Korkuyu nasıl yenebilirsiniz? Eğer beyninizin nasıl çalıştığını öğrenirseniz, bu çok basit hale gelebilir. Pek çok ünlü lider ve CEO, genellikle inanılmaz derecede kontrollü, kendine güvenli ve metanetliymiş gibi davranır. Onlar için ideal görünüm, herhangi bir korku hissetmiyormuş gibi görünmektir.
Ancak dünya üzerinde korku duygusuyla karşılaşmamış hiçbir canlı yoktur. Özellikle her saniye milyarlarca farklı ihtimalin geliştiği iş dünyasında olan bitene dair doğru tahminler yürütmek her zaman mümkün olmayabilir. Bu yüzden sorumluluk alarak seçtiğimiz aksiyonların, istediğimiz sonuçları doğurup doğurmayacağını bilemeyiz. Bu yüzden her bir girişimci, lider ve uzmanın kendine göre korkuları vardır. Bu korku ise davranışlar aracılığıyla kendini belli eder. Ses tonuna ya da tepkilere yansıyabilir. Ve korku ilişkilere, fırsatlara, satışlara, iş dünyasındaki işleyiş ve çalışanların motivasyonlarına büyük zarar verir. Peki, korkuyu yenmenin ve başarıya ulaşarak öz güveni desteklemenin sihirli bir formülü var mıdır?
Dünyanın önde gelen üniversitelerinden MIT’de yapılan yeni bir araştırma ise, korkunun beynin çalışma mekanizması aracılığıyla nasıl yenilebileceğini ortaya koydu. Nörobilim Profesörü ve Kognitif Uzman Earl K. Miller, araştırmasında, insanların bir zaman dilimi içerisinde tek bir şey dışında başka bir şeye odaklanamadığı sonucuna vardı. Miller çalışmasında özellikle, çoklu görev (multitask) yetersizliği ve beyin gücünün nasıl artırılabileceği gibi konu başlıkları yer alıyordu.
Çalışmanın sonuçlarına göre, beynimiz belirli bir an içinde, bilinçli bir şekilde yalnızca tek bir şeye odaklanabildiği için, bir eylem üzerinde iş başındayken korkunuz da eriyip gidiyor. Yani bir aksiyon almak, bilinçli korkuyu azaltıyor. Bu işe yarayan taktik ise yalnızca bir şeye odaklanarak harekete geçmek.
Uzmanlar, aksiyona geçmenin korkuyu ortadan kaldırmak için çalıştığını ve bunun için bağlılık göstererek odaklanmış bir şekilde harekete geçmek gerektiğini vurguluyor. Çünkü sorumluluk hissederek bir göreve bağlı olmak, harekete geçmek için adım atmak ve beyninizin korku dışında bir şeye odaklanmaması anlamına geliyor. Tıpkı bir döngü gibi işleyen bu süreç sonunda, bağlılık öz güven getiriyor. Hareket, başarı yaratıyor ve bu başarı öz güveni pozitif yönde etkiliyor.
Kendinizi zaman zaman güvensiz hissediyorsanız tek yapmanız gereken harekete geçmek ve odaklanmak. Böyle olduğunda başarı kendiliğinden geliyor olacak, çünkü korkuyu düşünmüyor olacaksınız. Beynimizin bu işleyişini anlamak ise işleri kolaylaştırmada yol gösteriyor.
Kaynak:
Inc.
Earl Miller Lab
İlginizi çekebilir: Nörobilimcilere göre 15 saniye dinlediğinizde sizi çok daha yaratıcı yapacak müzik