Nomofobi nedir: Cep telefonunuza bağımlı olabilir misiniz?
Bugün duymamış olabileceğin bir kelimeyi mercek altına almak istiyorum: Nomofobi. Günümüz dünyasında büyüyen bir korkuyu, yani bir mobil cihaz olmadan kalma veya cep telefonuyla iletişimde olmama korkusunu tanımlıyor. İngiltere Postanesi tarafından 2010 yılında yapılan bir araştırma da mevcut bununla ilgili. Çalışma İngiltere’deki cep telefonu kullanıcılarının yaklaşık yüzde 53’ünün “cep telefonlarını kaybettiklerinde, pilleri veya kredileri bittiğinde veya kapsama alanında olmadıklarında” endişeli olma eğiliminde olduklarını ortaya koydu.
Ankete katılanların yüzde 55’i, cep telefonlarını kullanamadıklarında endişelenmelerinin ana nedeninin arkadaşları veya aileleriyle iletişim halinde olamamak olduğunu söylemiş. Çalışma, ortalama bir nomofobi vakasının neden olduğu stres düzeyinin, düğün günü yaşanan telaşla ya da diş hekimine kontrole giderken yaşanılan stres seviyesiyle eşit düzeyde olduğunu kanıtlamış.
Ara verme zamanı
Elbette cep telefonlarının, tabletlerin, bilgisayarların ve diğer teknolojilerin hayatımızı kolaylaştırdığı ve daha verimli çalışmamızı sağladığı ortada. Ancak benim bu konudaki ilkem şu: Teknoloji efendi değil, yardımcı olmalıdır.
Öyleyse telefonunla olan ilişkini dengelemek için neler yapabilirsin?
- Cep telefonunu kapattığın ve yalnızlığı deneyimlediğin zamanlar geçirdiğinden emin ol.
- Her hafta ekran başında geçirdiğin süreyle insanlarla yüz yüze iletişim kurduğun süreyi dengele.
- Bilgisayar, tablet veya telefon olmadan bir gün veya daha uzun bir süre kendini gözlemle. Kendini kesinlikle özgür hissedeceksin.
- Gece uyurken telefonunu kendinden az 5 metre uzağa koy. Alarmı ertelemek için ayağa kalkman gerekeceğinin farkındayım, ancak bu şekilde sağlığın açısından da daha iyi olacak.
- İnsanlarla organik, gerçek etkileşim için zaman blokları oluştur.
Bugün beraber iki saatliğine #ekransizikisaat yapalım mı? Ekranlarımıza bakmadan iki saat geçirelim. Var mısın? “Evet”leri yorumlarda bekliyorum.
Gelelim 2020 yılındaki istatistiklere. 2020 yılında her 1 dakikada;
- Youtube’a 500 saatlik video yükleniyor.
- Netflix üzerinden 404.444 saatlik dizi/film izleniyor.
- Facebook’ta 150.000 mesaj paylaşılıyor.
- Spotify müzik kütüphanesine 28 şarkı ekliyor.
- TikTok uygulaması 2704 defa indiriliyor.
- Whatsapp’ta 41,7 milyon mesaj gönderiliyor.
- Instagram’da 347.222 hikaye yayınlanıyor.
- Online olarak 1 milyon $ harcanıyor.
Güncel paylaşımlarım ve yeni günlük bilgiler için Instagram hesabıma bakabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yeni favori aktiviteniz olmaya aday bir kavram: Aralıklı sessizlik