Nevrotik kaygılar için bir teknik: Kaygılarınızı kaygı kutusuna koyun
Kaygı, günlük hayatta herkesin yaşadığı bir alarm halidir ve normaldir. Fakat sıklaşan bir düşünce rutiniyle ve somatik etkilerle görülürse YAB, yani yaygın anksiyete bozukluğu tanısı alınabilir. Kaygı iki çeşitlidir: Gerçekçi kaygı ve nevrotik kaygı. Gerçekçi kaygılar hayat rutini içerisinde karşılaşılan tüm konularla alakalı kanıta dayalı kaygılardır. Örneğin, hava kapalı ise, “Yağmur yağabilir, keşke şemsiye alsaydım” veya “Hapşırmaya başladım, ya sınava giremeyecek kadar kötü olursam?” diye düşünebilirsiniz. Fakat nevrotik dediğimiz kaygılar, kişinin kendi zihninde olduğundan fazla büyüttüğü, kanıta dayalı olmayan ve gerçeklikten uzak kaygılardır. “Ya gittiğimiz yerde çantamızı çalarlarsa?” Veya “Dışarıda yemek yersem zehirlenirim.” Evet, çantanız çalınabilir veya zehirlenebilirsiniz. Bunlar hayatın içinde yaşanabilecek konular fakat gerçekleşme oranı kaygılanacak kadar yüksek mi dersiniz?
Size bugün anlatacağım teknik, kendi oluşturduğum ve seanslarımda sıklıkla kullandığım ve oldukça başarılı dönüşler aldığım Kaygı Kutusu Tekniği. Bu tekniği nevrotik kaygılarda kullanabilirsiniz.
- Rahatça oturun ve gözlerinizi kapatın.
- Ağzınızdan yavaşça 3 derin nefes alın ve verin.
- Her nefeste zihninizin içerisine girdiğinizi hayal edin.
- Zihninizin içerisindesiniz. İçerisi bomboş ve tek renk. İçerisi ne renk? Kokusu nasıl?
- Zihninizin içerisinde adım adım yürümeye başlayın.
- Zihninizdeki yürüyüşünüz bitince bir köşe bulun ve kaygı kutunuzu yaratmaya başlayın. Kaygı kutunuzu her ihtiyaç duyduğunuzda orada bulacaksınız.
- Kutunuzun rengi ne? Materyali hangi maddeden? Kilitli mi, kilitsiz mi? Şekli nasıl? Büyük mü, yoksa küçük mü? Üzerinde süs veya desen var mı? Yoksa düz renk mi?
- Tüm bunlara karar verdikten sonra kaygı kutunuzu yaratın ve köşeye bırakın.
Kaygı kutusu ne işe yarar?
Kaygı kutusu zamansız gelen ve işlevselliğinizi etkileyen kaygıları odaklanmanız gereken konu bitene kadar saklayan bir tekniktir. Örneğin, önemli bir toplantı sırasında nevrotik kaygınız belirmeye başladıysa şöyle söyleyin: “Seni kaygı kutusuna koyuyorum. Seninle sonra ilgileneceğim.” Ya da bir eğlencenin ortasında kaygı verici bir düşünce geldiğinde de bu teknik size yardımcı olacaktır.
Unutmayın ki YAB bozukluktur ve tedavi edilmesi gerekir.
Sevgiler…
Instagram: https://instagram.com/psikolog.ezgiaslantas?igshid=YmMyMTA2M2Y=
İlginizi çekebilir: Yeni sosyal ortamlarda başarının sırrı: Alan bırakmak