Obezite, modern dünyanın en kritik sağlık problemleri arasında yer alıyor. Bu problem, karın bölgesinin ve iç organların yağlanması olarak biliniyor ve hem fiziksel sağlığı hem de ruhsal dengeyi tehdit ediyor. Hızla değişen yaşam koşulları, hareketsizlik ve bilinçsiz beslenme alışkanlıkları obeziteyi açığa çıkarıyor.
İnovatif zihinler ise bu sağlık problemine karşı fark yaratan çözümler geliştiriyor. Bu yazımızda, obeziteye karşı mücadelenin ön saflarında yer alan beş girişimi derinlemesine analiz ediyoruz. İşte obeziteyle mücadele eden girişimler ve çalışma alanları…
Gelesis
2006’da kurulmuş olan Gelesis, bir biyoteknoloji şirketi olup obezite ve kilo yönetimi konusunda yenilikçi çözümler sunuyor. Bu girişim, insanların güvenli ve etkili bir şekilde kilo vermesine yardımcı olarak yaşam kalitesini artırıyor.
Gelesis, Plenity isimli yenilebilir bir jel geliştiriyor. Bu jel, çiğ sebze yenildiği zaman açığa çıkan etkiye benzer bir etki yaratıyor. Bir nevi plasebo etkisi sergileyen bu ürünün ilk olarak yutulması gerekiyor. Jel yutulduktan hemen sonra da su içilmesi büyük bir önem taşıyor. Ürün mideye indikten sonra su yardımıyla genişliyor ve midedeki besinlerle karışıyor. Bu sayede, tokluk hissi açığa çıkıyor ve bu hisle insanların porsiyonlarını azaltması kolaylaşıyor. Plenity, doğal olarak sindirim sisteminden geçiyor ve kilo kaybına yardımcı oluyor. Obezite teşhisi almamış insanların bu jeli kullanması asla önerilmiyor. Ayrıca, sitrik aside, jelatine ve selüloze alerjisi olan insanların da bu ürünü kullanmaması gerekiyor. Hamilelere de yasaklı olan jel, ishal, karında şişkinlik, gaz ve seyrek dışkılama gibi yan etkilere yol açabiliyor.
Gelesis, son yatırım turunda 12.9 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 182 milyon dolara ulaştırdı. Girişim, Plenity’nin kullanımını yaygınlaştırarak dünya genelinde daha geniş kitlelere ulaşmayı amaçlıyor.
Rivus Pharmaceuticals
2019 kuruluşlu Rivus Pharmaceuticals, obezite, metabolik hastalıklar ve kardiyovasküler hastalıklar gibi kompleks sağlık sorunlarına odaklanıyor. Bu girişim, obeziteye dayanan çeşitli durumların biyolojik temelini baz alarak çözümler geliştiriyor.
Rivus, kontrollü metabolik hızlandırıcılar adı verilen bir araştırma ilacı sınıfı geliştiriyor. Ağız yoluyla alınan bu ilaçlar, kardiyometabolik hastalıkların tedavisine uyarlanırken güvenli bir şekilde aşırı yağlanmayı azaltıyor. Bu ilaçlar, yağların ve şekerlerin parçalanmasını artırarak insanların dinlenirken enerji harcamasına yardımcı oluyor. Bu sayede, yağ bazlı kilo kaybı gerçekleşirken iskelet-kas kütlesi de korunuyor. Girişimin HU6 isimli ilacının faz 2 klinik denemede inflamasyonu iyileştirdiği kanıtlandı. Bu ilaç, şu anda kalp yetmezliği, tip 2 diyabet ve obezite tedavileri için inceleniyor.
Seri B finansmanda bulunan Rivus, 2022’de düzenlediği yatırım turunda 132 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 167 milyon dolara ulaştırdı. Girişim, klinik denemelerini hızlandırarak obeziteye bağlı kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde yeni bir standart belirlemeyi hedefliyor.
Allurion Technologies
2009’da kurulmuş olan Allurion Technologies, invazif olmayan etkili bir çözümle obeziteye alternatif tedavi sunuyor. Bu girişim, kolay uygulanabilir ve erişilebilir yöntemlerle obeziteyle mücadele ediyor.
Allurion, 16 haftada vücut ağırlığını yaklaşık %15 oranında azaltan bir mide balonu geliştiriyor. Bu balon, midenin kapasitesini azaltarak tokluk hissiyatını hızlandırıyor. İnsanların daha uzun süre tok hissetmesine yardımcı olan bu ürün, yutulabilir bir balon olup ameliyatsız bir şekilde mideye yerleştiriliyor. Mideye yerleşen balon, burada şişerek mide hacmini azaltıyor ve kilo verme sürecini hızlandırıyor. Poliklinik ziyaretinde 15 dakika içinde yerleştirilebilen bu balon, yaklaşık 4 ay midede kalıyor. Bu süre geçtikten sonra da girişimin balonu doğal yollarla vücuttan atılıyor. Başka şirketlerin geliştirdiği mide balonları ise genellikle sönüyor veya endoskopi yoluyla vücuttan çıkarılıyor. Allurion, ürünüyle birlikte tıbbi destek ve beslenme koçluğu da sunuyor. Kullanıcılar, aynı zamanda Allurion Connected Scale isimli akıllı tartı ve girişimin mobil aplikasyonuyla da kilo verme süreçlerini takip edebiliyorlar.
Allurion, bu yıl düzenlediği yatırım turunda 48 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 151 milyon dolara yükseltti. Dünya çapında yüz bin kullanıcıyla öne çıkan girişimin popülaritesi, cerrahi müdahalesiz ve dijital sağlık hizmetlerine dayanan çözümü sayesinde her geçen gün artıyor.
Rhythm Pharmaceuticals
2008 kuruluşlu Rhythm Pharmaceuticals, obezite ve genetik kökenli metabolik bozuklukların tedavisine yönelik biyoteknolojik çözümler geliştiriyor. Bu girişim, şu anda klinik çalışmalarla yoluna devam ediyor.
Rhythm, 6 yaşından büyük insanların kullanabileceği setmelanotide isimli bir ilaç geliştiriyor. Bu ilaç, nadir genetik mutasyonlardan dolayı ortaya çıkan şiddetli obezite vakalarına hitap ediyor. Girişimin ilacı, iştah kontrol mekanizmasını düzenleyerek obeziteye sahip bireylerin kilo verme sürecine destek oluyor. Rhythm, diğer girişimlerden farklı olarak genetik faktörlere dayalı ender obezite durumlarını merkeze koyuyor. Girişimin ilacı, cinsel uyarılma bozukluğu, depresyon, hiperpigmentasyon, baş ağrısı, kusma ve düşük doğum ağırlığı gibi yan etkileri açığa çıkarabiliyor.
Toplam fon miktarı 84 milyon dolar olan Rhythm, genetik kökenli obezite türleri için yeni tedavi yöntemleri geliştirme isteğiyle sektörde sık sık adından söz ettiriyor.
Lumen
2014’te kurulmuş olan Lumen, teknolojiyi bilime etkili bir şekilde entegre ediyor. Bu girişim, metabolizma yönetimi ve kilo kontrolüne odaklanarak metabolik süreçlerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı oluyor.
Lumen, nefes yoluyla metabolik durumu analiz eden bir cihaz geliştiriyor. Bu cihaz, bir karbondioksit sensörü ve akış ölçer içeriyor ve enerji için karbonhidrat mı yağ mı yakıldığını gerçek zamanlı bir şekilde kullanıcıya aktarıyor. Bu benzersiz teknoloji sayesinde ev konforunda laboratuvar düzeyinde bilgiler elde ediliyor. El çantasından pantolon cebine kadar her yerde taşınabilen bu cihaz, tek seferlik şarj ile 10 güne kadar çalışabiliyor. Kullanıcıların cihaza nefes vermeleri sonucunda yağ ve karbonhidrat analizi yapılıyor. Bu analizden sonra da anlık olarak beslenme ve egzersiz önerileri sunuluyor. Kişiselleştirilmiş metabolizma yönetiminin kapılarını aralayan bu cihaz, uyandıktan hemen sonraki nefesten yemek yedikten sonraki nefese kadar her nefes türünü analiz edebiliyor. Bu sayede, kullanıcılar kilo verme hedeflerine rahat bir şekilde ulaşabiliyorlar. Kullanıcıların cihazın analizlerine ulaşabilmeleri için girişimin mobil aplikasyonunu indirmeleri gerekiyor. Bu aplikasyon, diğer sağlık uygulamalarıyla da entegre edilebildiği için kilo verme sürecinde önemli bir rehber oluyor.
Seri B finansmanda bulunan Lumen, 2022’de düzenlediği yatırım turunda 62 milyon dolarlık bir yatırım alarak toplam fon miktarını 77.5 milyon dolara ulaştırdı. Girişim, metabolik sağlık verilerinin derinlemesine analizi için yapay zeka gibi son teknolojileri ön planda tutarak çalışmalarına devam ediyor.
Kaynak: MedicalStartups, Crunchbase, Tracxn
İlginizi çekebilir: Sağlıklı beslenme ve yemek planlamasında öne çıkan yenilikçi girişimler