X

Neyi ne kadar yiyeceğinizi belirleyen ilginç faktörler

Yakın zamanda yapılan ve Environment and Behavior dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre; yemek yenilen ortamların yeme davranışları üzerinde sanılandan çok daha ciddi etkileri var.

Cornell Üniversitesinden psikolog Nancy Well ve Notre Dame Üniversitesi Mimarlık Okulundan Yrd. Doç. Kim Rollings’in yürüttüğü, “Effects of Floor Plan Opennes on Eating Behaviors” isimli çalışmaya 57 üniversite öğrencisinin katılımı sağlandı. Çalışmanın temel sorusu, yemek yenilen alanda tüm yemeklerin aynı anda görülebiliyor olmasının yeme davranışı üzerinde nasıl bir etki yarattığıydı.

Katılımcılar için oluşturulan yemek yeme ortamında, açık mutfaklı odada yemek yiyen grubun masadan kalkıp yemek almaya daha yatkın olduğu ve ortalama 170 kalori daha fazla tükettiği gözlemlendi. Öte yandan Türkiye’de ‘Amerikan mutfak’ olarak bilinen bu mutfak türü yerine kapalı mutfaklı ortamda yemek yiyen grupsa daha az yemeye meyilliydi. Üstelik bu etki sadece yemek yemeyi değil, yemek servis etme davranışını da etkiliyordu.

Yemek yenilen ortamların yeme davranışları üzerinde sanılandan çok daha ciddi etkileri olduğu ortaya çıktı.

İlginizi çekebilir: Yeme bozuklukları dosyası: Anoreksiya, Bulimiya, tıkınırcasına yeme

Yeme davranışını etkileyen diğer faktörler neler?

Yukarıda yer verdiğimiz çalışma, aslında yeme davranışının psikoloji ve algılarla yakından bağlantılı olduğunu gösteriyor. Peki yeme davranışını etkileyen genel etkenler neler? Yazının devamından bunları açıklayacağız:

Rutinler: Kişinin günlük hayattaki alışkanlıkları yeme zamanının yanı sıra yeme davranışını da etkiliyor. Yoğun çalışan kişilerde fazla kalorili veya yetersiz beslenme daha sık görülebiliyor.

Pazarlama: Sağlıklı seçenekler genellikle fazla reklamı yapılmayan besinler haline geldi. Medya kanallarında abur cubur olarak isimlendirdiğimiz fazla kalorili, işlenmiş gıdaların albenili görüntüleri yeme davranışını doğrudan etkiliyor.

Kültürel ve sosyal anlamlandırmalar: Her ne kadar bağlantısız gibi görünse de siyasi, sosyal veya kültürel normlar da yediklerimizi belirleyebiliyor. Az yemek yemenin övüldüğü bir kültürde veya beslenmeden belirli seçenekleri eleyen bir toplumda yaşamak, kişinin yeme davranışını kendisi farkında olmasa da etkileyebiliyor.

Duygular: Depresyon, kaygı, stres gibi olumsuz duygular sağlıksız beslenmeye yol açabiliyor.

Zamanlama: Günün hangi saatinde yemek yediğiniz de çok önemli. Örneğin akşam yemeğini erken yemek, daha sonra tekrar acıkmanıza ve yatmadan önce bir şeyler yemenize neden olabiliyor. Dolayısıyla yeme alışkanlıklarınızı iyi biliyor ve yemek zamanlarınızı iyi ayarlayabiliyor olmanız mühim.

İlginizi çekebilir: Yemek alışkanlıklarınız kilo almanızı nasıl etkiliyor?

Kaynak: 

sciencedaily.com

webmd.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale