bir rahatsızlık türü. Ödem sırasında vücudun bazı bölümleri, yaralanma ve inflamasyon sonucu şişer. Bu şişkinlik ufak bir bölümde de meydana gelebilir, tüm vücudu da etkileyebilir. Bazı ilaçlar, enfeksiyon, hamilelik ve çok çeşitli medikal problemler ödeme sebep olan etkenler arasındadır.
Ödem, en ince kan damarlarının sızıntı yapması ve çevresindeki dokulara sıvı sızdırmasıyla meydana gelir. Bu ekstra sıvı, dokuların şişmesine neden olur. Burkulmuş bir bilek, arı sokması veya deride yaşanan bir enfeksiyon ödeme neden olabilir. Enfeksiyon durumlarında, ödem aslında vücudun kendi kendini tedavi etmek için devreye soktuğu bir mekanizmadır. Kan damarlarından gelen sıvı, şişkinliğin oluştuğu bölgeye, enfeksiyonla savaşması için beyaz kan hücreleri olarak gönderilir. Ancak ödem her zaman enfeksiyon veya yaralanma sonucu gerçekleşmez. Özellikle yaz aylarında deri damarlarının genişlemesiyle oluşan ödem, en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Tedavi gerektirmeyen bu durum, yaşam koşullarının değiştirilmesiyle kolaylıkla ortadan kalkar.
Ödemle mücadele etmek için etkili öneriler
- Hareket
Hareket etmek ve ödem oluşan bölgedeki kaslarınızı kullanmak, ödem nedeniyle oluşan fazla sıvının kalbe yeniden pompalanmasını sağlayabilir. Eğer sıcak hava nedeniyle oluşan ödemden şikayetçiyseniz, günlük hafif egzersizler yapabilirsiniz. Eğer başka bir rahatsızlık nedeniyle ödem sorunu yaşıyorsanız, hangi egzersizleri yapabileceğinizi doktorunuza danışabilirsiniz.
- Yukarı kaldırma
Bedeninizde şişkinlik oluşan bölgeyi, gün içinde birkaç defa kalp seviyenizden yukarıya kaldırın ve bir süre o şekilde tutun. Bunu uyku sırasında yaparak hem daha rahat bir uyku uyuyabilir hem de gün içinde kendinizi kısıtlamamış olursunuz.
- Masaj
Ödem oluşan bölgeyi nazik hareketlerle ovuşturmak, masaj yapmak, hafif bir baskı uygulamak bölgede biriken sıvının giderilmesini sağlayabilir.
- Baskı uygulama
Ödem genellikle kol ve bacaklarınızda oluşuyorsa, doktorunuz size baskı yapan kıyafetler giymenizi önerebilir. Hafif sargılar veya bazı özel kıyafetlerle uygulanan bu baskı, uzuvlarda hafif bir basınç oluşturarak dokularda sıvı birikmesine engel olur.
- Koruma
Eğer ödem bir yaralanmadan kaynaklanıyorsa, bu bölgeyi temiz, nemli ve başka yaralanmalardan koruyacak şekilde tutmanız gerekiyor. Kuru ve çatlamış bir deri, yaralanmalara, kesiklere ve enfeksiyona çok daha açık olur.
- Dikkatli tuz tüketimi
Eğer ödemden kurtulmak istiyorsanız, tuz tüketimi konusunda uzmanların önerilerine kulak vermelisiniz. Tuz, suyun vücutta tutulmasını artırır ve ödemi daha kötü hale getirir.
Kaynaklar:
Mayoclinic
WebMD