X

Nutrasötik gıda takviyeleri: Ne zaman, nasıl kullanılmalıdır?

Hepimiz biliriz ki, belirli gıdalar besinsel (nütrisyonel) değerlerinin ötesinde sağlığı geliştirici faydalar sağlarlar. Bunlara örnek olarak nutrasötikler, fonksiyonel gıdaları verebiliriz. Fonksiyonel gıdalar, gıda olarak tüketilirken, nutrasötikler kapsül, tablet gibi formlarda tüketilmektedir. Balık bir fonksiyonel gıda ise, deniz-kökenli biyoaktif peptit içeren gıda takviyeleri nutrasötiktir.

Nutrasötik nedir?

Nutrasötikler, temel besleyici özelliğine ilave olarak sağlık yararları sağlayan gıda maddeleridir. Nutrasötik kavramı ilk defa 1989 yılında Dr. Stephen DeFelice tarafından beslenme ve farmasötik kelimelerinin birleştirilmesi sonucu oluşturulmuştur, yani oldukça yeni bir kavramdır.

Nutrasötikler kronik bir hastalığa karşı koruyucu veya fizyolojik bir yarar gösterirler ancak ilaç olarak kabul edilmezler, güçlendirilmiş gıdalar olup farmasötik dozaj formları şeklindedir. Örneğin ekstreler, konsantreler, tablet, kapsül, yumuşak jel ve jelatin kapsüller…

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ABD Gıda Takviyeleri Sağlık ve Eğitim Yasası (DSHE-A), nutrasötikleri kabul etmiştir.
Nutrasötikler, biyoaktif bileşenler içerir. Mesela, deniz-kökenli biyoaktif peptitler, deniz-kökenli biyoaktif kolajen nutrasötiktir. Bir insan standart bir balık yemeği yediğinde yaklaşık %10 biyoaktif bileşen alırken, balıktan üretilmiş, iyi klinik uygulamalarla geliştirilmiş deniz-kökenli biyoaktif peptit içeren nutrasötik aldığında yaklaşık %80 oranında biyoaktif peptit alır.

Nutrasötik gıda takviyeleri olarak biyoaktif peptitlerin insan vücudunda hemen hemen tüm sistemlere destek sağladığı klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır. Kalp-damar sisteminde antihipertansif, kan yağlarını düşürücü aktivite; sinir sisteminde antidepresan, yorgunluk giderici, demanstan koruyucu aktivite, kas-iskelet sisteminde eklem-kemik-kas koruyucu aktivite, ciltte yara iyileştirici aktivite bunlar arasındadır.

Sevgiler…

Referanslar:
1.Marine Nutraceuticals and Functional Foods. Nutraceutical Science and Technology. Series Editor: Shahidi F. Edited by Barrow C, Shahidi F. CRC Press Taylor and Francis Group. International Standard Book Number-13: 978-1-57444-487-2. 2008 by Taylor & Francis Group, LLC. http://lagaseeno.ddns.net/Converted%20books/Science/Food%20Science%20and%20Technology/Barr9781574444872.pdf Erişim tarihi: 08.05.2019.
2.Başaran AA. Nutrasötikler. Turkiye Klinikleri J Med Sci 2008;28(Suppl):S146-S149.
3.Multifunctional activity of bioactive peptides and their positive impacts on animal body. https://www.thenangroup.com/single-post/2017/08/21/Multifunctional-activity-of-bioactive-peptides-and-their-positive-impacts-on-animal-body Erişim tarihi: 11.05.2019.
4.El Sohaimy SA. Functional Foods and Nutraceuticals-Modern Approach to Food Science. World Applied Sciences Journal. 2012; 20 (5): 691-708.
5.Admassu H et al. Bioactive Peptides Derived from Seaweed Protein and Their Health Benefits: Antihypertensive, Antioxidant, and Antidiabetic Properties. Journal of Food Science. 2018; 83 (1): 6-16.
6.Daliri E M-M et al. Bioactive peptides. Foods 2017; 6: 32; doi:10.3390/foods6050032.
7..Bhat ZF et al. Antihypertensive Peptides from Animal Proteins. Springer International Publishing AG 2018 J.-M. Mérillon, K.G. Ramawat (eds.), Bioactive Molecules in Food, Reference Series in Phytochemistry, https://doi.org/10.1007/978-3-319-54528-8_18-1.
8.Bhat ZF et al. Bioactive peptides of animal origin: a review. J Food Sci Technol. 2015; 52(9):5377–5392.
9.Garcia-Vaquero M et al. In Vitro and In Silico Approaches to Generating and Identifying Angiotensin-Converting Enzyme I Inhibitory Peptides from Green Macroalga Ulva lactuca. Mar. Drugs 2019, 17, 204; doi:10.3390/md17040204
10.Rodríguez Amado I et al. Identification of the Major ACE-Inhibitory Peptides Produced by Enzymatic Hydrolysis of a Protein Concentrate from Cuttlefish Wastewater. Mar. Drugs 2014, 12, 1390-1405; doi:10.3390/md12031390
11.Bernet F et al. Diazepam-like effects of a fish protein hydrolysate (Gabolysat PC60) on stress responsiveness of the rat pituitary-adrenal system and sympathoadrenal activity. Psychopharmacology 2000; 149:34-40.
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=marine+biactive+peptides Erişim tarihi: 11.05.2019.

İlginizi çekebilir: Doğru beslenmeyle bedenimizdeki inflamasyonu azaltabilir miyiz?

Emsal Salık: Tıp doktoru, Histoloji-Embriyoloji Uzmanı, Klinik Ayak Refleksoloji Uzmanı, Shiatsu Uzmanı, bass gitaristim. Marmara Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi mezunuyum. Artı Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kayropraktik Yüksek Lisans. Çocukluğumdan itibaren günde 20-40 dakika arası spor hayatımın bir parçası. İlgi alanlarım Yoga, Ayak Refleksoloji, Shiatsu, Medikal QiGong, Kayropraktik, Tae-Bo, Şema Terapi, kitap okuma, kendini geliştirme. emsalbass@gmail.com

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale