Odaklanma becerinizi artırmanız için 9 öneri
Her yerden binlerce, on binlerce ya da çok daha fazla bilgi akıyor. Bildirimlerin biri bitiyor, diğeri yağıyor şelale gibi.
Belki hayalleriniz var ama pandemi müsaade etmiyor. Ve açıkçası tam bir şey yapacaksınız hayalleriniz ve hedefleriniz için ama bir bakıyorsunuz, zaman kalmamış. Sosyal medya sizi esir almış ya da başka başka işler derken, bugün de bitmiş. Hayaller yarım kalmış.
Bugün geçmiş, yarın zaman bitmiş derken; bir süre sonra o boş vermişlik hali zaten iyice koyvermeye dönüşmüş. Enerjiniz ve zamanınız olsa bile bir bakmışsınız mevcut durumun rehaveti öyle bir sarmış ki ve ona öyle güzel alışmışsınız ki, o hayalinizin de hedefinizin de ömrü tükenmiş, zaman aşımı galip gelmiş.
Bu bahsettiklerim tanıdık geldi mi?
Son zamanlarda eğitimlerimde, koçluk seanslarımda sıklıkla “Odaklanmakta zorluk çekiyorum”, “Her gün biraz yürüyüş yapayım diyorum. Bugün de yapamıyorum”, “Şu kitabı bitireyim diyorum, ama en fazla 2 sayfa okuyor, sonra başka şeylere aklım gidiyor” türevi bir dolu benzer konu duyuyorum sizlerden.
Dikkat dağıtıcıların üzerimize üzerimize olanca kuvvetiyle gelmesinin yanında, nasıl bazı sporcular, sanatçılar, yöneticiler ya da çevremizden birileri yüksek odaklı olabiliyor? Tüm bu düşüncelerden hareketle, ben de odaklanma üzerine sizinle ufak paylaşımlar yapmak istedim.
Öncelikle…
Ne kadar güçlü bir istek duyuyorsunuz?
Odaklanmak istediğiniz her ne ise, onu ne kadar istiyorsunuz? Sizin için önemi ve değeri nedir? Tam odaklandığınızda nasıl bir sonuçla buluşacaksınız ve bu sonucun sizin hayatınıza katacakları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını gözünüzde canlandırma yöntemiyle düşünün, size getireceği kazançlardan heyecan ve coşku duyuyorsanız, odaklanmaya bir adım daha yaklaştınız.
Dikkat dağıtanlar kapı dışarı!
Dikkatini dağıtan neler var? Odaklandığınız an dikkat dağıtıcıları bir an için etrafınızdan uzaklaştırmanız ne kadar mümkün? Örneğin cep telefonunuzun bildirimlerini kapatın (mümkünse sesli olanlarını), cep telefonunuzu odanın dışında tutun. Odaklanma zamanı içerisinde, kapıya bir not yapıştırın, “Bir saat rahatsız etmeyin lütfen” gibi…
Kendinize zaman tanıyın ve şefkatle sarılın.
Eğer bir beceri öğreniyorsanız ve bu konuda odaklanmaya çalışıyorsanız, odaklanmanızın önünde bazı içsel/dışsal engeller var mı? Bir inceleyin. Bir beceri edinmek belirli bir miktar tekrar gerçekleştirdiğinizde olur (21 gün kuralını hatırlayın). Bu süreçte hatalar yapsanız da kendinizle motive edici konuşmalar yapın. Çevrenizden de destekleyici, yapıcı geri bildirimler isteyin. Aksini paylaşanları da etrafınızdan biraz uzaklaştırın.
Sizi destekleyen inançlarınızı bulun.
Bu arada inançlarınızı da kontrol edin. Odaklanma ve tekrar süreleri farklılaşsa da herkes, her şeyi öğrenir. Ama “Ben bunu yapamayacağım” gibi inançlarınız varsa lütfen bireysel destek alın.
Meditasyon ve anda kalma egzersizleri yapın.
Odaklanmak için dikkatinizi geliştirmeyi öğrenin. Aynı bir kas gibi. Meditasyon ve anda kalma egzersizleri odaklanma sürenizi artıracaktır. Bu konuda belirli rutinleri hayatınıza almak, diğer alanlardaki odaklanma sürelerinizi artırır.
Öz farkındalık çalışmaları her zaman işe yarar.
Öz farkındalık çalışmaları yapın. Kendinizi tanımanız, iç dünyanızın parlayan ve biraz soluklaşmış taraflarını keşfetmeniz, kendinize dışarıdan bakabilmeniz, değerleriniz üzerine çalışmanız hayat içerisinde sizin için nelerin önemli olduğunu ortaya daha net koymanızı sağlar. Tüm bu çalışmalar önce kendinize odaklanmanıza yardımcı olur.
Yorulduysanız ara verin.
Ara verin. Müzik dinleyin, doğaya çıkın. Anda olmaya özen gösterin. O an orada gördüğünüz, duyduğunuz, kokladığınız şeylere dikkatinizi verin. Zihniniz başka yerlere giderse, nazikçe o ana davet edin.
Koçluk alın.
Koçluk, ayrıca odaklı düşündürme sanatıdır. Odaklanma kaslarınızı güçlendirmek için düzenli koçluk almanız sizi ve hayatınızı olumlu yönde etkiler.
Kendinize sorular sorun.
Lütfen şu soruları sorun kendinize: Şu an odaklanamamanızın size maliyeti nedir? Hangi fırsatları kaçırıyor olabilirsiniz? Yaşamınızda sizi heyecanlandıracak, adanmışlığınızı artıracak neler var?
Odağınızı verdiğiniz şey her ne ise, onu büyütür, ondan sonuç alırsınız. Gün içerisinde dikkatinizi hayat amaçlarınızın dışında binbir parçaya bölüyorsanız, aldığınız sonuçlara bir bakın. Sonuçlardan memnun değilseniz, işe önce odaklanmayı öğrenmekle başlamak, hayatınızın kalitesini artıracaktır.
Koçluk görüşmeleri için [email protected] e-posta adresinden veya @ftmyildiz Instagram hesabımdan bana ulaşabilirsiniz.
Her zaman hatırlayın: “Hayat, odaklandığınız noktada yeşerir, yaşam bulur.”
Sevgiler…
İlginizi çekebilir: Çareler çaresiz, imkanlar imkansız mı: Öğrenilmiş çaresizlikleri dönüştürmek mümkün