Girişimci veya yönetici olarak yapmanız gereken çok fazla şey olabilir. Hem çalışanlarınızla iletişim halinde kalmaya, hem de müşteriden gelen e-mail ve telefonlara cevap vermeye çalışırken odaklanmakta zorluk çekebilirsiniz. Bu zorluğu ortadan kaldırmak için ise, beyninizin sınırlarının bilincinde olarak, zihinsel kapasiteniz dahilinde çalışmanız gerekir. Çevrenizdeki ¨gürültüyü¨ susturmak, konsantrasyonunuzu ve üretkenliğinizi arttırmak için esastır.
Ne yazık ki, nazik beyinlerimiz her türlü zihni dağıtan şeylere karşı fazla duyarlı. Günümüzün dijital dünyasında bitip tükenmeyen bilgi akışı da tek bir konuya yönelerek konsantre olmayı mümkün kılmıyor.
Her ne kadar multitasking ( aynı anda birden fazla işi yapabilme ) herkesin sahip olmadığı bir yetenek olsa da, beyine ciddi bir olumsuz etkisi olduğu da yadsınamaz.
NeuroLeadership Enstitüsü kurucularından David Rock, kaleme aldığı kitabı Your Brain at Work (Harper Colins, 2009)’te multitaskingin zihinsel süreçlere olumsuz etkisi olduğunu ve IQ seviyesinin düşmesine sebep olduğunu belirtiyor. Birden fazla işle aynı anda uğraşıldığında, hata payı artıyor, küçük detaylar gözden kaçıyor ve yazım hataları gibi yanlışlar yapılıyor.
Elbette her zaman tamamen yaptığınız işe odaklanmanız mümkün olmayabilir ama Rock’a göre; gün içinde hiç bir şeyle oyalanmadan 20 dakika boyunca tek bir işle ilgilenilmesi uzun vadede zihniniz için çok daha faydalıdır.
Uplifers olarak, günümüzün en büyük sorunlarından multitasking ile mücadele etmek için David Rock’ın önerilerini sizler için derledik. Daha verimli ve konsantre çalışmak için bu 3 adımı gerçekleştirebilirsiniz.
1. Önce yaratıcı işlerle uğraşın.
Genelde, bir çoğumuz önce kolay işlerle başlayarak en sona zor ve enerji gerektiren işleri bırakırız. Bu durum, hem konsantrasyonu azaltır, hem de enerjiyi tüketir. Rock’ın belirttiğine göre; beyin her karar aldığında yorulur. Dolayısıyla yapılan işlerin ilk bir saati her zaman daha verimlidir.
Çalışmalarınızdan daha fazla verim alabilmek için bu döngüyü tersine çevirmekte fayda var. Yaratıcılık ve konsantrasyon gerektiren işlerinizi öne alın ve daha sonrasında daha kolay işlerle meşgul olun. E-mail silmek, toplantı ayarlamak gibi basit işlerinizi zihninizin yorulduğu zamana erteleyin.
2. Zamanınızı bilinçli olarak bölün.
Binlerce kişi üzerinde yaptıkları araştırmada Rock, katılımcıların haftada yalnızca 6 saat tam odaklanarak çalışabildiğini ortaya koydu. Yalnızca 6 saat kadar kısa bir süreye hangi işleri sığdıracağınıza siz karar verin. İşlerinizde öncelik sırası belirleyin ve enerjinizi bu yönde kullanın.
Bazı kişiler sabah, bazı kişiler gece daha verimli çalışır. Rock’ın bulgularına göre araştırmaya katılanların %90’ı ofis dışında daha iyi düşünebiliyor. Siz de en iyi nerede ve ne zaman odaklanabildiğinizi, zihinsel olarak daha verimli olduğunuzu bulun ve bu zamanları değerlendirin.
3. Zihninizi kaslarınız gibi geliştirin.
Multitasking durumuna zihnimizin adapte olması çok zor olmuyor. Zihni dağıtan şeylere izin verdiğimizde beyin de bu duruma oldukça kolay adapte oluyor. ¨Zihnimizi odaklanamama yönünde eğitiyoruz¨ diyor Rock.
Konsantrasyonunuzu arttırmak için öncelikle her türlü zihin dağıtan öğeyi ortadan kaldırın ve bir süreliğine yalnızca bir işe odaklanın. Küçük adımlarla başlayabilir, günde 5 dakikadan başlayarak daha uzun zaman dilimlerine doğru çalışma ritminizi ayarlayabilirsiniz.
Eğer zihniniz dağılmaya çok müsaitse bu durumda kendinizi zorlamaktan başka bir çareniz yok. Beyniniz de kaslarınız gibidir, tekrar yaptıkça gelişecektir.
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.