X

Nereden çıktı bu ‘boomer’: ‘Ok boomer’ ne demek?

Son zamanlarda sosyal medyada sıkça ‘boomer’ ifadesine rastlamış olabilirsiniz… Peki, nedir bu boomer, nereden çıktı biliyor musunuz? Basit bir argo kullanımı mı yoksa çok daha derin anlamlar barındırıyor mu? Özellikle ‘OK boomer’, şeklinde gördüğümüz bu terimin en kaba tabiriyle Türkçe’de kelimenin karşılığı olan ‘moruk’ anlamında kullanıldığını söylemek mümkün. Yani; ‘tamam moruk, sensin’ de denilebilir. Ancak, hakaret ya da saldırgan bir hitap olmanın ötesinde jenerasyonları birbirinden keskin bir şekilde ayıran bu terim, yaygın olarak değişime, yeniliklere direnç gösteren genellikle belli bir yaşın üzerindeki -Z kuşağı dışında kalan- kimseler için kullanılıyor.

Boomer teriminin açılımına dair detaylara geçmeden önce gelin kuşakları kısaca bir hatırlayalım. X-Y-Z kuşaklarını tanıyoruz ama bazen de karıştırabiliyoruz. Daha doğrusu farklı kaynaklar farklı doğum yılı aralıklarını savunabiliyor, ancak aşağı yukarı hangi kuşağın hangi yıllar arasında olduğunu tahmin etmek mümkün. Z kuşağı, yani bugünün en genç nesli, 2000 yılı ve sonrasında doğan jenerasyonu tanımlamak için kullanılıyor. Bazı kaynaklar bunu 1997 sonrası olarak da değiştirebiliyor. Diğer yandan Y kuşağı, 1981 ile 1996 yılları arasında doğanları kapsıyor. X kuşağı ise 1964 ile 1981 yılları arasında doğan kişiler için kullanılıyor. Peki, ‘boomer’lar hangi yılların aralığında? Birçok kaynak, 1946 ile 1964 yılları arasında doğan yani bugün 58 ile 76 yaşında olan yetişkinleri ‘boomer’ olarak nitelendiriyor. İşin aslı, boomer da değil, ‘baby boomers’.

Boomer ne anlama gelir?

1946 ile 1964 yılları arasında yaşanan doğum patlamaları yani yeni bebek sayılarının hızla yükselmesine refer etmek kullanılan bu tabir, günümüzde belli bir yaş aralığından daha çok karakteristik özellikleri tanımlamak için kullanılıyor. Hangi karakteristik özellikleri diyecek olursanız en geniş haliyle güncel gelişmeleri kabul etmeyen, teknolojiden uzak, değişime ayak uydurmak yerine direnç gösteren, bakış açısını değiştirmekle uğraşmayan kişiler için diyebiliriz. Yani, birinin bu yıllar arasında doğması bugünkü anlamıyla boomer olduğu anlamına gelmiyor. Örneğin, yaşı bu nesile göre daha genç olmasına rağmen düşünce yapısı nedeniyle eleştirilen boomerlar da olabilir.

Eleştirmekten bahsetmişken ‘Gelişmeleri takip etmesinler, teknolojiden uzak kalsınlar, ne var sanki, onlar eski toprak…” gibi düşüncelere dalmış olabilirsiniz; hemen belirtelim mesele yaş yani ‘eski toprak’ olmaktan biraz daha farklı.

Dünyanın değişim ve dönüşüm hızını düşündüğümüzde her an onu yakalamanın imkansıza yakın olduğunu çoğumuz kabul edebiliriz; bu hemen hemen hepimiz için olağan bir durum olabilir. Ancak, gelişmeleri yakalayamamak ya da geç yakalamak ile tamamen reddetmek ve bugünün şartlarını kabul etmemek arasında epey bir fark var. Ve bu farklar bireysel etkiden daha çok toplumsal, hatta küresel etkiler de yaratabiliyor. Dünya nüfusunun giderek yaşlanıyor olması ile genişleyen bu etkiler, boomer kullanımının artmasına da neden olabiliyor.

Boomer teriminin var olmasının bir diğer nedeni de özellikle Z kuşağındaki bireylerin, duyulmadıklarını, kabul edilmediklerini, anlaşılmadıklarını hissetmelerinden kaynaklanıyor. Şöyle ki, ‘paralarını avokadolu bir tosta harcamak yerine neden biriktirip ev almadıklarına’ dair bir konuşma, Z kuşağının canını sıkabiliyor.

Konu, elbette ki bu kadar basit ve sığ değil. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden doğa dostu adımların atılmasına, eskilerin ‘atma-verme lazım olur’ ya da ‘al, ileride kullanırsın’ düşünce yapısına karşı minimalizm anlayışına, bireysel-toplumsal başkaldırıdan gençlerin neden sabit bir 9-5 iş yapmak istemediklerine birçok alan boomerların, ‘boomer’ olarak nitelendirilmelerine neden olabiliyor. Çünkü çoğu zaman anlamaya, empati kurmaya, çağı yakalamaya ve çağın ‘gerçek’ sorunlarını görmeye direnebiliyorlar. Elbette ki sözümüz, meclisten dışarı ama tablo ne yazık ki çoğu zaman böyle görünüyor.

Peki, ne yapmalı? Ben bir boomer mıyım, biz boomer mıyız ya da bir boomerla karşı karşıya mısınız? Sakin olun, hepsinin ortak bir çözüm noktası var. Bu konuyu iki yönlü bir yol olarak düşünebilirsiniz. Eğer anlaşılmadığınızı, karşınızdaki kişinin sizi anlamaya, çağı yakalamaya çalışmadığını, dirençli bir şekilde dar bir bakış açısından herhangi bir konuya yaklaştığını düşünüyorsanız ‘Ok boomer’ deyip uzaklaşmak bir çözüm değil. Böyle yaptığınızda iyi bir değişime yol açmaz, aksine bu ayrımın daha da yerleşmesine zemin hazırlarsınız. Onu yerine stratejinizi değiştirebilir, daha yapıcı konuşmalarla yaklaşmaya çalışabilir, basit, doğru ve küçük adımlarla yanlış kalıpların yıkılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Öte yandan, siz ‘Ok boomer’ tepkisi aldığınızda sinirlenip tepki göstermek yerine neden böyle oldu diye düşünmeye başlayabilirsiniz. Karşınızdaki kişiye -muhtemelen Z kuşağından birine- “Neyi anlamadığımı anlamama yardımcı olabilir misin?” ya da “Bir kahve içerek konuşabilir miyiz, bu sayede neden bana boomer dediğini anlayabilirim…” şeklinde yaklaşabilirsiniz.

Çağ, hepimizin çağı. Yapılması gereken tek şey ilişkilerimizi daha üretken bir noktaya taşımayı başarabilmek. Ve istedikten sonra bu mümkün, çünkü doğum yılları üzerine ne anlamlar yüklenirse yüklensin sadece sayılardan ibaret. İçlerini dolduran biziz.

İlginizi çekebilir: Biyolojik yaş nedir: Yaşınız ile biyolojik yaşınız aynı olmayabilir

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale